Thursday, June 30, 2011

Cara cepat tingkatkan traffic untuk blog

Tahukah anda cara cepat nak tingkatkan traffic untuk blog !

Anda sudah memiliki blog, tetapi adakah blog anda dilawati oleh ramai pengunjung. Sudahkah anda semak dalam satu hari berapa ramai pengunjung yang melawati blog anda. Tanpa pengunjung coretan, tulisan, perkongsian atau bisnes online anda tidak ada siapa yang tahu. Akhirnya anda akan menjadi lemah, hampa dan meninggalkan blog tersebut sepi. Kalau kita lihat berapa banyak web yang dulu ada sekarang dah tiada. Jadi macam mana cara cepat tingkatkan traffic untuk blog anda. Salah satu adalah dengan membuat backlinks.



Apa itu backlinks ?

Bahasa mudah backlinks ialah link web atau blog anda yang terdapat di laman web atau blog orang lain. Semakin banyak link anda di laman-laman web lain, peluang untuk mendapat traffic adalah tinggi. Ini adalah salah satu teknik yang masih diguna pakai oleh ramai orang dan yang paling penting Google melihat benda ini sebagai salah satu kaedah untuk PageRank Algorithm.



Cara nak buat backlinks ?

Gunakan kaedah blogwalking, apa tu? Macam mana anda sampai ke sini, tu tandanya anda sudah berjalan-jalan ke blog saya. Rajin-rajin le melawat blog orang lain dan tinggalkan jejak disana. Sekiranya ada ruang komen, tinggalkanlah komen-komen disana. Jangan lupa URL web/blog anda di catit disana. Atau anda boleh membuat pertukaran Links (Link Exchange) dengan web/blog rakan-rakan anda, atau hubungi admin web/blog tersebut yang menawarkan Link Exchange. Mungkin anda ada perasan web/blog yang mempunyai section “Blogroll”, “Links”, “Friends” atau “Friend Networks”. Ha tu le salah satu kaedah backlinks yang boleh tingkatkan dengan cepat traffic blog anda.



Saya tak tahu kat mana nak mula?

Di bawah ni saya ada letakkan beberapa laman forum / blog / web yang boleh anda lawati dan tinggalkan URl anda di sana untuk tingkatkan traffic blog anda.



http://www.wangcyber.com/forum/

http://www.carigold.com/

http://forum.lowyat.net/

http://www.webmastermalaysia.com/




Submit ke web/blog Direktori Percuma!

http://faceboox.net/

http://freelinksdirectory.net/

http://www.linkdirectory.com/

http://www.freedirectorysubmission.com/

http://www.onewaytextlink.com/

http://www.getlinks4free.com/

ps: banyak lagi kalau nak list kat sini, atau anda boleh google ” Free Link Directory”.


Ini ilmu yang saya dapat untuk tingkatkan traffic blog, dan ianya berjaya...dan saya kongsikan di sini agar traffic blog anda  juga dapat ditingkatkan.

Monday, June 27, 2011

Kelebihan Bulan Sya'ban

Salam buat semua,
Bulan Rejab kini sudah berada di penghujungnya,tinggal tiga hari lagi kita akan meninggalkannya.Akan datang pula bulan sya'ban. Sepertimana sabda Rasullulah "Bulan Rejab bulan Allah, bulan Sya’ban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku"

 
Dari Kitab Kelebihan Rejab, Sya`ban, Ramadhan, Ustaz Budiman Radhi) 

