Friday, May 11, 2012

Drama Adam dan Hawa

Benarkah dalam hati ada cinta? Tapi keegoan Ain cuba menidakkan. Ingin diluah, mulut tak terkata. Ingin disimpan hati tak tertanggung. Dapatkah Am melembutkan hati Ain untuk menerimanya semula?
Teruskan bersama admya  untuk menonton episode seterusnya.

Drama adaptasi novel Adam dan Hawa karya Aisha Sofea.
Pemilihan watak utama drama Adam dan Hawa telah dipilih sendiri oleh penulis novel AISHA SOFEA- Aaron Aziz sebagai Adam Mukhriz dan Nadia Nissa sebagai Ain Hawani.
Ulangan:Adam dan Hawa setiap Isnin- Khamis jam 6 petang  channel 104(Astro Ria) bermula 18 februari.

Pihak Astro menunaikan janjinya utk menayangkan di channel biasa.


Download dan Tonton Adam dan Hawa
Lagu-lagu dalam drama Adam dan Hawa
Ain dan Adam di Australia
Happy Ending Adam dan Hawa

Sinopsis Adam dan Hawa:
Ain Hawani berkerja sebagai guru gantian di sekolah tadika milik kakak Adam Mukhriz seorang pilot yang lagaknya seperti playboy...
Oleh kerana sakit hati dengan Adam Mukhriz tidak mengendahkannya, kekasih Adam  ingin menjerat lelaki itu.Namun tersalah perhitungan apabila Ain Hawani menjadi mangsa korban.
AIN HAWANI, zaman solonya ternoktah pada usia remaja. Hanya kerana silap perhitungan, timbul prasangka buruk, menyebabkan dia dan Adam Mukhriz terjerat. Rayuannya tidak dipedulikan. Lelaki itu pula diam membisu, seolah-olah benar apa yang berlaku. Ain ditangkap khalwat bersama Adam

Akhirnya, ijab kabul antara mereka terlafaz dalam paksa dan tanpa rela. Sayangnya, hubungan suami isteri ini hanya tertulis di atas kertas sahaja. Ain yang kecewa, pergi jauh mencari harga diri. Adam yang ditinggalkan, menghitung hari-hari nan sepi. Setiap saat rindunya terus melimpah. Namun Ain tidak pernah berpaling melihat cinta yang mekar di hatinya. Ah... Adam pasrah! Semua itu salahnya kerana tidak berani memaknakan kata-kata.

Setelah lapan tahun pergi dan menanti, Ain dan Adam dipertemukan di depan pintu Majidilharam. Bagi Adam, kebetulan ini memang didoakan sekian lama. Ain pula terus membenci dan menganggap ikatan mereka sudah terputus. Hanya lafaz Adam yang ditunggu. Tapi tegarkah Ain? Sejak pertemuan itu, hati Ain berbolak-balik. Nafasnya bagai berombak, perasaannya jadi gementar dan hidupnya sudah tidak keruan hanya kerana Adam. Benarkah dalam hati ada cinta? Tapi keegoannya cuba menidakkan. Ingin diluah, mulut tak terkata. Ingin disimpan hati tak tertanggung. Bagi Adam, dia tetap menanti Hawanya biarpun lapan tahun lagi.
Para pelakon: Aaron aziz sbg Adam
                         Nadia Nissa- Ain hawani
                         Alzana - Dee
                         Rozie Rashid - Kak Zah
                         Dazrin Kamarudin - Johan



boleh agak kan apa yang berlaku dalam scene ini( bila adam dan ain  perlu berkahwin setelah ditangkap khalwat)


adam mukhriz


ain hawani-lakonannya semakin mantap

akhirnya selepas 8 tahun,mereka bersatu kembali.










cr:kak ngah



150 comments:

  1. X Suka heroin x lawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 heroin sangat menyakitkan mata tak teringin nak tengok draama adam daan hawa ni.

      Delete
    2. apasal nak kutuk rupa paras orang..itu suma x penting la..yang penting bakat dia...tengok dulu cerita dia n pastu baru komen la...cuba contohi orang putih..pelakon dorang ada yang gemuk, hitam tapi laku je...sbb dorang kat sana tengok kualiti lakonan bukan rupa paras semata-mata....

      Delete
    3. heroin dia best ape..lg bagus dari pelakon gedik tu..takde takpe kot..serabut bila part dia...

