Friday, October 4, 2013

Tips Bercuti ke Vietnam( Ho Chin Minh/Saigon)


Assalammualaikum.
Alhamdullilah percutian yang sudah lama dirancang akhirnya berhasil jugak.Vietnam i'm coming!Memang best shopping di Vietnam.

Oleh kerana Tips ke Bandung admya memberi tips yang amat berguna pada semua.Jadi kali ini,admya nak kongsi pengalaman bercuti ke Vietnam.
Kalau pergi ke bandung,admya pergi sendiri, tapi ke Vietnam by travel agent sebab pergi dengan geng pejabat.


Sebelum berlepas:
1)  Prepare luggage.Macam biasa admya bawak luggage kosong-sebab memang plan nak shopping
2) sediakan ubat-ubatan
3)makanan ringan
4) International Plug
5) Selipar- wajib bawa sebab kalau hujan,kasut  pun tak berguna. Kami siap beli selipar lagi sebab terlupa bawa,hujan pulak tu,Kasut basah.
6) tukar duit 

1 juta dong = RM160/RM161
(antara tempat money changer yang murah(tukaran nilai tinggi) korang boleh pergi Jalan Masjid India. Ada kedai yang  boleh tawar-menawar nilai tukaran. 
Jangan tukar di Airport,Shopping Complex sebab mahal.Pernah sekali admya tanya kat kedai dalam Carrefour nilai tukaran boleh cecah 1 juta dong =rm195.00

Untuk pergi ke Vietnam,anda perlu sediakan tiga jenis mata wang iaitu:
a)  Dong Vietnam
b) US Dollar
c) Ringgit Malaysia

nilai mata wang ni boleh guna ikut keadaan.
Lazimnya kalau beli kain pasang,baju kurung manik-lebih baik guna RM sebab lebih mudah kita kira jumlah yang dibelanja.
 duit US dollar tak perlu tukar banyak-kami tukar pun untuk bagi tips pada travel agent di sana.
Ringgit Malaysia- memang amat diperlukan.Bawa ikut suka.Kalau memang nak shopping,kenalah bawak banyak.Jangan risau kalau tak cukup ATM ada. Kat rumah siap-siap buat sifir tukaran mata wang untuk ketiga-tiga mata wang.-admya punyer-pemandu pelancong dah sediakan,hehe

sebelum berlepas,tak banyak persediaan sebab kali ni pergi dengan travel agent.Semua dorang dah uruskan-tiket,penginapan,makanan,pemandu pelancong
tak perlu research..hehe

Tips: Kalau korang tak nak Air Asia,korang boleh MAS, atau Vietnam Airlines.Dah tentu ada makanan. Lagi satu,kalau beg terlebih berat sekilo atau 2 kilo,biasanya dorang tak berkira sangat.Kalau naik AA dah pasti kena bayar,dalam USD lagi setiap kilo. Berat luggage untuk Vietnam Airlines- 20 kg.
menu ayam dan kentang

menu mee dengan ikan.Memang sedap terutama roti dia.time panas gebu.Sedapnya!




Sungai Mekong-teringat time belajar Geografi kat sekolah

Dari Langit Vietnam

Sampai di Airport Vietnam,bermula pengalaman yang cukup berbeza.
Jangan terkejut masa pemeriksaan imigresen anda terasa macam pesalah disebabkan pandangan pegawai imigresen mereka yang menakutkan. Memang muka mereka muka ketat.susah nak senyum. Mahal sungguh senyuman mereka.

Transport:

Kalau korang pergi sendiri. Transport yang perlu korang cari ialah Teksi
Teksi ini bermeter. Namun,pastikan korang sediakan wang kecil sebab pemandu di Vietnam memang tak suka bagi duit baik-Terus burn nanti. Lagi satu,ingat number kereta dalam bulatan merah.Itu yang akan jadi rujukan jika berlaku apa-apa

Kata Pemandu pelancong kami,Pelancong luar tak digalakkan naik bas.Hanya rakyat tempatan sahaja. Ini kerana merbahaya.Faham-faham sendiri ye.
Tapi korang boleh naik satu bas di Airport jika nak pergi Ben Thant Market.Harga VND 10,000 atau rm1.50.
cr: owner 

Hotel:
Pelbagai hotel korang boleh cari kat Jalan Bent Thant/ Nuyen An Nih Street@Malaysian Street. Murah-murah juga harga hotel.
Kat sana ada banyak kedai makan Halal.
Hotel yang admya stay- Hotel Ha May 3.Kalau luar bilik,nampak sempit,tapi kat dalam boleh tahan luas. Selesa gak,siap ada tunjuk arah kiblat lagi.