1. Sabda Nabi s.a.w bermaksud: Apabila masuk bulan sya`ban, baikkanlah niatmu padanya, kerana kelebihan sya`ban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu.(Al-hadis)
2. Barangsiapa berpuasa sehari pada bulan sya`ban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka . Dia akan menjadi teman nabi Allah Yusuf a.s. di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala nabi Allah Ayob a.s dan nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan bulan sya`ban, dimudahkan Allah atasnya sakratul maut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada huruhara Munkar dan Nakir, ditutup Allah keaibannya di hari Qiamat, dan diwajibkan Syurga baginya.(Al-hadis)
3. Barangsiapa berpuasa pada awal hari khamis pada bulan sya`ban dan akhir khamis daripada sya`ban, dimasukkan dia ke dalam Syurga. (Al-hadis dari kitab Al barkah).
4. Berkata Siti A`isyah r.a.h, bulan yang lebih dikasihi oleh Rasullullah s.a.w ialah bulan Sya`ban.
5. Sabda Nabi s.a.w: Sya`ban adalah bulanku, dan Ramadhan adalah bulan umatku. Sya`ban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmani rohani).(Al-Hadis).
6. Sabda Nabi s.a.w : Bahawa puasa Sya`ban kerana membesarkan Ramadhan, siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Sya`ban, kemudian dia berselawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa, maka diampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatkan rezekinya. Antara lain sabdanya lagi: Bahawa Allah ta`ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat. (Al-Hadis).
7. Sabda Rasullullah s.a.w: Dinamakan Sya`ban kerana padanya terdapat kebajikan yang amat banyak, dan puasa yang lebih afdal sesudah (selain) Ramadhan ialah puasa bulan Sya`ban.(Al-hadis).
8. Sabda Nabi s.a.w: Bahawa kelebihan Rejab atas bulan -bulan yang lainnya seperti kelebihan Quran ke atas segala Qalam. Kelebihan Sya`ban atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihan atas segala ambia(nabi-nabi). Kelebihan Ramadhan atas bulan yang lain seperti kelebihan Allah atas segala makhluknya. (Al-hadis)
9. Bulan Sya`ban, keagungan malamnya dengan malam nisfu Sya`ban, sepertimana keagungan Rejab dengan malam Israk Mikrajnya, dan keagungan Ramadhan dengan malam Lailatul Qadarnya. Maka pada malam Nisfu Sya`ban telah datang Jibril kepada Rasul s.a.w lalu katanya: Angkat kepalamu kelangit, itulah malam yang dibukakan Allah padanya tiga ratus pintu rahmat dan diampunkan Allah sekalian orang yang tiada menyekutukan (syirik) dengan-Nya sesuatu, kecuali tukang nujum, kekal di dalam zina, kekal minum arak, durhaka terhadap ibubapa.(Al-hadis)
10. Sabda Nabi s.a.w: Allah menilik kepada hamba-Nya pada malam Nisfu Sya`ban maka diampunkan dosa segala makhluknya melainkan orang syirik dan orang yang tiada bertutur dengan saudaranya.(Al-hadis)
11. Sabdanya lagi: Apabila pada malam Nisfu Sya`ban maka berjagalah kamu pada malamnya bersembahyang, beribadah, dan puasa kamu pada siangnya. Allah berfirman: Adakah orang yang meminta ampun maka Aku ampunkannya, adakah orang yang ditimpa bala` Aku a`fiatkannya. Adakah orang yang meminta rezeki maka Aku rezekikannya, demikianlah pertanyaan lainnya sehingga keluar fajar subuh. (Al-hadis)
12. Tersebut dalam kitab Al-berkat: Bahawa jin, burung, binatang-binatang buas, ikan di laut berpuasa mereka pada hari nisfu Sya`ban.
13. Tersebut di dalam kitab: Bahawa Jibril bersungguh-sungguh pada malam Nisfu Sya`ban menunaikan segala hajat. Maka datanglah Jibril kepada Rasullullah s.a.w kali keduanya, katanya: Ya Muhammad, gembirakanlah kamu bahawa Allah ta`ala telah mengampunkan segala umatmu orang yang tiada menyekutukan-Nya sesuatu. Angkatkan kepalamu, lalu Rasullullah s.a.w pun mengankatkan kepalanya, tiba-tiba terbuka segala pintu syurga. Dalam riwayat yang lain pula menyatakan terbuka segala pintu langit. Pada pintu langit pertama malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang rukuk pada malan ini. Pada pintu langit yang kedua, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang sujud pada malam ini. Pada langit yang ketiga, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang minta doa pada malam ini. Pada pintu langit keempat, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang berzikir pada malam ini. Pada pintu langit kelima, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang menangis takutkan Allah subhanahuwa ta`ala pada malam ini. Pada pintu langit keenam, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang mengerjakan amal kebajikan pada malam ini. Dan pada pintu langit yang ketujuh, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang meminta, maka dikurniakan permintaannya itu, dan pada pintu langit yang kelapan malaikat menyeru: Adakah orang yang meminta ampun maka diampunkan baginya. Bertanya aku kepada Jibril, sampai bilakah terbukanya semua pintu ini (diterima doa), Jibril menjawab: Sehingga naik fajar subuh. Dan katanya lagi: Pada malam ini dimerdekakan hamba-Nya yang mukmin lelaki perempuan dari api neraka sebanyak bulu kambing bani kalab (bani kalab diantara orang-orang arab yang paling banyak memelihara kambing). Dalam satu riwayat yang lain pula bahawa Allah memerdekakan hamba-Nya daripada neraka sebanyak bintang-bintang dilangit dan sebanyak hari dunia dan malamnya. Pada malam inilah dihantarkan Allah akan jibril ke Syurga untuk menghiasi syurga.
14. Barangsiapa membaca,
(Tiada tuhan melainkan Allah, tiada kami sembah melainkan Dia, dengan ikhlas lagi teguh atas dasar agama (tauhid) walaupun dibenci oleh orang-orang kafir)
ditulis Allah baginya ibadat seribu tahun, dan dihapuskan daripadanya dosa seribu tahun, dan keluarnya dari kubur, mukanya seperti bulan purnama dan ditulis pada Allah taa`la orang benar siddiq (orang yang benar).
15. Allah tidak akan mengampunkan dosa pada malam nisfu sya`ban enam orang;
1) Orang yang kekal minum arak
2) Orang yang durhaka kepada ibubapa
3) Orang yang kekal dalam zina
4) Orang yang banyak berkelahi
5) Orang yang melakukan perjualannya dengan sumpah yang dusta
6) Orang yang memperlakukan orang supaya kelahi (Al-hadis).
16. Riwayat daripada Usman, sabda baginda Rasullullah s.a.w: Pada malam nisfu Sya`ban setelah berlaku 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman: Adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintaannya, adakah orang yang meminta ampun maka Aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka Aku taubatkan akannya, dan diampunkan bagi sekalian orang mukmin lelaki perempuan, melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya. (Al-hadis)
17. Sabda Nabi s.a.w: Ya A`isyah! Adakah engkau izinkan aku sembahyang pada malam ini? Jawab A`isyah: Ya, aku izinkan lalu nabi pun bersembahyanglah sepanjang malam nisfu Sya`ban itu, beliau sujud terlalu lama masanya, sehingga aku sangka beliau telah diambil ruhnya (mati), lalu aku tutupkannya dengan kain, aku letakkan tanganku di atas dua tapak kakinya. Maka bergerak ia, gembiralah aku kerana beliau masih bernafas lagi, dan aku dengar beliau membaca di dalam sujudnya:
(Aku berlindung dengan kemaafan Engkau daripada siksa Engkau, dan aku berlindung dengan keredhaan Engkau daripada kehinaan Engkau, dan aku berlindung dengan Engkau daripada kejahatan yang datang daripada Engkau, aku tiada terhingga memuji Engkau sepertimana Engkau memuji diri Engkau). Nabi menyuruh A`isyah mengamalkan doa ini dalan sujud. (Al-hadis)
18. Sesiapa sembahyang pada malam nisfu Sya`ban daripada umat Muhammad s.a.w terlebih afdal daripada ibadatnya 400 tahun. Demikian Allah memberi tahu kepada nabi Isa a.s lalu Isa a.s pun berdoa kepada tuhan: "Mudah-mudahan aku daripada umat Muhammad s.a.w".
(Nabi Isa akan diturunkan di akhir zaman untuk menegakkan syiarkan Islam menentang orang musyrikin, insyaallah).
19. Telah disebut empat malam istimewa tentang beribadah (berbuat amal kebajikan), iaitu malam Nisfu Sya`ban, malam Aidil Fitri pertama, malam Aidil Adha pertama, dan malam Arafah. Disambungkan malam Lailatul Qadar kerana bahawasanya malam rahmat dan merdeka daripada api neraka. Sesiapa sepanjang malam Ramadhan atau sepanjang sepuluh yang terakhir daripada Ramadhan umat Muhammad s.a.w berlumba-lumba dalam ibadah dengan berjaga malamnya. Demikian pula saat mustajab doa pada hari jumaat. Demikian pula disambungkan Asma Allah Al Azdhim (nama Allah yang teragung) di dalam Asmaul Husna yang amat mustajabkan doa padanya.
Amalan pada malam Nisfu Sya`ban.
Apabila telah selesai sembahyang Maghrib, hendaklah bi baca surah "Yaa Sinn" dengan niatkan mohon panjangkan umur dalam mentaati Allah, kemudian dibaca doa-doanya. Kemudian dibacakan surah "Yaa Sinn" pula kali keduanya dengan diniatkan diluaskan Allah rezekinya yang halal dan diberkati-Nya, kemudian lalu dibacakan doa-doanya. Kemudian dibacakan surah "Yaa Sinn" kali ketiganya pula serta diniatkan minta ditetapkan iman dan mati dalam iman, kemudian dibacakan doa-doanya.
-------------------
KELEBIHAN BULAN SYABAAN
Sabda Nabi s.a.w. : Apabila masuk bulan Sya'aban, baikkanlah niatmu padanya, kerana kelebihan Sya'aban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu.
Barangsiapa berpuasa sehari pada bulan Sya'aban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi tauladan Nabi Allah Yusuf a.s.di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala Nabi Allah Ayub a.s. dan Nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan di bulan Sya'aban, dimudahkan Allah atasnya Sakrotulmaut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada hira-hara Munkar dan Nakir, ditutup Allah keaipannya di hari kiamat dan diwajibkan syurga baginya.
Barangsiapa berpuasa pada awal hari khamis pada bulan Sya'aban dan akhir khamis daripada Sya'aban, dimasukan dia ke dalam syurga. (dari kitab Al-Barakah).
Berkata Siti Aisyah r.a., bulan yang lebih dikasihi oleh Rasululah s.a.w. ialah bulan Sya'aban.
Sabda Nabi s.a.w.: Sya'aban adalah bulanku dan Ramadhan adalah bulan umatku. Sya'aban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmini rohani).
Sabda Nabi s.a.w.: Bahawa puasa Syaba'an kerana membesarkan Ramadhan. Siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Sya'aban, kemudian dia bersalawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa maka di ampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatikan rezki baginya, antara lain sabdanya lagi: Bahawa Allah Ta'ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat.
Sabda Rasulullah s.a.w.: Dinamakan Sya'aban kerana padanya terdapat dapat kebajikan yang amat banyak dan puasa yang lebih afdhal sesudah Ramadhan ialah puasa bulan Syaaban. Pengertian Sya'aban: Kemuliaan, Ketinggian, Kebajikan, Jinak, Cahaya.
Sabda Nabi s.a.w.: Bahawa kelebihan Rejab atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihan Qur'an atas segala kalam. Kelebihan Sya'aban atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihanku atas segala Anbia' (Nabi-nabi). Kelebihan Ramadhan atas bulan-bulan yang lain seperti kelebihan Allah atas sekelian makhlukNya.
Bulan Sya'aban, keagungan malamnya dengan Nisfu Sya'aban seperti keagungan Ramadhan dengan Lailatul Qadarnya. Maka pada malam Nisfu Sya'aban telah datang Jibril kepada Rasulullah s.a.w lalu katanya: Angkat kepalamu ke langit, itulah malam yang Allah padanya tiga ratus rahmat dan diampunkan Allah sekelian orang yang menyangutukan (syirik) denganNya sesuatu, kecuali: tukang nujum, kekal dalam zina, kekal minum arak, derhaka terhadap ibubapa.
Allah menilik kepada hambaNya pada malam Nisfu Sya'aban maka diampunkan dosa segala makhlukNya melainkan orang syirik dan orang yang tidak bertutur dengan saudaranya.
Apabila pada malam Nisfu Sya'aban maka berjagalah kamu pada malamnya bersembahyang, beribadat dan puasa kamu pada siangnya. Allah berfirman yang bermaksud: Adakah orang yang meminta ampun maka Aku ampunkannya, adakah orang ditimpa bala Aku afiatkannya. Adakah orang yang meminta rezki maka Aku rezkikannya, demikianlah pertanyaan lainNya sehingga keluar fajar subuh.
Tersebut dalam kitab Al-Barakah: Bahawa jin, burung, binatang-binatang buas, ikan dilaut berpuasa mereka pada hari Nisfu Sya'aban
Tersebut di dalam Kitab Iqna' : Bahawa Jibril bersungguh-sungguh pada malam Nisfu Sya'aban menunaikan segala hajat. Maka datanglah Jibril kepada Rasulullah s.a.w. kali keduanya katanya: Ya Muhammad! gembirakanlah kamu bahawa Allah Ta'ala telah mengampunkan segala umatmu orang yang tidak mengsekutukanNya sesuatu, angkatkan kepalamu, lalu Rasulullah mengangkatkan kepalanya, tiba-tiba terbuka segala pintu syurga.