      Delete
    4. yang penting bakat...kalau cun tapi kayu buat apa..sy dah tgk 4 episode ok je dia as heroin..best!

      Delete
    5. Heroin tak lawa pun tapi lakonan dia menjadi..cuba baca novel tue balik..ade dia kata ain hawani nie muka cantik..mix orang putih ke..takde kan..so dah sah2 siti saleha tak layak jd heroin dalam cite adam dan hawa..lakonan nadia nissa ok je..dia berjaya menghayati watak dia as ain hawani..berbanding dengan filem ombak rindu yang menampilkan maya karin sebagai izzah..langsung tak best..takde feel kot tengok maya sebagai izzah..anzalna pulak jadi dee..sesuai la..takkan nak jadi ain hawani kot..nampak tak sesuai..mcm ain hawani plastik je nanti..papepun jangan judge rupa paras ye..tengok bakat..kalau rupa cantik tp berlakon kayu (contoh :- NEELOFA) tak guna jugak..tengok je la drama kau yang terindah..langsung tak best..filem azura..lagi lah mengarut..sape pelakon utama..NEELOFA..jadi cantik bukan pengukur bakat ye.. ;)

      Delete
    6. aku suka sgt budak nadia nissa ni belakon, rupa biasa tp lakonan dia menjadi..tak kayu mcm maya karin n minah yg jd belkon bicara hati tu (arahan osman ali).. muka jer cun tp belakon mcm sundal...dh ler cite mcm citer tamil.. haa.. lgpon watak ain hawani dlm novel orgnye memng x secantik mana pon, biase2 jer.. so korang x yah komen bnyk2 kalau x penah bc novel die..chit!

      Delete
    7. sorry.jangan komen dengan kata-kata yang tak sepatutnya
      no harsh word please...

      Delete
    8. maklumat lengkap sila rujuk entri ini :

      http://che-armad.blogspot.com/2012/09/top-searching-sinopsis-drama-adam-dan.html

      Delete
    9. Rasanya lakonan nadiya nissa ni mmg mantap....rupa dia not bad...Ayu apa....lakonan dia ada kualiti....just berlaku adil lah...kalau cantik tapi tak feel...tak best gak...pada saya lakonan nadiya nissa ni mmg menyerap sehingga ke jiwa...mmg superb...you go girl...

      Delete
    10. Ooo.. Hang ingat hang lawa sanggat ka?

      Delete
    11. pahala orang yg mengutuk itu akan dikutip sedikit demi sedikit oleh orang yang dikutuknye. :)

      Delete
    12. Heroin sangat cantik dan menawan

      Delete
    13. Heroin lawa pe! I love the way she smile... She has a sweet smile.. :)

      Delete
  2. Kalau kena boyar lagi lah org x tgk dah lah heroin x best

    ReplyDelete
  3. try lah tgk asal heroin/hero kurg cantik mulalah nak boikot~hayati lah jln cerita dan pengajrannya,bagi sy heroinnya bukn xlawa pun ada rupa juga...sbb musabab nya dia terpilih sbb rupa dia lebh nmpk spt perempuan melayu...cbalah tukar persepsi dalam melihat paras rupa ya kawan2 semua,tgk pada bakat dan kemampuan dia berbanding org lain,setiap org ada baik dan buruknya,tak kurg dan tak lebih, itu hikmahnya Allah taala ciptakan manusia kat dunia supya berusaha lebih dalam hidup.


    (haha jgn nak terasa lebih2 pula ye)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun setuju. ^___^

      Delete
    2. Agreed. Don't judge the book by it's cover. See it first and then comment.

      Delete
    3. stuju2...lam novel pon xde plak penulis describe ain hawani 2 gadis cantik....

      Delete
    4. bettul2....yang penting..jalan citernye...yang cakap heroin nye x cantik tu...yang kamu tu cantik sangat kerrrr....ce kamu tu yg jadi ain...ok sangat keerrr...huhuhuhuu...kengkadang nak mengata orang ni tgk diri sendiri dulu...

      paku dulang paku serpih...
      mengata orang _______________.....

      sambung sendirilah yang dok mengata orang x cantik tu...

      minta maaf dululah kalau ada yang terasa ye...sekadar peringatan untuk diri sendiri juga.... :-) peace no war....