  • ada wifi
  • dekat dengan Ben Thant Market
  • dekat dengan Pasar Malam Ben Thant(sebutan Bentan bukan Ben10).Kami jalan kaki je pergi Pasar Malam Bent thant.

Hotel yang kami tinggal-Hotel Ha May 3

Yang ni hotel depan hotel kami. Memang classy hotel ni Mahal sikit dari hotel kami. Tengok Interior pun boleh agak harga bilik.

Hotel ni paling dekat dengan Malaysian Street. Turun hotel dah boleh shopping.

Kedai Makan:
Jangan risau, kedai makan halal banyak di Malaysian Streets

Kedai makan Hjh Basiroh

Kedai Warung- siap ada logo 1 Malaysia lagi!

Di jalan Malaysian Street,memang senang nak cari kedai makan halal.Al-maklum nama pun Malaysian Street.Kalau pergi sini sekali pandang macam Pasar Malam kat Malaysia. Toleh-toleh jumpa aje rakyat Malaysia. Elok la tu. Dorang conquer tempat kita,kita conquer tempat dorang..hehe


Restoran yang harus dikunjungi. Tapi bukan di Malaysian Street.

Kedai makan di tengah bandar Saigon. Tempat makan yang best,siap dapat plag Jalan-jalan cari Makan lagi.
Kopi Vietnam kat sini memang terbaik. Sampai sekarang ingat kenikmatannya.

Inilah dia.Rasa kopi yang hebat...

Sebelum balik,
Timbang beg dulu. Kalau terlebih kena bayar dalam USD Dollar.

Yang paling penting,pastikan anda sihat ketika berada di Airport.Kalau tak sihat pun, berlagak sihat. Kalau tak,nanti kena tahan di Airport,pastu dorang akan buat medical check up.Pastu suruh korang beli ubat dorang.Mahal pulak tu(Pengalaman kawan yang pergi sebelum ni)
Ingat lagi tak kes rakyat Malaysia kena tahan sebab anaknya sakit.
Imigresen dorang memang ketat. 

Kalau korang ada beli keychain peluru@kereta peluru berpandu hiasan di Chuci tunnel-baik dibuangkan atau tak payah beli. Nanti beg kena tahan,dorang suruh buang.membazir je
Dah tahu tak boleh bawak  ke luar negara,nape dorang jual???


admya:
Ok..admya dah penat nak menaip.nanti kita sambung Bahagian kedua Tips Shopping ke Vietnam.
Macam biasa,kalau ada sebarang pertanyaan yang boleh admya bantu.tanyakan di ruang komen atau hantar email di fr.lisa10@gmail.com.



cara berjimat bila travel

80 comments:

  1. Replies
    1. boleh..tapi mak ayah la letih...kena bawak stroller.

      Delete
  2. guna package travel mana? boleh share tak?Emel lia7276@gmail.com

    ReplyDelete
  3. Tq 4 d info. Ada tak sape2 yg pergi ho chi minh dlm bln 11 ni? Mcm mana cuaca dr mula perjlnn smpi ke airport vietnam? Skrg kn musim hjn..tmbhn pula taufan d filipina melanda.. agensi kami tunda penerbangn ke bln 1 sbb x berani ambil risiko.. spttnya guna MAS..any info terkini? Email sunset_114@yahoo.com. tq in advance

    ReplyDelete
  4. Sy ada kt vietnam skrg ni. Stay kt hotel new epoch. Ok la jugak. Stay dua mggu. Teman hubby. Die dtg dulu. Bila sy nk msuk, receptionist pnggl n rupanya kna byr tmbhn 5 usd=100,000 dong. Pergh. Stkt ni br brjln ke ben thant market.