Bahawa malam Nisfu Sya'aban adalah hariraya Malikat, begitu juga pada malam Lailatul Qadar mereka tidak tidur, dipenuhi dengan amal dan ibadat sepanjang malamnya. Dan bagi anak-anak Adam berhariraya pada siang hari dengan berpuasa dan ibadat, kerana mereka tidur pada malamnya.
Barang siapa membaca pada bualan Sya'aban, ayat dibawah ini. Allah hapuskan daripadanya dosa seribu tahun dan keluarkan dari kuburnya mukanya seperti bulan purnama yang bermaksud:
Allah tidak akan mengampunkan dosa pada malam Nisfu Sya'aban enam orang:
1. Orang yang kekal minum arak.
2. Orang yang durhaka dua ibubapanya.
3. Orang yang kekal dalam zina.
4. Orang yang banyak berkelahi.
5. Orang yang melakukan perjualan dengan sumpah yang dusta.
6. Orang yang memperlagakan orang supaya berkelahi.
Pada malam Nisfu Sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turunkan kelangit dunia lalu berfirman yang bermaksud: Adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintaanya, adakah orang yang meminta, maka Aku perkenankan permintaanya, adakah orang yang meminta ampun maka Aku ampunkannya, adakah orang bertaubat maka aku Taubatkannya dan diampunkan bagi sekelian orang mukmin lelaki dan perempuan melainkin orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya.
Sabda Nabi s.a.w.: Hai Aisyah! adakah engkau izinkan aku sembahyang pada malam ini? Jawab Aisyah: Ya, aku izinkan, lalu Nabi pun bersembahyanglah sepanjang malam Nisfu Sya'aban itu, beliau telah diambil ruhnya (mati), lalu aku tutupkannya dengan kain, Daku letakankan tanganku di atas dua tapak kakinya. Maka gembira aku kerana beliau masih bernafas lagi dan aku dengar beliau membaca di dalam sujutnya yang bermaksud::
AKU BERLINDUNG DENGAN KEMAAFAN ENGKAU DARI SIKSA ENGKAU DAN AKU BERLIDUNG DENGAN KEREDAAN ENGKAU DARIPADA KEHINAAN ENGKAU DAN AKU BERLINDUNG DENGAN ENGKAU DARIPADA KEJAHATAN YANG DATANG DARIPADA ENGKAU, AKU TIDAK TERHINGGA MEMUJI ENGAKU SEPERTIMANA ENGAKU MEMUJI DARI ENGKAU.
Nabi menyuruh Aisyah mengamalkan doa ini dalam sujut.
Sesiapa sembahyang pada malam Nisfu Sya'aban daripada umat Muhammad s.a.w. terlebih afdal daripadanya ibadatnya 400 tahun. Demikian Allah memberi tahu kepada Nabi `Isa a.s, lalu Nabi `Isa a.s. pun berdoa kepada Tuhan: Mudah-mudahan aku daripada umat Muhammad s.a.w.
Telah disebut empat malam istimewa tentang beribadat (berbuat amal kebajikan) iaitu malam Nisfu Sya'aban, malam Raya Fitrah yang pertama dan malam Arafah. Disembunyikan malam Lailatul Qadar kerana bahawasanya malam rahmat dan mereka daripada api neraka, supaya sapanjang malam Ramadhan atau sepanjang sepuluh yang akhir daripada Ramadhan umat Muhammad berlumba-lumba dalam ibadat dengan berjaga malamnya. Demikian pula saat mustajab doa pada hari Jumaat
AMALAN PADA MALAM NISFU SYABAAN:
Selesai sembahyang Maghrib hendaklah dibaca YASIN. Dengan niat panjangkan umurnya dalam mentaati Allah. Kemudian berdoalah. Kemudian dibacakan pula YASIN dengan diniatkan diluaskan Allah rezkinya yang halal dan diberkatinya, kemudian lalu dibacakan doanya. Kemudian dibacakan pula YASIN dengan diniatkan minta mati dalam iman, kemudian lalu dibacakan doanya.
Pada malam Nisfu Sya'aban sangat baik dibanyakan beristighfar (memohon keampunan) dan taubat dari dosa-dosa besar dan kecil serta meminta diampunkan Allah ibubapa kita dan keluarga kita.
(Ya Allah, Engkau Tuhanku, tiada ada Tuhan melainkan Engkau, Engkau telah menjadikan aku dan aku adalah hambaMU, sentiasa berada dalam genggamanMu dan ketetapanMU, tiada ada kesanggupanku. Aku mengaku padaMU nikmatMu atasku dan aku mengaku kepadaMu dengan dosa-dosaku, maka ampunilah aku. Sesungguhnya tiada apa yang akan mengampun dosa melainkan Engkau jua. Aku berlindung dengan Engkau daripada kejahatan apa yang telah aku lakukan.
Memohon keampunan dua ibubapa,
Maksudnya: YA TUHANKU AMPUNILAH AKU DAN KEDUA IBUBAPAKU DAN RAHMATILAH DUANYA SEPERTIMANA MEREKA MENDIDIK AKU DI WAKTU KECIL.
Memohon keampunan dan taubat diri: (70/100 kali pagi petang)
Maksudnya: AKU MOHON KEAMPUNAN ALLAH DAN AKU BERTAUBAT KEPADANYA.
Membaca: (beberapa kali - pahala seperti ibadat seribu tahun).
Maksudnya: TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH DAN TIADA KAMI SEMBAH MELAINKAN DIANYA, DENGAN CARA IKHLAS KEPADANYA, LAGI TETAP TEGUH DI ATAS TAUHID, WALAU PUN MEMBENCI OLEH ORANG-ORANG KAFIR.
Membaca Al-Qur'an.
Membaca Tasbih: (Seratus kali tiap-tiap satu)
Maksudnya: Maha Suci Tuhanku yang Maha Tinggi.
Maksudnya: Maha Suci Allah dan dengan segala kepujianNya. Maha Suci Allah yang Maha Agung.
Maksudnya: Maha Suci Allah dan segala kepujian bagi Allah tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar (Agong) tiada suatu daya dan tiada suatu kekuatan melainkan dengan Allah Yang Maha Agong.
Membaca Solawat Atas Nabi: ( 10 atau 100 kali pagi dan petang.)
Membaca Zikrullah: (100 kali selepas sembahyang Subuh dan Asar.)
Sembahayang-sembahyang sunat: Sunat Mutlaq, Sunat Isyraq, sunat Dhuha, Sunat mengiringiFardhu, Sunat Awwabin, Sunat Tahajjud, Sunat Tasbih, Sunat Witir dan Sunat Hajat di tengah malam sebaik-baiknya memohon hajat sesuatu.
--------------------
http://www.brunet.bn/gov/mufti/irsyad/pelita/2003/ic41_2003.htm
BULAN SYA'BAN :
Persediaan Di Ambang Ramadhan
Setiap bulan dalam sepanjang tahun mengikut kiraan taqwim Hijriyyah mempunyai kelebihan tertentu dan keistimewaan beribadat di dalamnya. Sesungguhnya Allah Subhanahu wa Ta‘ala menciptakan hari atau bulan itu ada yang baik dan ada yang lebih baik. Sebagaimana yang disebutkan oleh hadis Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam mengenai kelebihan bulan Muharram, Rejab, Sya‘ban, Ramadhan, Syawal dan Zulhijjah sebagai bulan-bulan yang istimewa. Begitu juga dengan hari-hari tertentu seperti Juma‘at, Khamis dan Isnin mempunyai pelbagai fadhilat.
Bulan Sya‘ban Dan Galakkan Beribadat Di Dalamnya
Sekarang kita berada di bulan Sya‘ban. Bulan Sya‘ban juga mempunyai keistimewaan tersendiri di dalam Islam. Keadaan ini samalah juga dengan bulan-bulan yang lain yang mempunyai fadhilat tersendiri, sehingga menyebabkan kehadirannya sentiasa ditunggu-tunggu oleh mereka yang ahli ibadat sebagai masa mengaut pahala.
Bulan Sya‘ban adalah antara bulan yang paling dicintai oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam di mana Baginda Shallallahu ‘alaihi wasallam akan lebih banyak berpuasa di bulan ini. Pernah diriwayatkan bahawa Baginda tidak pernah berpuasa sunat dalam sebulan, lebih banyak daripada puasanya di bulan Sya‘ban.
Dalam makna yang lain Baginda Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam memperbanyakkan puasa sunat di bulan Sya‘ban dibandingkan bulan-bulan yang lain. Oleh kerana itu amatlah dituntut bagi umat Islam mencontohi apa yang dilakukan oleh Baginda itu kerana selain memperbanyak amal kebajikan di bulan ini, ia juga merupakan suatu latihan rohani ke arah mempersiapkan diri menyambut kedatangan bulan Ramadhan.
Amalan-Amalan Sunat Pada Bulan Sya‘ban
Keistimewaan bulan ini bahawa amalan seluruh manusia diangkat untuk dihadapkan kepada Allah Subhanahu wa Ta‘ala, maka sewajarnyalah sepanjang bulan ini diisikan dengan amal ibadah dan kebajikan. Maka antara amalan yang digalakkan pada bulan Sya‘ban adalah:
1. Memperbanyak puasa sunat.
Bahawa Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam lebih gemar berpuasa sunat dalam bulan Sya‘ban berbanding dengan bulan-bulan yang lain.
2. Bertaubat dan beristiqhfar
Taubat ialah pembersihan rohani kerana taubat itu menjadi tuntutan dalam agama supaya setiap diri individu yang sememangnya tidak ma‘shum ini melakukan taubat pada setiap masa dan ketika. Tegasnya hukum taubat itu adalah wajib dari segi syara‘. Walau bagaimanapun sebenar-benar taubat itu ialah yang dikatakan taubat nasuha.
Taubat nasuha tidak akan tercapai tanpa mendatangkan terlebih dahulu syarat-syarat yang ditentukan. Umpamanya jika dosa itu antara hamba dengan Tuhan:
1. Hendaklah dia meninggalkan dosa atau maksiat itu.
2. Hendaklah dia benar-benar menyesali dan merasa dukacita atas perbuatan maksiatnya itu.
3. Hendaklah dia berjanji dan berazam untuk tidak akan kembali mengulangi melakukannya.
Manakala jika dosa itu bersangkut paut dengan hak orang lain, maka selain syarat-syarat sebagaimana yang disebutkan di atas, ditambah lagi satu syarat iaitu hendaklah membersihkan dirinya daripada hak orang itu atau orang yang melakukan dosa itu memohon maaf kepada orang berkenaan.
Selain daripada itu, peranan taubat itu sendiri tidak terhenti setakat membersihkan diri daripada segala dosa dan maksiat. Lebih daripada itu ia juga merupakan suatu cara untuk kita sentiasa berlindung diri kepada Allah subhanahu wa Ta‘ala memohon keberkatan ketika kita memulakan dan membuat sesuatu pekerjaan yang berfaedah dan mengharapkan kurnia, taufiq serta diselamatkan daripada ditimpa musibah, kesusahan, kesulitan dan sebagainya.
Adapun istighfar itu pula ialah pernyataan memohon ampun kepada Allah daripada semua dosa. Lafaz istighfar itu di antaranya ialah bererti: “Aku memohon ampun kepada Allah yang Maha Agung”.
3. Memperbanyak zikir dan berdoa
Zikir ialah ucapan yang dilakukan dengan lidah atau mengingati Allah dengan hati, dengan ucapan atau ingatan yang mempersucikan Allah dan membersihkanNya dari sifat-sifat yang tidak layak untukNya.
Terdapat banyak ayat al-Qur'an dan hadis yang memerintahkan agar manusia mengambil berat tentang zikir. Banyak faedah yang diperolehi hasil daripada berzikir. Antaranya ialah:
i. Menenangkan hati:
Ini bersesuaian dengan janji Allah Subhanahu wa Ta‘ala bahawa orang-orang yang beriman itu tenang hati mereka dengan zikrullah. Ini kerana berzikir (mengingati Allah) itu mententeramkan hati manusia.
ii. Kawalan Diri dan Perlindungan Malaikat:
Seseorang itu merasa terkawal kerana Allah sentiasa menyertainya di mana sahaja dia berada. Akibatnya paling minima dia takut hendak berbuat maksiat dan bersedia pula untuk melakukan ketaatan.
Bahkan dia juga mendapat kawalan sepenuhnya daripada malaikat. Bagi orang yang sekadar duduk di majlis zikir sekalipun tidak bersama berzikir akan mendapat juga rahmat Allah dan kawalan malaikat.
iii. Terpelihara Daripada Godaan dan Pujukan Syaitan.
iv. Meningkatkan Rasa Kecintaan Kepada Allah:
Untuk meningkatkan kecintaan kepada Allah, mestilah memahami dan menghayati bacaan tasbih, doa dan istighfar yang diucapkan itu.
Antara keistemewaan amalan zikir itu pula ialah:
i. Zikir boleh dilaksanakan bila-bila masa walaupun sedang melakukan pekerjaan tanpa terikat dengan waktu. Ia juga boleh dilaksanakan dalam keadaan duduk, tidur, berdiri dan baring.
ii. Boleh dilaksanakan walaupun dalam keadaan berhadas sama ada hadas kecil mahu pun hadas besar. Walau bagaimanapun makruh berzikir secara lisan ketika berada di dalam tandas.
Begitu juga dengan perkara doa. Doa boleh dilakukan tanpa mengira tempat dan masa. Doa ialah memohon sesuatu hajat atau perlindungan daripada Allah Subhanahu wa Ta‘ala dengan cara merendahkan diri dan tawadhu‘ kepadaNya.
Selain daripada itu banyak lagi amal kebajikan yang boleh dilaksanakan di bulan Sya‘ban ini sebagai persiapan menyambut kedatangan Ramadhan seperti memperbanyakkan selawat atas junjungan besar Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wasallam, bersembahyang sunat terutama di waktu malam, banyak bersedekah dan sebagainya. Maka rebutlah peluang dan kelebihan yang ada di bulan Sya‘ban ini untuk mempertingkatkan keimanan dan ketaqwaan kita. Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam pernah ditanya, mengapa Baginda melebihkan berpuasa sunat di bulan Sya‘ban berbanding bulan-bulan yang lain? Baginda bersabda:
Maksudnya: “Bulan itu (Sya‘ban) yang berada di antara Rejab dan Ramadhan adalah bulan yang dilupakan manusia dan ia adalah bulan yang diangkat padanya amal ibadah kepada Tuhan Seru Sekalian Alam, maka aku suka supaya amal ibadah ku di angkat ketika aku berpuasa”.
(Hadis riwayat an-Nasaie)
Kelebihan Malam Nisfu Sya‘ban
Adapun kelebihan Malam Nisfu Sya‘ban itu telah disebutkan di dalam hadis shahih daripada Mu‘az bin Jabal Radhiallahu ‘anhu, bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam yang maksudnya :
“Allah menjenguk datang kepada semua makhlukNya di Malam Nisfu Sya‘ban, maka diampunkan dosa sekalian makhlukNya kecuali orang yang menyekutukan Allah atau orang yang bermusuhan.”
(Hadis riwayat Ibnu Majah, at-Thabrani dan Ibnu Hibban)