      Delete
  4. Kesian Aaron Aziz kena berlakon dengan heroin paling hodoh sekali di Malaysia,tak ada selera langsung nak tengok drama Adam dan Hawa sebab heroinnya.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan pandang rupa,lihat bakatnya dulu.
      Tak semua heroin cantik ada bakat

      Delete
    2. rasanya Nadiya Nissa ni berbakat dlm lakonan.. sweet juga rupa parasnya.. sesuai dgn watak Ain Hawani..watak playboy tu mmg sesuai dgn Aaron..goodluck dkt penerbit..excited nak tgk ceritanya

      Delete
    3. berbakat jer pun tak cukup kalau rupa tak lawa langsung,buat, sakit mata orang tengok NADIYA NISSA tak sesuai dan tak layak jadi heroin.......

      Delete
    4. Cbe tgk btol2 muke heroin tu..sweet ape. mule2 pon saye pkir mcm tu jgk. tp ble tgk die blakaon cute je. rambut die cntk n kurus je die. sesuai dgn watak ni. N x baik ckp die artis yg plg hodoh kt malaysia ni. sape kite nk judge org. perfect sgt ke kite ni.mgkn sbb dulu die bwk watak yg x best n x popular jd tros tkr perspective org.

      Delete
    5. alahai mcm la korang tu cantik sgt..kalau dh sakit mata xyah tgk..korang xtgk pun citer ni laku jgk..

      Delete
    6. sedap mulut ja kata heroin paling hodoh dkt ciptaan Allah s.w.t..klau rsa x selera,kau pegi la berlakon..nak tgk gak la setakat mna kau mampu brlakon dgn baik dlm cita tu..

      Delete
    7. Insan yang beriman tak mungkin komen ciptaan Allah.Manusia yang hanya menilai manusia dari aspek kecantikan luaran ialah manusia yang tidak bertamadun.Pemikiran terlalu kolot.jika kita menganggap Malaysia sebuah negara membangun dan menuju ke arah negara maju by the year 2020, rasanya rakyatnya perlu ubah pemikiran.baru negara mampu maju.What ever pelakon yang memegang watak Ain memang sesuai dengan jalan cerita Adam dan Hawa.We, the whole family always looking forward to watch Adam dan Hawa.watak Ain telah menaikkan martabat wanita Melayu dan tidak semua lelaki kaya dan berada serta berkedudukan memandang wanita yang "cantik" dan kaya.Tetapi yang lebih penting she's not cheap!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tahniah Ain.

      Delete
    8. x payah nak kutuk siapa hodoh siapa lawa.Allah dah ciptakan kita manusia ni sebaik baik kejadian.jgn hina ciptaan Allah....

      Delete
  5. Heroin tak sesuai harap pihak Global Station pilih heroin yang sedap mata memandang baru ada mood nak tengok drama ni gandingkan AARON AZIZ dengan SITI SALEHA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heroin tak lawa pun tapi lakonan dia menjadi..cuba baca novel tue balik..ade dia kata ain hawani nie muka cantik..mix orang putih ke..takde kan..so dah sah2 siti saleha tak layak jd heroin dalam cite adam dan hawa..lakonan nadia nissa ok je..dia berjaya menghayati watak dia as ain hawani..berbanding dengan filem ombak rindu yang menampilkan maya karin sebagai izzah..langsung tak best..takde feel kot tengok maya sebagai izzah..anzalna pulak jadi dee..sesuai la..takkan nak jadi ain hawani kot..nampak tak sesuai..mcm ain hawani plastik je nanti..papepun jangan judge rupa paras ye..tengok bakat..kalau rupa cantik tp berlakon kayu (contoh :- NEELOFA) tak guna jugak..tengok je la drama kau yang terindah..langsung tak best..filem azura..lagi lah mengarut..sape pelakon utama..NEELOFA..jadi cantik bukan pengukur bakat ye.. ;)

      Delete
    2. ko pk la,siti saleha mna sesuai dgn watak gadis kmpg..ckp sng nak itu nk ini tapi x pk logik akal sgn watak dlm crita tu..klau xda mood nk tgk,smpan je la mood kau tu tgk cita lain atau wat hal ko sndiri..