    ReplyDelete
  5. boleh saya tahu guna pakej travel agency mana? email: leyna_eyna@yahoo.com.sg
    terima kasih. :)

    ReplyDelete
  6. kalo xckup duit leheh kuar kat mane2 atm ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kene pastikan kad atm bank diaktifkan dulu di malaysia.

      Delete
  7. Email saya juga guna travel agency mana comel311@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. Salam semua..
    boleh tak tlg inform travel agent mne..
    trime kasih!
    hydair.iqbal@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Hi,
    Boleh email jgk travel agent pada sy? TQ
    marina.arifin1701@gmail.com

    ReplyDelete
  10. salam. boleh email tak guna travel agent mane. validity_89@yahoo.com thank you :)

    ReplyDelete
  11. Salam..boleh email tak guna travel agent yang mana...mekasih... zabiedah@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. salam. bleh email travel agent mana...
    ainharun2108@gmail.com.
    tq

    ReplyDelete
  13. email kan travel agent contact details :
    rossleannaazahari@gmail.com

    Thanks!

    ReplyDelete
  14. Salam, sy nak gi hanoi awal blan 2, cuaca kat sane ok x... Ade org kata kene bwak baju sejuk... Sejuk mcam mane ye... Kang lbih plak berat beg sbb baju sejuk punya hal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. suhu paling rendah, 14 paling tinggi 21.so memang kena sediakan baju sejuk,takut tak tahan,tapi takla tebal sangat macam nak pergi salji tu

      Delete
  15. salam ... blh gtw guna travel agent mana?
    email : ina_haflina@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  16. Salam...tolong email travel agent boleh? izatdari@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  17. salam..guna travel agent mana? ada tips kalau nk g tnpa agent? email yazren98@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. Boleh emelkn saya travel agent yg awak guna zuza_ziza@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. salam..tolong email travel agent boleh?jiwarasa75@gmail.com

    ReplyDelete
  20. salam..tolong email travel agent boleh?jiwarasa75@gmail.com

    ReplyDelete
  21. salam.boleh emailkan sy travel agent yg awk guna.
    aqeigurlz@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. ok ke travel agent tu....
    Tolong email drsaha2013@gmail.com TQ

    ReplyDelete
  23. saya dah email.sila check email masing2 ye

    ReplyDelete
  24. saya nak... email trael agent dkt saya aya_leeluv@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  25. salam boleh emailkan travel agent mana awak gunakan

    amir.eija@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  26. Boleh email x gune trvle agency mne
    dania.safiyyah@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. Saya pun nak tau guna travel agency mana...emel me jaszizah03@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. boleh email untuk saya awak guna travel agent mna?
    tq :)

    ReplyDelete
  29. Blh tak email kan pada saya tour guide tu ke kura_arnab@yahoo.com coz ujung bln ni sy akn kesana.tq

    ReplyDelete
  30. Tolong email travel agent.. azwan_dwe@yahoo.com

    ReplyDelete
  31. Salam. Blh emelkan sy travel agent. Tima kasih.

    ReplyDelete
  32. Salam. Blh emelkan guna travel agen apa.
    Norinshaari_norin@rocketmail.com
    Tq

    ReplyDelete
  33. salam dah email.sila check email masing-masing
    tq

    ReplyDelete
  34. boleh email untuk saya awak guna travel agent mna?
    tq :)
    su_insan@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  35. boleh email pada saya travel agent yang awak amik?
    tq..:)
    eika_102@yahoo.com

    ReplyDelete
  36. boleh email pada saya travel agent yang awak amik?
    tq..:)
    nz.shima@yahoo.com

    ReplyDelete
  37. salam.. boleh tolong emailkan travel agent tu? tq :)

    fatienazliea@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. boleh email kan travel agent ashiqin69@gmail.com

    ReplyDelete
  39. boleh email kan travel agent tu utk i? i akan gi hcm pd 4/3 ini. tq. nir5810@yahoo.com.

    ReplyDelete
  40. Boleh email kan travel agent dkt rrosee75@yahoo.com
    TQ..