Di Malam Nisfu Sya‘ban juga, adalah di antara malam-malam yang dikabulkan doa. Berkata Imam asy-Syafi‘e dalam kitabnya al-Umm: “Telah sampai pada kami bahawa dikatakan: sesungguhnya doa dikabulkan pada lima malam iaitu: pada malam Jumaat, malam Hari Raya Adha, malam Hari Raya ‘Aidil fitri, malam pertama di bulan Rejab dan malam nisfu Sya‘ban.”
Menghidupkan Malam Nisfu Sya‘ban
Nisfu Sya‘ban ialah hari ke lima belas daripada bulan Sya‘ban. Malam Nisfu Sya‘ban merupakan malam yang penuh rahmat dan pengampunan daripada Allah Subhanahu wa Ta‘ala. Kenyataan ini dapat direnung kepada hadis yang diriwayatkan oleh Mu‘az bin Jabal Radhiallahu ‘anhu di atas.
Adapun cara menghidupkan Malam Nisfu Sya‘ban sebagaimana yang dilakukan sekarang ini tidak berlaku pada zaman Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam dan zaman para sahabat. Akan tetapi ia berlaku pada zaman tabi‘in dari penduduk Syam. Menyebut al-Qasthalani dalam kitabnya al-Mawahib al-Ladunniyah, bahawa para tabi‘in daripada penduduk Syam seperti Khalid bin Ma‘dan dan Makhul, mereka beribadat dengan bersungguh-sungguh pada Malam Nisfu Sya‘ban. Maka dengan perbuatan mereka itu, mengikutlah orang ramai pada membesarkan malam tersebut.
Para tabi‘in tersebut menghidupkan Malam Nisfu Sya‘ban dengan dua cara:
1. Sebahagian mereka hadir beramai-ramai ke masjid dan berjaga di waktu malam (qiamullail) untuk bersembahyang sunat dengan memakai harum-haruman, bercelak mata dan berpakaian yang terbaik.
2. Sebahagiannya lagi melakukannya dengan cara bersendirian. Mereka menghidupkan malam tersebut dengan beribadat seperti sembahyang sunat dan berdoa dengan cara bersendirian.
Ada pun cara kita sekarang ini menghidupkan Malam Nisfu Sya‘ban dengan membaca Al-Qur'an seperti membaca surah Yasin, berzikir dan berdoa dengan berhimpun di masjid-masjid atau rumah-rumah persendirian sama ada secara berjemaah atau perseorangan adalah tidak jauh berbeza dengan apa yang dilakukan oleh para tabi‘in itu.
Amalan-Amalan Bid‘ah Dalam Bulan Sya‘ban
Dalam keghairahan kita menghidupkan Malam Nisfu Sya‘ban itu dengan berbagai cara ibadat, kita perlu berhati-hati agar tidak melakukan perkara-perkara bid‘ah.
Di antara perkara bid‘ah itu ialah bersembahyang sunat Nisfu Sya‘ban. Sembahyang ini sebenarnya tiada tsabit dalam ajaran Islam. Imam an-Nawawi dan Imam Ibnu Hajar telah menafikan adanya sembahyang sunat Nisfu Sya‘ban kerana suatu sembahyang itu disyariatkan cukup dengan sandarannya sama ada dari nash Al-Qur'an atau pun hadis.
Jika seseorang itu masih juga ingin untuk melakukan sembahyang, maka sayugialah dia mengerjakan sembahyang-sembahyang sunat yang lain seperti sunat Awwabin (di antara waktu maghrib dan Isya'), sembahyang tahajjud, akhirnya sembahyang witir atau sembahyang sunat muthlaq bukan sembahyang sunat Nisfu Sya‘ban. Sembahyang sunat muthlaq ini boleh dikerjakan pada bila-bila masa sahaja sama ada pada Malam Nisfu Sya‘ban atau pada malam-malam yang lain.
Adalah mendukacitakan pada malam yang penuh berkat dan keampunan itu, wujud perkara-perkara yang tidak selari dengan syara‘, iaitu adanya orang yang membuat hiburan atau mengadakan konsert pada Malam Nisfu Sya‘ban. Apatah lagi jika hiburan atau permainan yang diadakan itu melibatkan ramai orang Islam sehingga terlepas untuk merebut peluang beribadat dan berdoa pada malam tersebut. Perbuatan seumpama ini setentunya menyumbang kepada maksiat.
Sesunguhnya bulan Sya‘ban itu adalah bulan di mana Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam lebih banyak berpuasa sunat dibandingkan pada bulan-bulan yang lain, iaitu sebagai persiapan dan persediaan untuk menghadapi bulan Ramadhan. Amalan Baginda itu sewajarnya dicontohi oleh sekalian umat Islam disamping bulan Sya‘ban itu sendiri mempunyai kelebihan yang tersendiri seperti Malam Nisfu Sya‘ban.
*********
FADHILAT SYA'BAN sumber: http://members.tripod.com/~DarulUlum/BH2
1. Telah memberitahu kepada kami Abdullah bin Yusuf Telah memberitahu kami Malik daripada Abi An-Nadhri daripada Abi Salamah daripada Sayyidatina 'Aishah telah berkata : Rasulullah S.A.W berpuasa sehingga kita mengatakan dia tidak berbuka dan baginda S.A.W berbuka sehingga kami berkata dia tidak berpuasa. Dan aku tidak pernah melihat Rassulullah S.A.W menyempurnakan puasa sebulan penuh melainkan pada bulan Ramadhan dan aku tidak pernah melihat baginda S.A.W banyak berpuasa melainkan pada bulan Sya'ban.
( Diriwayatkan oleh imam Bukhari di dalam sohihnya dan imam Muslim di dalam sohihnya )
2. Telah memberitahu kami Muaz bin Fudhalah telah memberitahu kami Hisham daripada Yahya daripada Abi Salamah sesungguhnya sayyidatina 'Aishah telah memberitahunya dengan berkata : Nabi S.A.W tidak banyak berpuasa melainkan pada bulan Sya'ban, dan baginda S.A.W telah berpuasa sebulan penuh pada bulan Sya'ban. Dan adalah baginda S.A.W bersabda : Lakukanlah amalan yang mana kamu mampu membuatnya maka sesungguhnya Allah tidak membebankan ( mewajib )kamu sehingga kamu merasa berat dengan bebanan. Dan apa yang disukai oleh Rasulullah S.A.W adalah sembahyang(sunat) yang sentiasa dibuat sekalipun sedikit. Dan adalah baginda S.A.W apabila mendirikan sembahyang maka baginda S.A.W sentiasa berterusan di dalam berbuat demikian.
( Diriwayatkan oleh imam Bukhari di dalam sohihnya dan imam Muslim di dalam sohihnya)
3. Telah memberitahu kami Sufian bin 'Uyainah daripada Ibn Abi Labid daripada Abi Salamah telah berkata : Aku telah bertanya Sayyidatina 'Aishah tentang puasa Rasulullah S.A.W maka dia menjawab : Adalah baginda S.A.W berpuasa sehingga kami berkata : Sesungguhnya baginda S.A.W telah berpuasa dan baginda s.A.W berbuka sehingga kami mengatakan : Telah baginda S.A.W berbuka. Aku tidak pernah melihat baginda S.A.W berpuasa dari sebulan sahaja lebih banyak daripada puasa baginda S.A.W pada bulan Sya'ban. Kadang-kadang baginda S.A.W berpuasa Sya'ban sebulan penuh dan kadang-kadang baginda S.A.W berpuasa sedikit daripadanya.
(Diriwayatkan oleh imam Muslim di dalam sohihnya)
4. Telah memberitahuku Muawiyah bin Soleh daripada Abdullah bin Abi Qais sesungguhnya dia telah mendengar Sayyidatina 'Aishah berkata : Bulan yang disukai oleh Rasulullah S.A.W yang mana baginda S.A.W berpuasa padanya adalah bulan Sya'ban kemudian disambung puasa pada bulan Ramadhan.
( Hadis ini sanadnya Hasan dan diriwayatkan oleh Abu Daud, An-Nasaei, Ibn Khuzaimah, Al-Baihaqi dan Al-Baghawi)
5. Telah memberitahuku Al-Maqburi daripada Abu Hurairah daripada Usamah bin Zaid telah berkata: Aku telah berkata : Wahai Rasulullah! sesungguhnya kau telah melihat engkau berpuasa pada bulan yang mana aku tidak melihat engkau berpuasa pada bulan yang mana engkau puasa padanya. Soal Rasulullah S.A.W : Bulan apa? Aku telah berkata: Sya'ban bulan diantara Rejab dan Ramadhan yang mana melupai manusia mengenainya(diangkat kepadaNya) segala amalan semua hamba maka aku lebih suka amalanku tidak diangkat melainkan bersamanya aku berpuasa. Mka aku berkata lagi: Aku melihat engkau berpuasa pada hari Isnin dan Khamis dan tidak mengabaikan kedua-dua hari itu.Sabda baginda S.A.W : Sesungguhnya segala amalan semua hamba akan diangkat pada kedua-dua hari itu maka aku lebih suka tidak diangkat amalanku melainkan bersamanya aku berpuasa.
( Hadis ini sanadnya Hasan dan telah dikeluarkan oleh An-Nasaei, Imam Ahmad dan imam Al-Baihaqi )
HADIS MENGENAI KELEBIHAN MALAM NISFU SYA'BAN
1. Daripada Makhul daripada Malik bin Yakhamir daripada Muaz bin Jabal daripada Nabi S.A.W telah bersabda: Sesungguhnya Allah ta'ala memerhati makhlukNya pada malam nisfu(pertengahan) daripada Sya'ban maka Dia akan mengampuni semua makhlukNya melainkan orang yang syirik atau orang yang bermusuhan.
( Hadis ini isnadnya Hasan dan dikeluarkan oleh Ibn Habban, Al-Baihaqi dan At-Thobarani )
2.Daripada Hisham bin Hassan daripada ( Al-Hasan daripada) Usman bin Abi Al-'As daripada Nabi S.A.W telah bersabda : Apabila tibanya malam nisfu (pertengahan) daripada bulan Sya'ban, pemanggil akan memang- gil : Adakah daripada mereka yang memohon keampunan maka nescaya diampun baginya ? Adakah daripada kalangan mereka yang meminta maka akan diberi? Maka tidak ada seseorang yang memohon sesuatu melainkan akan diberi melainkan penzina dengan kemaluannya ataupun orang syirik.
( Hadis ini isnadnya Hasan dan dikeluarkan oleh Al-Kharaiti, Al-Baihaqi dan imam Sayuti)
Penerangan Hadis:
1. Hadis-hadis ini menjelaskan kepada kita bagaimana kelebihan bulan Sya'ban yang mana Rasulullah S.A.W sentiasa berpuasa bahkan melebihi bulan-bulan yang lain.
2. Hadis-hadis ini juga menerangkan bagaimana hukum berpuasa pada bulan Sya'ban iaitu sunat bukannya wajib. Oleh itu baginda S.A.W kadang-kadang berpuasa penuh sebulan pada bulan ini dan pada suatu ketika baginda tidak berbuat demikian. Kita perlu ingat bahawa setiap perbuatan Rasulullah S.A.W merupakan sunnah fi'liyyah (sunnah yang berasaskan perbuatan) yang boleh dijadikan hujjah di dalam mengeluarkan sesuatu hukum.
3. Baginda S.A.W juga menggalakkan kita agar di dalam melakukan sesuatu yang baik terutama dalam ibadat khusus seperti solat sunat, puasa sunat dan sedekah maka ia mestilah dilakukan secara berterusan walaupun sedikit. Kita kadang-kadang melakukan perkara ini secara banyak tetapi tidak berterusan dan ia dilakukan apabila timbulnya perasaan rajin sahaja. Ini menyebabkan kita kurang merasai hikmat dan kesan daripada amalan tersebut. Ini kerana apabila ia dilakukan secara berterusan akan mendatangkan kepada kita perasaan untuk menghisab dan menghitung diri sendiri secara berterusan dan ini akan melahirkan individu yang sentiasa berada dalam ibadat dan mengingati Allah setiap masa dan tempat sama ada ditikar sembahyang, ketika belajar mahupun ketika berkerja.
4. Galakan ini juga bertujuan untuk melatih dan membiasakan kita dengan berpuasa sebelum masuknya bulan Ramadhan yang memang kita mesti berpuasa padanya.
5. Baginda juga menekankan bagaimana seseorang muslim mesti percaya bahawa setiap amalan yang dilakukan bukanlah sia-sia malah ia akan diangkat kepada Allah untuk dihisab kualitinya. Apabila perasaan ini timbul sepanjang kehidupan dan peribadatan kita seharian akan menyebabkan kita semakin yakin kepada balasan Allah terhadap apa yang telah kita sama-sama tunaikan. Ini dapat menghindarkan diri daripada melakukan sesuatu ibadat sambil lewa dan penuh dengan perasaan malas dan juga mampu memberi peringatan agar jangan mendekati segala maksiat kerana setiap gerak laku kita diperhati dan dihisab oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala.
6. Baginda S.A.W juga menjelaskan bagaimana adanya waktu-waktu tertentu yang mempunyai kelebihannya tersendiri seperti pada hari Isnin dan Khamis serta pada bulan Sya'ban terutama pada malam pertengahan bulannya. Baginda S.A.W juga mengajar kita agar menggunakan kesempatan yang ada dengan berdoa dan beribadah kepada Allah.
7. Islam mengajar kita agar menjaga masa dan menggunakan peluang yang ada untuk beribadat bukannya dihabiskan begitu sahaja disebabkan kita tidak merasa berdosa apabila tidak mempedulikan masa. Orang kafir mapu menjaga masa dan menggunakan masa untuk perkara berfaedah serta tidak kurang juga digunakan untuk mengatur strategi di dalam menyerang Islam. Adakah kita terus hanyut dibuai mimpi sedangkan musuh Islam telah lama merancang untuk menghancurkan kita.
8. Islam mahu melahirkan umat yang berkualiti dalam ibadat, masa dan pekerjaan yang mana ia tidak menyuruh kita sekadar menunaikan ibadat khusus seperti sembahyang, puasa dan bersedekah sahaja tetapi juga menekankan agar setiap ibadat yang dilakukan mampu melahirkan umat yang sedar siapa mereka dan apa tanggungjawab mereka. Ingatlah bahawa Rasulullah S.A.W pernah memarahi sahabat yang hanya mahu beribadat khusus sahaja sedangkan baginda S.A.W sendiri bukan sahaja merupakan orang yang kuat beribadat khusus, memohon keampunan malah baginda juga sebagai bapa, suami, ahli masyarakat dan juga yang paling besar dan berat adalah sebagai pemimpin negara. Semuanya dikira ibadat jika dilakukan mengikut landasan Islam. Kita jangan termakan dengan dakyah sesat golongan kuffar yang menyatakan ibadat adalah perkara yang berkaitan dengan sembahyang, puasa, haji dan ibadat khusus yang lain sahaja tanpa mempedulikan kewajipan kita yang besar seperti tanggungjawab terhadap kerja, keluarga, masyarakat setempat dan juga pemerintahan negara.
9. Islam mencela mereka yang syirik, berzina dan bermusuhan yang mana doa mereka tidak dimaqbulkan. 