      Delete
  6. Lain kali pihak Global Station tak payah suruh peminat cadangkan heroin dalam drama Adam dan Hawa padahal pihak penerbit dah tentukan siapa heroinnya buat sakit hati je cadangkan nama heroin last2 pilih heroin yang tak glamor dan tak cantik langsung,NADIYA NISSA,Lain kali drama terbitan Gloabal Station ambik je NADIYA NISSA jadi heroin berganding dengan hero kacak dan tampan................

    ReplyDelete
  7. Kalau tak ada rupa tak payah ler jadi heroin buat sakit mata dan menyampah orang tengok sebab tu rupa juga penting bukan bakat jer.Drama Adam dan Hawa menampilkan heroin paling hodoh sekali di Malaysia..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat macam mana,Nadia Nissa calon favourite Aisha Sofea dan produser..terpaksa la terima...
      kalau kita tak suka pun,diorang tak ubah pun

      Delete
    2. sakit mata lagi tengok komen orang-orang yang suka merungut kecantikan orang itu ini..kalau bagus, sila lah jadi pelakon..mungkin masyhur satu dunia..pelik-pelik..

      nak tengok cerita ke..nak tengok orang ntah..

      Delete
    3. hei....rupa xpenting lah...heroin citer ni the best choice ok..feel ada....yg dok kutuk sgt tu awak tu lawa sgt ker???

      Delete
    4. Ish3..lebih baik baik buruk rupa dari buruk perangai..stiap manusia yg diciptakn Allah swt ni ade klebihan msing2..x pyh la nk ktuk2 rupa org lain mcm tu skali.. bg ak die cntik je..pndai blakon plk tu..

      Delete
    5. Rasulullah SAW bersabda maksudnya, “Mengutuk seorang mukmin itu seperti membunuhnya.” (Hadis Riwayat Jamaah selain Ibnu Majah, hadis riwayat Tsabit bin Adl-Dlahak)

      Delete
    6. eeiii... jahatnya mulut orang2 dekat sini... kenapa perlu mengutuk ciptaan tuhan. orang yang mengutuk tu cun sangat kah? tak apalah, tak ada rupa asalkan pandai berlakon. nie haram muka ja cantik tapi bila berlakon keras macam kayu. so tak payahlah nak kutuk2 orang macam tu. fikir sebelum bercakap.

      Delete
  8. tgk tweet @adilaramly (Exec Producer Global Station), drama adaptasi novel "adam & hawa" akan bersiaran di astro mustika HD - mulai 27 aug 9 mlm, isnin - khamis ~~~~~~~~ sedih sedih, dh nk kene langgan pakej HD pulak! berapa la pulak bil nk bayar tu ye???

    ReplyDelete
  9. YES ..MEMANG MENANTI DRAMA NIE ... TERBAIK ..

    ReplyDelete
  10. Tak ada mood langsung nak tengok drama ni sebab heroinnya langsung tak sesuai dan tak layak macam kat Malaysia dah tak ada heroin cantik dan berbakat agaknya penulis novel ni perasan kot heroin tak cantik lebih berbakat,rupa juga penting kalau heroin tak cantik orang menyampah nak tengok.

    ReplyDelete
  11. x baik ckap heroin x lawa....mybe ada kelebihn dya.2 la aisya sofea plih dya.....heroin lawa tpi berlakon K.O pun x mood gak nk tngk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. DAH MEMANG BETOL HEROIN TAK LAWA TAKKAN NAK PUJI CANTIK JELITA,HEROIN LAWA TAK SAKIT MATA MEMANDANG..........KALAU TAK LAWA DAN TAK CANTIK TAK PAYAH LER JADI HEROIN.

      Delete
    2. yang ko emo nie apsal.kalu dah sakit hati n mata ko,baik x yah tengok langsung....yang dok kutuk2 heroin tu, cantik or handsome sangat ker?at least dia masuk tv...ko ader????tengok bakat dia dulu la...jangan la berfikiran tipikal sangat..

      Delete
    3. yang kutuk heroin tak lawa mesti jealous. kalau tak lawa takkan jadi heroin dik. pikir2 je la ^__^

      Delete
    4. betul2... bila tengok nadiya nissa tu betul2 dia sweet sangat. tak cantik tapi dia sweet, manis. setiap manusia ada kelebihan masing. tak perlulah nak kutuk2. saya minat je dia, sebab lakonan dia bukannya rupa paras.