    ReplyDelete
  41. salam..guna travel agent mana? ada tips kalau nk g tnpa agent? email
    imp_sec2@cfa.com.my

    ReplyDelete
  42. Tuan rumah, Tumpang lalu yer...saper2 nak ke vietnam, perlukan travel agency muslim, boleh cakap melayu fasih..boleh contact dengan saya yer...0124635610(ahmad) ataupun sila lah ke page FB saya: jom jalan dan shopping: https://www.facebook.com/tripkawan ..tq tuan rumah:)

    ReplyDelete
  43. Assalam blh share travel agensi tu. bh email ke fahqisfahmi@yahoo.com sebab tgh plan nak pergi hujung tahun ni

    ReplyDelete
  44. sorry nama saya Yati

    ReplyDelete
  45. telah di email.sila check email masing2

    ReplyDelete
  46. Assalam... Sudilah untuk berkongsi dgn saya tentang Travel Agency yg anda gunakan ke email hazali88@gmail.com. TQ

    ReplyDelete
  47. Sama la.. saya pun nak tau travel agent mana yg digunakan.. sebab kami pun berminat utk ke vietnam dalam masa terdekat ni =). email: farah.remali@gmail.com

    tq

    ReplyDelete
  48. Salam sis..boleh emailkan travel agency mana atiqahmstp@gmail.com. terima kasih

    ReplyDelete
  49. boleh emailkan saya travel agency mana yg digunakan?terima kasih mia_mia2505@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. Saya Azlan dr kelantan.Nak tanya puan,ada tak no.talipon tour guide untuk ke vietnam?saya nak pergi sendiri dgn kawan2 4orang jd perlukan tour guide untuk bawa kami jalan2 di sana.
    Atau,puan ada cadangan samada perlu tak kami guna tour guide atau redah je?
    Itu saja buat masa ini,terima kasih,puan.
    Email saya...azlanhalim24@gmail.com

    ReplyDelete
  51. sy nak juga aisymarzuq@gmail. com

    ReplyDelete
  52. tau tak mcm mn nk bwk brg bnyk2 utk meniaga..beli disana..tlg email sy info ye..kali tau caranya sir_nyum7882@yahoo.com

    ReplyDelete
  53. Salam..boleh email sy jugk x tourguide info..tq sis.. Azie6604@yahoo.com

    ReplyDelete
  54. Salam...boleh emailkan saya travel agent yg awak guna kan tk...amir.eija@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  55. Salam...boleh emailkan saya travel agent yg awak guna kan tk...
    cik_nida@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  56. Boleh emailkan saya juga tak? Nak bawak family ke sana june ni. And kalau boleh nak pakai travel agent. ain_sham_89@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  57. Salam @admya.Boleh email kepada saya maklumat travel agent tu ke mell_lynda 79@yahoo.com. terima kasih

    ReplyDelete
  58. Salam @admya.Boleh email kepada saya maklumat travel agent tu ke mell_lynda 79@yahoo.com. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. linda,tak dapat nak email,boleh bagi alamat email yang betul

      Delete
  59. Salam. Nak g HCM Jun. Nanti. tolong email. Tour guide yg. Digunakan.
    bob_bushe@yahoo.com
    Thanks

    ReplyDelete
  60. Salam. Fara bolehbx tlg email travel agent mana yg awak guna. 10q. rosazrina90@yahoo.com

    ReplyDelete
  61. Boleh emailkan agent travel akak pd sy ??? Email sy : dania_careertime@yahoo.com.my .. kak nak tanye kl0 xgune agent travel ok ke? N susah x kl0 xder agent travel ni? Minta pendapat ..

    ReplyDelete
  62. Kak.. boleh email x detail travel agENTS? hidayah_189@yahoo.com

    ReplyDelete
  63. salam ... saya pun nak tahu travel agent tersebut email saya . usopolis@yahoo.com . tq

    ReplyDelete
  64. Salam..boleh emailkan detail travel agent di nurul112@yahoo.com. TQ

    ReplyDelete
  65. salam...pls email travel agent pada savvy80@yahoo.com. Thanks admya!

    ReplyDelete
  66. salam...pls email travel agent pada savvy80@yahoo.com. Thanks admya!

    ReplyDelete
  67. Assalamualaikum....mintak emal travel agent tue jugak pada saya wawa_bear23@yahoo.com

    ReplyDelete

yang tukang komen.terima kasih banyak2.mohon diletak nama