Biografi
1. Fathul Bari syarah sohih Bukhari oleh Ibnu Hajar jilid 4 cetakan Maktabah Al-Risalah Al-Hadisah
2. Syarah Sohih Muslim oleh imam An-Nawawi jilid 15/16 cetakan Darul Makrifah
3. Kitab Fadahailul Auqat oleh Abi Bakar bin Al-Husin Al-Baihaqi di kaji oleh Adnan Abdul Rahman Majid Al-Qaisi cetakan Maktabah Al-Manarah Makah Mukarramah.

Peristiwa Isra' Mikraj

Renung-renungkan dan selamat beramal

Peristiwa Isra' Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. – 27 Rejab
1. Sebelum Isra' dan Mikraj
Rasulullah S. A. W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika’il. Hati Baginda S. A. W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam (‘alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman. ke dalam dada Rasulullah S. A. W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan “khatimin nubuwwah”. Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan “Isra'” itu.

2. Semasa Isra' (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa):
Sepanjang perjalanan (isra') itu Rasulullah S. A. W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:
i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah. ii. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A. S. menerima wahyu daripada Allah; iii. Baitul-Laham (tempat Nabi ‘Isa A. S. dilahirkan);
Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S. A. W. menghadapi gangguan jin ‘Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :
- Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S. A. W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad “Fisabilillah” yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.
- Tempat yang berbau harum. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir’aun) bersama suaminya dan anak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir’aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir’aun sebagai Tuhan).
- Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).
- Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.
- Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.
- Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.
- Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.
- Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.
- Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.
- Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.
- Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.
- Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S. A. W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.
- Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.
Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.
Rasulullah S. A. W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.

3. Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):
Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S. A. W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).
1. Langit Pertama: Rasulullah S. A. W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A. S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.
11. Langit Kedua: Nabi S. A. W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi ‘Isa A. S. dan Nabi Yahya A. S.
111. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A. S.
1v. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A. S.
v. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A. S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.
v1. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A. S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.
v11. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma’mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S. A. W., Nabi Ibrahim A. S. bersabda, “Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha’if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu lah HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH”. Mengikut riwayat lain, Nabi Irahim A. S. bersabda, “Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA lah ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA lah HAULA WA lah QUWWATA ILLA BILLAHIL- ‘ALIYYIL-’AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga”. Setelah melihat beberpa peristiwa! lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).
11x. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut “al-Kursi” yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S. A. W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.
1x. Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur ‘Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.
x. Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S. W. T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:
Allah S. W. T : Ya Muhammad. Rasulullah : Labbaika. Allah S. W. T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan. Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan ‘Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan. Allah S. W. T : aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah ‘Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

4. Selesai munajat, Rasulullah S. A. W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A. S. kemudian Nabi Musa A. S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S. A. W. merayu kepada Allah S. W. T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

5. Selepas Mikraj
Rasulullah S. A. W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu’alam.
(Sumber : Kitab Jam’ul-Fawaa`id) Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.
Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.
Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.
Mafhum Firman Allah S. W. T. : “Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” (Surah Al-Israa’: Ayat 1). wallahua’lam..

SUMBER:
http://fullfilth.blogspot.com

Isra' Mikraj

Assalammualaikum buat semua,
Setiap kali 27 rejab kita pasti ingat tentang hari Isra' Mikraj.Hari di mana Rasulullah s.a.w bertemu dengan Allah.Apa kata kita renungkan sejenak dan mengambil manfaat daripada peristiwa Isra' Mikraj.

SETIAP Nabi dan Rasul ada keistimewaan tersendiri yang dianugerahkan Allah SWT kepada mereka. Keistimewaan itu sebagai bukti atas kebenaran misi dakwah mereka sebagai utusan Allah yang sesuai pada zaman masing-masing. Dalam al-Quran ditegaskan maksudnya: “Rasul Kami lebihkan sebahagian yang lain (dengan kelebihan-kelebihan tertentu). Di antara mereka ada yang Allah berkata-kata dengannya, dan ditinggikan-Nya (pangkat) sebahagian daripada mereka beberapa darjat kelebihan.” – (Surah al-Baqarah: 253)

Dalam ayat lain bermaksud: “Dan Tuhanmu (wahai Muhammad) lebih mengetahui akan sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi; dan sesungguhnya Kami telah melebihkan setengah Nabi atas setengahnya yang lain; dan Kami memberikan Kitab Zabur kepada Nabi Daud.” – (Surah al-Israk: 55)

Syeikh Abdullah Basmeih ketika menjelaskan ayat 55 Surah al-Israk ini dalam Tafsir Pimpinan ar-Rahman berkata, Allah lebih mengetahui akan keadaan sekalian makhluk-Nya dan memilih di antara mereka yang layak menjadi Rasul-Nya. Ini ialah sebagai menolak fahaman kaum kafir yang berasa hairan bagaimana Nabi Muhammad SAW terpilih menjadi Nabi dan mendapat wahi (al-Quran). Kemudian diterangkan bahawa sesetengah daripada Nabi itu dilebihkan darjatnya atas setengahnya yang lain, disebabkan beberapa keistimewaan yang dikurniakan kepada mereka. Misalnya Nabi Daud AS, keistimewaannya bukan disebabkan kekuasaannya mengendalikan kerajaan saja malah kerana Kitab Zabur yang diturunkan kepadanya.

Demikian pula kelebihan Nabi Muhammad SAW menjadi semulia-mulia Nabi ialah dengan kitab al-Quran yang diturunkan kepadanya dan dengan tugasnya sebagai pesuruh Allah kepada umat manusia seluruhnya serta dengan sifatnya sebagai Nabi Allah yang akhir sekali. Umatnya pula menjadi sebaik-baik umat yang terbentuk di muka bumi, seperti disebut dalam al-Quran ialah kerana mereka menyuruh dengan perkara yang baik dan melarang perkara yang buruk serta mereka beriman kepada Allah dengan sebenar-benarnya.