      Delete
  12. tak minat langsung nak tengok drama adam dan hawa sebab NADIYA NISA jadi heroin macam ler kat Malaysia ni dia je berbakat dah ler rupa tak cantik nak juga jadi heroin buat orang menyampah dan meluat je,dah tak minat nak baca novel-novel Aisya Sofea lepas ni...........

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeles ler tu...
      ntah2 kau ni anzalna kan jeles tak dapat jadi heroin..
      dapat jadi yang menempel2 je..
      hehe

      Delete
  13. kalau tak minat,tak payah tengok..habis cerita
    takyah emo sangat
    ramai lagi nak tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka sangat-sangat drama Adam dan Hawa ditayangkan kat mustika HD tak minat langsung nak tengok sebab HEROIN nya NADIYA NISSA sangat -sangat tak suka NADIYA NISSA jadi HEROIN DIA tak layak dan tak sesuai jadi HEROIN jadi pelakon pembantu OK LER......

      Delete
  14. tak baik gaduh-gaduh
    drama je pun..
    peace v(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. me_fara, betul ke kat astro bella pun ada jugak siarannya?

      Delete
    2. orang produksi kata ada.mustika hd untuk gambar yang lebih superb quality.

      Delete
    3. ooo, ok, tq - suka bace blog admya sebab kita byg kan mesti me_fara ni ngadap tv 24 jam (mcm saya jugak), hehehehehe

      Delete
    4. tq. tak sampai 24 jam pun tengok tv.jam 7malam ke atas je.drama waktu siang- tak tengok sgt pun tapi ada pelapor .hehe sebab tu tak tengok pun tahu jalan cerita.

      Delete
    5. tak sukanya,
      astro ubah fikiran...
      adam hawa hanya ditayangkan di mustika hd.kata mereka adam hawa tayangan eksklusif mustika HD 134.
      tayangan untuk channel lain may be nexy year
      ADUHAI ASTRO -saje je suruh org beli astro beyond

      Delete
    6. Dah ler HEROIN Adam dan Hawa HODOH dan TAK POPULAR kena beli ASTRO BEYOND lagi lah tak teringin nak tengok dan nyampah dengan drama ni.

      Delete
    7. tak teringin langsung nak beli astro beyond sebab drama Adam dan Hawa. Hebat sangat ke drama Adam dan Hawa dah ler heroin tak best dan tak glamer langsung.......SAKIT MATA MEMANDANG.

      Delete
  15. memang tak minat pun nak tengok drama ni disebabken NADIYA NISA JADI HEROIN MACAM LER DIA JER BERBAKAT,BAKAT SAJA TAK CUKUP RUPA JUGA PENTING.

    ReplyDelete
    Replies
    1. La dia ni..xnk tgk dah ler..AA pun kata NN cantik..tu dah cukup tuk cerita tuh..cantik tu abstrak..awk jer yg kata x cantik ciptaan Allah tu..sajer jer tmbh dosa kering...

      Delete
  16. tak kisah la sapa2 pun berlakon, sebab adam & hawa one of my fav novel! can't wait!

    ReplyDelete
  17. eeee
    sengal la astro! ntahapaapantah! benci10x

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt internet belambak...xyah tgk astro pun xpe..lagi best sbb xde iklan

      Delete
    2. keep support me ya...bukan senang nak upload tau..^_^

      Delete
  18. better drama slot akasia..tp waktu tayangan xsesuai,aku main download kat kepala bergetar je hari2..puas hati iklan pun xdak..solat tak lewat..hehe..drama kat astro kurengla,xtau sbb ape..tgk bicara hati,lembab baca novel best aje..aku terkezut tgk nadiyya nissa ni berlakon citer jiwataiko,sbb dia kan dah kwen n ada anak (kalau xsilap)..mana tau kot ada chemistry dia ni dgn aaron..

    ReplyDelete
    Replies
    1. langsung tak ada mood nak tengok drama Adam Dan Hawa ,tak akan adanya chemistry HEROIN dengan AARON......

      Delete
  19. xksh la spe plakon die jji ADAM HAWA ad adaptasi dr novel.dr xde kn..lynnnn..mustika HD mmg sempoi..

    ReplyDelete
  20. KALAU NOVEL ADAM DAN HAWA DIJADIKAN FILEM TENTUNYA AKAN DAPAT KUTIPAN LEBIH 20 JUTA KERANA MENAMPILKAN NADIYA NISSA HEROIN PALING CANTIK JELITA DAN PALING BERBAKAT DI MALAYSIA DAN AISYA SOFEA AKAN JADI NOVELIS PALING JUTAWAN DI MALAYSIA!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  21. Cant wait to see it ^^

    ReplyDelete
  22. Org yg duk kutuk kate heroin x jlita nmpk sgt org yg same..ade komplot ke..diam2 suda la..xnk tgk sudah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la...apa awak rasa sama ngan yg saya rasa...jaki sungguh orang tu...saya x kesian kat nadiya nissa tu...tapi kesian kat orang yg dok kutuk tu... :-)

      Delete
  23. lar tayangn kt mustika hd je. hampeh btul lah pihak astro ni.

    ReplyDelete
  24. kalo tak suke heroin tu,senyap2 dah la.tak yah r nak kutuk lebih2.dia tu mmg la tak super cantik mcm pelakon2 baru skg ni,tpi at least dia manis orangnya.dia belakon lagi bagus la dari pelakon2 baru yg belakon mcm takde feeling tu.just my opinion.

    ReplyDelete
  25. Lo..kalau mustika je x ble tgk la ye? Haigu..sia2 subscribe. Xpe la thn dpn tggu klr kt channel lain. Bila tgk kt youtube mcm best je. Heroin pun nmpk ok. Boring dh tgk muka heroin lama. Sementara tu baca blk novel adam & hawa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.kena subsribe mustika hd.adam dan hawa tayangan eksklusif mustika hd sahaja.tapi 4 episode pertama ditayangkan percuma di astro gempak.semua boleh tengok

      Delete
    2. Mula2 tgk iklan, mmg rasa x best psl heroin dia, tp lepas tgk cerita ni, baru tau best gak heroin ni berlakon..sekurang2nye dia bukan muka yg sama (e.g yana samsudin, lisa surihani, intan ladyana)..boring gile tgk diorg je..

      Delete
  26. ala, rilekla korang pun. jgn la benci2 sgt, mana yg tak suke tu takyah tgk, bace je novel tu, diam2 suda, k! hehehehe - jgn marah eh,,, yiiihaaaaaaaa! mlm ni dh start episod 1 - tapi duration 1/2 jam je :( sapa2 yg subscribe mustika HD tu, enjoy the show, k!

    ReplyDelete
  27. kesian kat nadia nyssa..nak wat cemane dah rezeki dia bergandingan dgn aktor hemcem terhangat malaya..mungkin penerbit dan penulis novel terlepas pandang pelakon wanita lain yg mungkin lebih sesuai..ermm nak langgan mustika hd pun rase mcm x berbaloi la pulak..huhuhu

    ReplyDelete
  28. x tengok pon x pe kte dah bca dah novel nie...huhuhu

    ReplyDelete
  29. Dah tgk episod 1 - not bad lakonan Nadiyya Nisa. Dia berbakat. X semestinya paras rupa yg cantik tu bagus. Cuba kita lihat macam artis luar negara...rupa x seberapa tp bakat tu penting. Tak perlulah menghina keterlaluan. Itukan semua kejadian Tuhan. Cuba cermin diri anda sendiri....renung2kan lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju.tengok dulu dramanya baru judge

      Delete
  30. entahnye...nk tgk, tgk lerr...xnk tgk sudah!...bagi aku...dia mmg pelakon yg berbakat...kalo takat lawo belakon keras xgune gak!

    ReplyDelete
  31. jgn pandang pada rupa, tapi pandanglah pada bakat yg diorang ada.
    skurang2nya diorang pandai b'lakon. korang yg komen lbih2 nie pandai b'lakon sgt dan dah t'lbih cantik sgt dah ke???

    ReplyDelete
  32. sesuai giler nadia ni ngan watak ain,,, bru tgk 2 episod tp nnti bab nangis mesti meruntun klu nadia ni blakon...
    to alls yg kata nadia ni xcantek,, sila buka mata luas-luas ek,, cantik itu sgt subjektif..
    tgk dlu bru ckp,, ni xtgk lg dah nk kata xbest...
    cantik tp xreti berlakon pun xguna, contoh dah byk.

    ReplyDelete
  33. kecantikan bukan pada paras rupa...kecantikan dari hati + peribadi. kalau muka cantik tapi perangai x senonoh, tetap xcantik. sweet ape heroin drama ni. i like...