Kita hanya mengetahui beberapa kelebihan saja daripada Nabi dan Rasul yang diutus Allah SWT kerana tidak semua kisah Nabi dan Rasul diceritakan kepada Nabi Muhammad di dalam al-Quran. Al-Quran menerangkan maksudnya: “Dan (Kami telah mengutuskan) beberapa orang Rasul yang Kami ceritakan kepadamu dahulu sebelum ini dan Rasul yang tidak Kami ceritakan hal mereka kepadamu. Dan Allah berkata-kata kepada Nabi Musa dengan kata-kata (secara langsung, tidak ada perantara).” – (Surah al-Nisa: 164)

Dalam ayat lain juga disebutkan maksudnya: “Dan demi sesungguhnya! Kami telah mengutus beberapa Rasul sebelummu; di antara mereka ada yang Kami ceritakan perihalnya kepadamu, dan ada pula di antaranya yang tidak Kami ceritakan kepadamu.” – (al-Mu’min: 78)
Allah menjadikan Nabi Ibrahim AS kesayangan-Nya (Surah al-Nisa: 124); berbicara secara langsung dengan Nabi Musa AS (Surah al-Nisa: 164; dan memberi Nabi Isa AS beberapa mukjizat dan diperkuat dengan Malaikat Jibril (Surah al-Baqarah: 253) adalah beberapa contoh kelebihan Allah yang dikurniakan kepada Nabi dan Rasul-Nya.
Akan tetapi berbanding kelebihan di atas dengan kelebihan perjalanan Israk dan Mikraj, junjungan kita Nabi Muhammad SAW maka kelebihan Israk dan Mikraj lebih menonjol dan komprehensif. Dalam peristiwa Israk Mikraj, ada bukti bahawa Nabi Muhammad SAW adalah kesayangan Allah. Dalam peristiwa Israk Mikraj ada percakapan langsung dengan Nabi Muhammad SAW dan dalam peristiwa itu ada mukjizat agung Nabi Muhammad SAW bersama Malaikat Jibril. Subhanallah! Bagaimana kita perhatikan tiga esensi kelebihan tiga orang Rasul pilihan ini hanya ada dalam satu esensi kelebihan seorang Rasul akhir zaman dalam peristiwa Israk Mikraj yang berlaku 1432  tahun yang lalu.

Bahkan yang lebih istimewa lagi daripada perjalanan Israk Mikraj, Nabi Muhammad SAW telah melihat Tuhannya. Al-Baihaqi meriwayatkan sebuah hadis dalam Kitab al-Ru’ya maksudnya: “Sesungguhnya Allah telah mengutamakan Ibrahim menjadi Khalilullah, mengutamakan Musa dengan berkata-kata kepada-Nya, dan mengutamakan Muhammad dengan memperlihatkan wajah-Nya.” Dalam hadis lain, Imam Ahmad meriwayatkan maksudnya: “Telah berkata Rasulullah SAW: “Aku telah melihat Tuhanku Azzawajalla.”
Ketika Allah akan menceritakan kelebihan Rasul kesayangan-Nya dalam peristiwa Israk Mikraj, Dia memulakannya dengan perkataan ’Subhanallah’, Maha Suci Allah. Ketika Allah akan menceritakan kelebihan Rasul kesayangan-Nya dalam peristiwa Israk Mikraj, Dia memulakannya dengan sebuah sumpah ‘Wannajmi’, Demi bintang. Ini berlainan dengan cara menceritakan kelebihan Nabi dan Rasul sebelumnya yang hanya dalam bentuk kata berita.

Allah berfirman maksudnya: “Maha suci Allah yang menjalankan hamba-Nya pada malam hari dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang Kami berkati sekelilingnya untuk diperlihatkan kepadanya tanda kekuasaan Kami. Sesungguhnya Allah maha mendengar, lagi maha mengetahui.” – (Surah al-Isra’: 1)

Dalam satu hadis yang panjang mengenai perjalanan Israk Mikraj, Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya: “… dari situ aku seorang diri yang meneruskan perjalanan ke Sidratul-Muntaha, suatu pohon yang dedaunnya selebar telinga gajah, dan buah-buahannya berjuntai-juntai seperti dari atas para. Apabila pohon Sidratul-Muntaha itu ditutup dengan perintah Allah apa yang menutupnya, maka tiada seorang pun daripada makhluk Allah yang sanggup menyifatkan kecantikan dan keindahannya. Maka di situlah Allah mewahyukan kepadaku apa yang hendak diwahyukan…” – (Hadis riwayat Ahmad)

Ibnu Hisyam dalam kitab Sirah Ibni Hisyam ada menulis: “Apa yang berlaku dan disebutkan mengenai Israk Nabi Muhammad SAW, ia adalah ujian dan cubaan serta suatu perintah membuktikan kekuasaan Allah. Ada di dalamnya contoh dan tauladan bagi orang yang luas pemikirannya, adalah petunjuk dan rahmat serta ketetapan hati bagi orang yang beriman kepada Allah dengan sebenar-benar iman, dan sebagai lambang daripada perintah Allah yang diletakkannya atas keyakinan.

Maka Allah mengisrakkan Nabi Muhammad SAW ke mana yang dikehendaki-Nya dan menurut kehendak-Nya supaya dapat Allah menunjukkan kepada Nabi Muhammad SAW keterangan-Nya yang penting. Maka Nabi Muhammad SAW pun dapat berbagai-bagai perkara dan urusan Allah yang semuanya itu membuktikan kekuasaan Allah yang Maha Besar, dan kudrat-Nya yang mencipta dan menjadikan apa saja yang Dia mahu tanpa kecuali.”

Lantaran baginda menjadi Rasul yang paling sempurna, maka baginda dipilih Allah menjadi orang yang paling hampir kepada-Nya. Baginda melangkah petala bumi dan langit, melintasi seluruh wajah alam ini lalu sampai ke tempat yang tidak akan sampai kepadanya seorang manusia pun. Malah, baginda sampai ke tempat yang tidak sampai kepadanya Jibril AS sekali pun. Baginda sampai ke tempat yang paling hampir kepada Allah seperti yang disebut oleh al-Quran maksudnya: “Maka jaraknya antara anak panah dengan busurnya, atau lebih dekat daripada itu.” – (Surah l-Najm: 9)

Almarhum Abdul Halim Mahmud, bekas Syeikh al-Azhar dalam bukunya al-Israk wa al-Mikraj menulis pada bahagian pendahuluan: “Sesungguhnya kaum Muslimin ketika meraikan peristiwa ini (Israk Mikraj) memandangkan sebagai suatu peristiwa sejarah yang dimuliakan. Sesudah itu secara sambil lalu mereka mengisytiharkan bahawa peristiwa itu adalah suatu mujizat utama yang berlaku pada junjungan kita Nabi Muhammad SAW maka mereka pun menunjukkan kelebihan-kelebihan peristiwa itu serta menerangkan tempatnya yang utama di dalam sejarah Islam. Selesai saja mereka menerangkan apa yang perlu dalam aspek ini, mereka berasa puas hati, seolah-olah mereka memenuhi kewajipan mereka terhadap peristiwa besar itu.
Mereka pun mengatakan terhadap peristiwa itu apa yang ingin mereka mengatakan. Habis perkara! Sebenarnya peristiwa Israk Mikraj itu lebih luas dan lebih umum daripada ia menjadi suatu peristiwa sejarah semata, dan sesudah itu tidak ada lagi yang harus dikata dan dibicarakan. Ia adalah suatu gambaran bagi kehidupan Muslim, dan mengandungi berbagai-bagai nasihat dan contoh tauladan yang hampir tiada dikenali oleh manusia.” (Hal. 4)
Penghormatan tertinggi kepada junjungan kita dalam peristiwa Israk Mikraj ini membuahkan satu kewajipan paling mulia yang mesti dilaksanakan oleh manusia, iaitu solat sebagai buah tangannya. Imam al-Qusyairi berkata: Aku mendengar Ustaz Abu Ali al-Daqqaq berkata: “Sesungguhnya Nabi Muhammad SAW telah membawa untuk umatnya Mikraj dengan penuh hakikatnya, dan solat itu sebenarnya adalah sama kedudukannya seperti Mikraj.
Mikraj yang berlaku atas diri baginda itu ada tiga peringkat iaitu dari Masjidil Haram ke Masjid al-Aqsa kemudian dari Masjid al-Aqsa ke Sidratul-Muntaha, dan akhirnya dari Sidratul-Muntaha ke Qaba qausaini aw adna (ke tempat yang hampir sekali kepada Allah SWT)
Demikian pula solat itu ada tiga peringkatnya iaitu berdiri, rukuk dan sujud. Sujud itu adalah amalan yang paling dekat sekali kepada Allah SWT. Allah berfirman maksudnya: “Dan bersujudlah sambil mendekatkan diri.” – (Surah al-Alaq: 19) (Lihat al-Israk wa al-Mikraj, 73)

Demikianlah kita melihat peristiwa Israk Mikraj junjungan kita Nabi Muhammad SAW kali ini. Kita melihat betapa tinggi dan hormatnya kedudukan baginda pada sisi Allah. Jika kedudukan Baginda seperti itu dan kita sebagai umatnya, masih adakah di antara kita yang mengagungkan selain daripada Baginda? Masih adakah di antara kita yang mengidolakan orang selain daripada baginda? Masih adakah di antara kita yang menjunjung tinggi ajaran selain daripada ajaran Baginda? Bahkan, lunturkah kecintaan kita kepada baginda Sallallahu ‘alaihi wasallam?

artikel oleh iluvislam

Friday, June 24, 2011

Lagu- lagu dalam Dewa Cinta





Update- lagu dalam episod 24(episod akhir)


Black Mentor - Aku Rindu Sayang Kamu
Download Black Mentor - Aku Rindu Sayang Kamu

Siang dan malamku kini menjadi satu

Terasa sedihku bila tiada mu

Apakah ini dinamakan cinta oh

Menjadi aku yang punya



Apakah kau dah tak sepertiku

Rasa hari-hariku tak menentu

Bagaikan lilitan terikat di jantungku

Terasa sungguh



Chorus

Aku rindu sayang kamu

Matamu aku cinta kepadamu

Sayang kamu



Apakah kau rasa sepertiku

Rasa hari-hariku tak menentu

Bagaikan lilitan terikat dijantungku

Terasa sungguh

Ulang Chorus 3x




Black - Dewi Aleeya
Download Dewi Aleeya

Apabila jendela terbuka


Terbongkar segala rahsia

Betapa indah semua

Kewujudan yang tercipta

Senyummu Dewi Aleeya

Indah nan mempersona

Sanggup ku telan selaut bara



Ku tak menghiraukan

Apa tohmahan terhadap dirinya

Ku yakin percaya

Kerana ku tahu kau dewi hatiku



Chorus

Kau Dewi Aleeya

Tiada duanya

Hanya kau yang satu

Kau Dewi Aleeya

Dambakan selalu

Penyeri di istanaku


Lirik Lagu Dewa Cintaku



atas nama cinta

kau persembahkan jiwamu padaku

cinta itu adalah sebuah kurnia

Sang pencipta



Ku tak diturunkan dari kayangan

untuk temanimu sang dewa cintaku

kau bukakan mata, mata hatiku

lalu kau tuliskan namamu



ku x pernah temu cinta

cinta lahir dr jiwa

sesejuk salju wajahmu

rasa cinta rasa rindu

rasaku tidakkan mampu

pergi darimu, sang dewa cinta

Thursday, June 23, 2011

Dewa cinta episod 4

Dewa Cinta Episod 4
Ketukan pintu berbunyi,June mula panik takut-takut Pihak jabatan agama yang ketuk,rupa- rupanya Lynn.