    ReplyDelete
  34. Kecantikkan tu bukan terletak pada paras rupa sahaja. Saya rasa heroin dia mmg sesuai sb ada ciri2 gadis kampung. Cuma belum lg dpt pastikan yg dia sesuai dgn watak yg dia bwk. Kena follow siri ni la agaknya untk melihat samada dia berbakat membawakan watak agak beremosi seperti ini.

    ReplyDelete
  35. bukan masalah heroin x lawa tapi nampak kaku dalam lakonan. x meresap dlm jiwa bila tengok. bosan...buat rugi amik hero yg ok kalo heroin x membantu menghidupkan watak.

    ReplyDelete
  36. Mmg tepat aisya sofea pilih nadiya nissa.masa tgk gezet mcm was2 juga ok ke dia jd heroin tp dh tengok drama baru realize mmg dia layak dan berkebolehan.

    ReplyDelete
  37. dah tgk citer ni ok what nadiya nissa ni berlakon..mmg tpt pun..dia sweet n pandai buat mimik muka..sesuai jew..x kshla x cantik sgt pon tapi watak dia tu akan meninggalkan kesan yg mndalam kt jiwa kita sbgai penonton sampai aku nk langgan hd kot sbb best sgt cite dia n_n

    ReplyDelete
  38. tu r... sweet ape nadiyya nissa ni jadi heroin... berbakat aper... yang komen x elok tu..jeles r tuh... org yang kowg kutuk x lawa tu dh jadi heroin... engkau yang kutuk tu ader ke?? jeles je lebih... huhhh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. BETUL2..I LIKE NADIYA NISSA BERLAKON..NAMPAK SWEET SANGAT DGN ARRON..:):):)

      Delete
  39. nadiya nissa b'lakon lam filem cun menjadik jer...bez ape...
    dalam this drama pon ok, xde la mcam drama bicara hati... kaku je plakon dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...pelakon bicara hati 2 entah apa2 la.merosakkan novel je....dah la berlakon kaku giler.at least nadiya nissa x kaku,walau x selawa heroin bicara hati......

      Delete
  40. best2, suke tgk cite ni...:) jadual cite adam & hawa:

    weekdays, repeat 5pm & 1am + 9.30pm (previous episod) before fresh run at 10pm

    weekend marathon, Saturday 10pm & Sunday 5.30pm

    (semangat berkobar2 nk tgk) hehehehe

    ReplyDelete
  41. Cantik itu subjekif la...bagus apa nadia nissa berlakon..siap mimik muka, ckp dgn diri sendiri tu alahai, terus meresap ke dlm jiwa, mcm kita masa remaja2..feeling2 admired org...dh tgk sampai episod 4 ni..cantik jgk nadia nissa ni...sesuai dgn watak spt dlm novel...berlakon plak dgn AA...alahai lg la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nadia nissa pandai menjiwai watak sbg ain..so far not bad..

      Delete
  42. Ruginya tak dpt tgok...

    ReplyDelete
  43. 4 ur Info..heroin tu pemegang award Pelakon Pembantu Wanita Terbaik yerk...dia mmg ada bakat per..

    ReplyDelete
  44. muluttt...xyah tgk kalau x cantik. xyah kutuk2...kesian kat org tu berlakon cari makan. nak puaskan hati org mmg susah...cuba kau org tu kena kutuk satu malaysia x cantek...baru tau.....

    p/s: cite ni best je pun, nad tu mmg best berlakon.. :D

    ReplyDelete
  45. kesian NADIYA NISA..sesuka hati je korang mengutuk muka NADIYA NISA tu buruk lah,x cantik lah,x sesuai jadi heroin lah,sakit mata memandang lah...amboiii,kau ingat kau cantik sangat??!!sibuk menghina muka orang lain...puiiii..sampai tak teringin kononn nak tngok Adam dan Hawa sbb heroin dia.nak tngok,tengok,x nak tengok boleh bla.x yah nak mengutuk muka sapa2..ni lah dia orang Malaysia,nak tngok pelakon cantik,seksi sana sini,padahal belakon macam mayat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xkisahlah janji yang watak adam tu kacak sudah.. bila actornya kacak automatic actress nya juga kacak.. korang dok kutuk2 depa dapat duit juga.. glemer gak.. masuk Tv gak.. korang apa ada?? dapat dosa adalah... sudah2lah kalau xnak tgk xper.. xnak subscribe pun xperlah.. biar org lain tgk ok.. astro pun xrugi kalau takat sorang 2 x subscribe astro beyond just becoz of xnak tgk nadiya nisa tu.. apa pun.. hari2 10-10.30pm xder sape boleh ganggu gue..! tahniah to Adam & Hawa Team..!