Lynn cuba menyiasat apakah benar Iqbal berada dalam rumah June

"Kenapa Iqbal ada di rumah June?''


Iqbal mahu belikan June kereta,namun ditolak oleh June.First date antara Iqbal dan  June

"Kenapa kau muncul  bila aku perlu gembira ?"

Wednesday, June 22, 2011

Dewa Cinta ep 3

June menjadi berang bila pengurus club tidak membayar gajinya secukupnya.Mama Iqbal risau yang Iqbal masih belum berumahtangga.Apabila Zack memberitahu tentang June, mama Iqbal tak sabar untuk berjumpa perempuan rockers yang dimaksudkan oleh Zack.Iqbal di serang asma' dan June cuba membantu dengan membawa Iqbal ke rumahnya dan ketukan pintu berbunyi...Suspen....siapa yang ketuk pintu??

Tuesday, June 21, 2011

Dewa Cinta episod 2

Synopsis ep 2
Iqbal berdepan oleh 2 orang pemuda yang cuba memecahkan keretanya,namun berjaya dihalang oleh June.Iqbal juga cuba melarikan diri daripada Selena.Berlaku perebutan cinta iqbal antara lynn dan selena.Namun di hati iqbal hanya june

Kelakar gak bila iqram bawawatak orang kena hidap penyakit asma'.

Lagu POKOK - Meet Uncle Hussain Ft. Hazama dengan lirik | with lyric [HQ Audio]

Sunday, June 19, 2011

Surat Tidak Hadir ke sekolah

Anak murid siapa la ni?begitu kreatif penulisan karangan dia

Marimar (Philippines series) TV3

Populariti Marimar tidak boleh disangkal lagi...Buktinya,time cuti hari tue, duduk kat rumah..Tepat jam 3 adik,sepupu, termasuk mak dah ready depan tv,Marimar punya pasal.. Masa tu baru percaya, Marimar memang popular..
Ye ar,kita kan kerja,mana ada kesempatan nak tengok Marimar.Time belajar dulu,kalau kelas petang takde,memang akan menghadap depan tv kat Kolej tengok telenovela...Kali terakhir tengok telenovela Philipines Lobo.
Singgah kat laman web TV3 pun,Marimar adalah salah satu drama paling diminati..Lagipun,TV3 ada buat tonton online...senang bagi peminat nak tengok balik kalau tertinggal episod.Kalau ketika tayangan di Filipina pun dah jadi fenomena dengan rating 52.9%,apatah lagi di Malaysia.

Marimar ni sebenarnya remake latin telenovela.Lakonan Thalia(ala,yang terkenal dengan drama Rosalinda tue)
Thalia dalam versi asal Marimar
Marimar versi Philipino



Synopsis Marimar ( dalam English) -malas nak terjemah hehe..


Gustavo Aldama, a rich businessmon, marries a woman named Lupita despite his mother's disapproval of their relationship. Things become more complicated when Lupita gives birth to Gustavo's daughter, who she names Marimar. Dolores, Gustavo's mother, believing Lupita married her son only for their wealth, does everything to separate the two of them.
Dolores drugs Lupita and hires a man, setting them up to make it look like Lupita is having an affair. Gustavo is devastated to find Lupita "sleeping" with another man, unknown to him that it was a plot by his own mother. Dolores then demands Lupita to leave their property and never to come back.
It's too late, however, when Gustavo finds out his mother's treachery. He could no longer find Lupita, who had gone into hiding along with his daughter. Lupita promises her daughter that one day Marimar will claim what is rightfully hers. Meanwhile, Gustavo leaves his parents and decides to live alone in Manila, not losing hope that one day, he would find his wife and daughter.
Seven years pass, but Gustavo's efforts to locate the whereabouts of Lupita and Marimar remain fruitless. One day, his cousin Esperanza visits him, carrying with her the news of his parents' fatal accident. Despite his ill feelings towards his mother, Gustavo goes home to finally put closure on his past.
While visiting the grave of his parents, Silva, a friend of Lupita, comes by to inform Gustavo the whereabouts of Lupita and Marimar. Gustavo doesn't waste any time and goes to reunite with his family. Lupita manages to forgive Gustavo, to the delight of Marimar who is overjoyed to finally meet her father.
On their way back to Manila, the passenger plane on which the family is riding crashes into the sea and separates Marimar from her parents. Gustavo once again loses the family he had tried so hard to rebuild. Lupita is later found dead, but Marimar is nowhere to be seen.
Marimar is washed ashore on a nearby island. She is found by a childless couple, Lola Cruz and Lolo Pancho, and upon discovering that Marimar suffers from amnesia, decide to raise Marimar as their own granddaughter. Lola Cruz calls her Marimar after seeing the name on Marimar's necklace. Young Marimar meets a young Angelika, and they become friends, playing in a beach. However, Marimar and Angelika start fighting when Angelika falls and breaks her arm, blaming the incident on Marimar.
Marimar then grows into an innocent and naive young woman, whose complicated and tormented life begins when she meets, falls in love with, and agrees to marry Sergio SantibaƱez, for the latter's reason to have revenge against his father Renato and Sergio's ex-girlfriend, Angelika, Marimar's childhood friend, who had become his new stepmother. Marimar is then subjected to the cruelty of Angelika in the SantibaƱez mansion. Here starts Marimar's awakening to the harsh reality of what her love for Sergio had done to her.

Khas buat peminat Marimar
 Episode akhir Marimar
 Sergio dan Marimar berkahwin  - episod khas 2 jam yang mana ketika tayangan di Filipina,diorang buat secara live episod terakhir ni.Masa tu tahun 2008
 Special farewell episode entitled "MariMar: Isang Pasasalamat"

Anugerah ( Banyak gak Award Marimar dapat)
  • 1st Filipino-American Visionary Awards (2008)
    • 2007 Favorite Television Actor 
    • 2007 Favorite Television Actress - Marian
  • 4th USTv Students' Choice Awards (2008)
    • Most Popular Drama/Miniseries
    • Most Popular Actor in a Drama/Miniseries - 
    • Most Popular Actress in a Drama/Miniseries - 
  • 38th Box-Office Entertainment Awards (2008)
    • Most Popular TV Program
    • Most Popular TV Directors - Mac Alejandre & Joyce Bernal
    • Most Promising Female Star -
    • Phenomenal TV Star - Marian
  • Nickelodeon Kids’ Choice Awards Philippines 2008 Favorite TV Show - Marimar

Stanza Cinta

Salam buat semua,


 Fenomena drama adaptasi Novel mula melanda Malaysia selepas Trilogi Cinta,terbaru Nora Elena  berjaya menawan jutaan penonton.
Kali ini kita bicara tentang Novel Stanza Cinta karya Nurul Hallawati


boleh tahan gak episode satu dia malam nie...
Sesuai sangat aaron sebagai mr.perfect yang jatuh cinta dengan gadis ayu dan alim,tambah lagi fizz fairus sebagai jejaka pujaan amni.Gaya tak ubah macam aidil dalam nur kasih...Fizz memang kena dgn watak ustaz..


.


Nama Drama: Stanza Cinta
Jumlah episode: 13
Mula Tayangan : 19/6/2011
Waktu Siaran: 9pm
Hari Tayangan : Ahad
Penulis Skrip:Nurul Hallawati  http://nurullhalawati.blogspot.com/
Pengarah : Along Kamarudin
Terbitan: GB
Poster Stanza Cinta
Lagu tema stanza cinta(Klik sini)
Episode akhir
 Synopsis Stanza Cinta
Amni Sorfina (Ketenangan yang suci)…seindah namanya seindah itulah peribadinya!! Dia hanyalah seorang wanita akhir zaman yang sedaya upaya untuk menjadi solehah. Namun..jalan yang terbentang dihadapannya selalu berombak dan tidak pernah tenang. Ujian itulah teman baik yang selalu mengikutnya kemanapun dia melangkah.
Ketika bahagia mula menyapa dirinya, ketika bunga-bunga sakura mengembang dengan indahnya, ketika dia mula tersenyum bahagia….tiba-tiba sahaja segalanya menjadi begitu menyiksakan jiwa dan menikam-nikam tangkai hatinya. Seolah-olah istilah bahagia itu bukan untuknya. Apa sahaja yang diimpikan dan diharapkan tidak pernah menjelma menjadi kenyataan. Sering sahaja Allah mengambil orang-orang yang disayangi dari sisinya.
Sehingga pernah dia merintih hiba, “Ya Allah…apakah tiada yang namanya bahagia itu untukku didunia ini?? Kenapa hidup ini sering tidak menyebelahi diriku? Andai dengan segala derita ini Engkau ingin menghapuskan segala dosa-dosaku, alangkah ringannya penderitaan ini. Andai dengan derita ini Engkau ingin selamatkan aku dari neraka-Mu dan memasukkan aku kedalam syurga-Mu yang kekal abadi..alangkah indahnya penderitaan ini”


Irfan Ikmal – “Amni itu seorang bidadari yang sangat lemah lembut dan penyayang…namun dia seorang yang tegas. Amni seorang wanita yang suka menangis dan mudah tersentuh hatinya…namun dia seorang yang sangat tabah!! Amni seorang Hawa yang mempunyai cinta yang begitu besar buat Sang Adamnya….namun dilindungi ia disebalik prinsip-prinsip yang dipertahankannya. Amni menunjukkan cahaya ketika aku teraba-raba dalam kegelapan. Dialah yang membuatkan aku mampu tersenyum dengan cintanya…juga dengan cinta Tuhan yang diajarkannya padaku”

Taufiq Imran, Bandung Indonesia – “Subhanallah…Amni adalah sosok wanita solehah yang ingin aku jadikan zaujah disisiku. Aku membutuhkan dukungannya sebagai peneguhku, aku membutuhkan doanya untuk kehidupanku, aku membutuhkan senyumnya untuk mengatasi kesedihanku…dan aku juga membutuhkan dirinya untuk membuatkan hidupku menjadi sempurna. Aku ingin selamanya melalui lorong-lorong dakwah ini ditemani zaujah yang seindah dirinya…Aku sungguh mencintainya kerana Allah…..”
Simpang kehidupan Amni begitu rumit dan melelahkan. Terhidang dengan derita dan airmata. Walaupun cinta itu ada didepan matanya, namun dia tidak pernah sempat mengecapi makna bahagia itu. Hatinya sering luluh dan terluka kerana cinta yang dimiliki.


Apakah Amni akhirnya berada disisi Taufiq…seorang lelaki yang begitu dicintainya, lelaki soleh yang mula mengajar Amni makna cinta sejati, Sang Adam pertama yang telah berjaya membeli cintanya yang paling mahal itu? Atau Irfan Ikmal yang selalu hadir dengan cinta yang luhur dan suci untuk Amni. Yang rela memberikan seluruh kebahagiaan yang dimilikinya untuk Amni. Mestikah dia memilih cinta ini? Tidak bisakah dia mengecapi bahagia tanpa perlu menyakiti insan lain?
“Ya Allah….segalanya kuserahkan kepada-Mu. Aku hanya hamba-Mu yang kerdil yang tidak bisa berbuat banyak. Biarlah Engkau yang memilih cinta dan memilih kehidupan untukku. Aku tidak ingin memaksa Engkau memberikan apa yang aku mahu…berikanlah apa yang terbaik menurut ilmu-Mu itu padaku. Kerana seluruh hidupku..cintaku..dan nyawaku adalah milik-Mu yang mutlak dan hakiki!!!!” – Amni Sorfina

Watak- watak STANZA CINTA
 Amni Sorfina (Nur Fathia) seorang guru agama, gadis lemah lembut dan penyayang, gadis yang tabah,  yang sedaya upaya menjadi insan solehah, tak lari dari dugaan hidup dan dilema, dapatkan Amni mengatasi semua tu.
Watak Irfan tunang Amni (lakonan Aaron Aziz) – Irfan sangat mencintai Amni dengan luhur dan ikhlas, pemuda yang baik, kacak dan kaya raya. Irfan kurang ilmu agama dan agak manja dan tidak pandai berdikari.
Watak Taufik (lakonan Fizz Fairuz): Taufik ialah cinta pertama Amni, dia agak alim dan berpengetahuan tinggi dalam ilmu agama. Taufik telah berjaya menambat hati Amni

Pak Uda(Zami Ismail) meninggal dunia

Innalillah hirajiun...
 Al fatihah buat Allahyarham Zami Ismail aka Pak Uda (67)meninggal dunia hari ni.
Takziah buat diucapkan buat keluarga Allahyarham
Macam tak percaya je,baru tengok dalam Melodi,Allahyarham keluar dari wad ICU.Allahyarhamdikebumikan di Tapah,Perak.

Beliau akan tetap dikenangi sebagai pelakon komedi yang berjaya meninggalkan kesan di hati Peminat...
Pengarah filem dan drama, Othman Hafsham, pula berkata watak Pak Uda yang dilakonkan Allahyarham adalah tunggak kepada sitcom "Pi Mai Pi Mai Tang Tu" sekitar 1980-an yang menjadi siri sitcom yang diminati ramai penonton selama 18 tahun.
Allahyarham turut berlakon hampir 20 filem termasuk dua filem yang belum ditayangkan iaitu "Husin Mon Dan Jin Pakai Toncit" dan "Shh… Dia Datang".Semoga Roh Allahyarham dicucuri RahmatNya.Amin

 Filem terakhir beliau yang baru ditayangkan  ialah Hantu Mak Limah Balik Kampung

Saturday, June 18, 2011

Drama Ana lu'lu

Pelakon Utama Ana Lu'lu

Synopsis
Drama ini mengisahkan tentang kehidupan seorang gadis kampung yang periang dan suka berfesyen dengan warna-warna terang yang tidak padan dengan penampilanny. Ingin mengubah nasib keluarga dan mencari rezeki di bandar, Ana Lu`Lu yang dijayakan Nora Danish terpaksa meninggalkan ibunya, Aini (Zarian Zainuddin) dan adiknya, Maslina (Nuremy Ramli) di kampung.
Keputusannya untuk berhijrah ke Kuala Lumpur telah menemukannya dengan dua jejaka Harris Azhan (Kamal Adli) dan Fadzil (Adey Syafrien). Ia kemudian bakal menimbulkan pelbagai konflik percintaan dan pelbagai masalah dalam hidupnya.

Gaya pengarahan Piere Andre dalam drama ini seperti drama Korea.Kata Piere,minatnya terhadap Drama korean menyebabkan beliau menerapkan elemen-elemen seperti drama Korea.
"Saya memang suka dengan segala teknik penghasilan filem dan drama dari Korea dan saya sudah ikutinya sejak dari dulu lagi. Biarpun begitu, terus-terang saya dah cuba untuk elak dari dipengaruhi dengan teknik penghasilan drama dari sana.
"Tapi tanpa disedari saya memang tidak boleh lari daripadanya kerana industri perfileman Korea adalah antara yang paling berkembang kini. Apa yang pasti, saya telah tertarik dengan teknik cara plot penceritaannya berkembang.

 
Memang Ketara pengaruh drama Korea dalam drama@film arahan Piere contohnya Film 9 September memang adaptasi daripada My Sassy Girl.Nama drama ini pun sama seperti Drama Korea  Princess Lu'Lu. walaupun jalan ceritanya tidak sama,tapi kalau ikutan dua- dua drama ini mengisahkan cinta tiga segi. Tak kisah,janji drama ini best,mesti ramai tonton.Berjayakah Ana Lu' lu mengatasi drama Adamaya?Mari kita saksikan Ana lu'lu dalam Slot Lestari jam 9pm setiap Selasa di TV3


Tagline Ana Lu'lu(credit to tv3)


 
Bak kata pepatah, bunga bukan sekuntum dan kumbang bukan seekor. Namun, siri drama hebat terbaru yang bakal menemui anda, ANA LU’LU di slot Lestary, pasti mencuit hati anda dengan permainan emosi dan kejutan di dalam pelbagai adegan ’kejar-mengejar’ romantis antara dua jejaka dan seorang puteri jelita. Bakal menyusul selepas berakhirnya Asmara 2, ANA LU’LU pula bersiaran bermula 7 Jun 2011, pada setiap hari Selasa jam 9.00 malam. Drama 13 episod terbitan MIG Production Sdn. Bhd. yang diarahkan oleh Pierre Andre ini dijayakan oleh barisan pelakon popular seperti Nora Danish, Wawa Zainal, Kamal Adli, Adey Syafrien, Sharifah Shakina, Zarina Zainuddin, Mustapha Kamal, Noniswara Baharudin, Watie Elite dan Nuremy Ramli.

Ana Lu’lu (Nora Danish), seorang gadis kampung periang suka berfesyen dengan warna-warna terang yang tidak padan dengan penampilannya. Ana Lu’lu ingin mengubah nasib keluarga dan mencari rezeki di bandar, maka beliau telah meninggalkan ibunya, Aini (Zarina Zainuddin) dan adiknya, Maslina (Nuremy Ramli). Keputusannya untuk berhijrah ke Kuala Lumpur telah menemukan Ana Lu’lu dengan dua jejaka yang akan menimbulkan konflik percintaan dan pelbagai masalah dalam hidupnya nanti.

Ana Lu’lu menumpang di rumah ibu saudaranya, Maria (Watie Elite) dan sepupunya, Meera. Tanpa disangka, Ana Lu’lu pula terpaksa bayar duit sewa bilik kerana sikap Maria dan Meera yang mementingkan diri dan pemalas.

Pada suatu hari, satu insiden menemukan Ana Lu’lu dan Bunga (Wawa Zainal). Kedua-duanya cepat menjadi mesra kerana mereka mempunyai karakter yang hampir serupa memandangkan Bunga juga gemar memakai baju dan mengenakan aksesori yang bercorak bunga. Bunga membawa Ana Lu’lu bekerja bersamanya di sebuah kedai bunga. Ana Lu’lu telah berkenalan dengan Harris Azhan (Kamal Adli) yang tidak pandai memilih bunga. Harris yang merupakan seorang Ketua Pegawai Eksekutif di sebuah syarikat menerima cadangan Ana Lu’lu untuk membeli sejambak bunga matahari tanpa ragu-ragu.

Harris mempunyai seorang anak perempuan berusia empat tahun bernama Kiki yang mempunyai masalah untuk bercakap dan lebih cenderung untuk mengasingkan diri di dalam biliknya. Pandangan Harris terhadap Ana mula berubah apabila hanya Ana yang mampu membuatkan Kiki bercakap. Harris sering membawa Kiki berjumpa dengan Ana supaya Kiki akan berubah menjadi normal.

Hubungan mereka menjadi intim tetapi Harris teragak-agak untuk melafazkan cinta kepada Ana kerana khuatir keluarganya tidak dapat menerima penampilannya yang ganjil. Tambahan pula, Ana sedang menyulam cinta dengan Fadzil (Adey Syafrien).

Datin Anita (Noniswara Baharudin), ibu Harris mahu menjodohkan Harris dengan Sophie (Sharifah Shakina), seorang pereka fesyen yang cantik lagi bergaya. Malangnya, Sophie bukanlah wanita pilihan Harris. Harris tidak mempunyai sebarang kenalan rapat melainkan ayahnya sendiri, Datuk Hisyam (Mustapha Kamal).

Fadzil hanya mempergunakan Ana Lu’lu untuk kepentingan diri. Setelah rahsia Fadzil terbongkar, hati Ana Lu’lu terguris dan menjadi sangat kecewa lalu membawa diri dan tinggal bersama Bunga. Harris yang prihatin akan masalah yang dihadapi Ana Lu’lu, menawarkan jawatan sebagai kerani di syarikatnya tanpa memberitahu Ana Lu’lu tentang latar belakang dirinya.

Apakah yang akan dilalui oleh Ana Lu’lu di tempat kerja barunya? Bersediakah Ana untuk berdepan dengan kejutan-kejutan yang bakal diketahuinya di kemudian hari? Siapakah sebenarnya Sophie dan sekuat manakah ketabahan Ana Lu’lu dalam mengatasi muslihat licik keluarga Harris yang tidak menyukainya? Hiburkan malam anda dan temui jawapannya di dalam siri drama terbaru, ANA LU’LU menerusi slot Lestary, bakal menemui penonton pada 7 Jun 2011, pada setiap hari Selasa, jam 9.00malam, hanya di TV3.