      Delete
  46. mohon semua memberi komen dengan elok ye...no harsh words..
    kalau marah pun ...jangan letak kata-kata yang tak sepatutnya..
    Harap Maklum

    ReplyDelete
  47. i like both hero & heroin. Serasi je dgn watak masing2....Nadiya sweet...berlakon tak kaku, so jalan cerita pun tak hambar...saya senyum je utk setiap episode yg sy tonton. Harap2 sy dapat senyum dan menangis sehingga 80 episode yer...taknak jadi macam drama Bicara Hati yer..pleasee frust tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama2 tengok diorang berlakon,nampak sweet je

      Delete
    2. Kalau kecantikan tu jadi kayu ukuran maka sontodlah pemikiran kita. Ramai yang menjadi pengikut setia drama ni sebab mereka dapat relate diri mereka dgn pengisian drama ni. Malahan,lakonan Aznah Hamid pun bila memujuk Am untuk berdoa dengan seikhlasnya dah mampu membuat penonton menitiskan air mata. Dan rasanya lakonan Aaron Aziz lebih baik dari sebelumnya.Dan Nadiya Nissa adalah ain hawani.

      Delete
  48. 8 episod Adam dan Hawa so far memang best..harap 80 episod nih btol2 menghiburkanlah..setiap kali tengok mesti senyum-senyum sebab rasa lawak dan sweet jek..hahah..masing2 bawak watak dgn baik..

    nadia nisa cun what?manis jek..dan nampak wanita melayu yg baik,dan homely la..dan dia sgt menghayati watak dia..bagus dan siyes cerita nih buat tak sabar nk tgok episod per episod..hehe..

    toksah duk kutuk orang,padahal yg ngutuk orang yg sama jek pun..mungkin sebab dia g audition dia xterpilih..hahah..mcmla yg kutuk cantik sgt..bila dia komen kutuk2,dah jelas-jelas perangai mmg takleh pakai..so,sila la muhasabah diri awak tuh..

    kepada penonton,jom sama-sama kita duk senyum2 depan tv dan laptop sambil tengok drama nih..hahah..tak sabar tunggu scene kat madinah tuh..:p

    ReplyDelete
  49. budk nadia ne sbenarnya memang x lawa tp org ckp dia pandai bwa watak memang betul n bgusla 2 x lawa nati arron belakon dgn org lawa je bini dia makn hati karang hehe...love u mrs arron hehe..

    ReplyDelete
  50. sedap jew cte nyh..... npe plak nk timbulkan isu heroin tu.... nak heroin lawa2, cun2 korang bt la cte sendiri... nadia ny oke ap.... yg penting bakat...

    ReplyDelete
  51. cite die best...aku suka...ain hawani bagi aku mmg bagus di bawa oleh nadia nissa...die mmg pandai berlakon...and wajah die mmg ada ayu2 melayu...and korang tak tgk nnt die berlakon kat overseas...mst lagi best..,.baru la sesuai drama nieh ada berlaku secara realiti kerana ada unsur REALISTIK...bagi aku kalo siti saleha tueh jadi ain hawani,tak sesuai kot...sebab nampak dram tueh lagi plastik and macam tipu jeh...asyik drama,nak kena perempuan cantik je...dah tueh,pompuan tak cantik tak layak ke nak dicintai lelaki hensem??pikir2kan lah yer...tolong pikir dgn REALISTIK...ok...

    ReplyDelete
  52. Episod 10 membuktikan nadiya nissa pelakon terbaik..dia berjaya menjiwai watak as ain hawani dengan baik,,terasa macam real pulak..so jangan judge rupa..judge bakat..okeyhh

    ReplyDelete
  53. Korg ni bengap lorr.. Nak paras rupa jea yg cantik. . Tgok la dulu bakat dorg. .
    Nadiya nissa dah membuktikan bahawa dia dpt menjiwai watak ain dlm drama ni.. Why u guys cant see it. . ? Dorg pilih nadiya nissa ni sebb dorg tahu bhwa nadiya nissa dpt pegang watak ain hawani dgn sempurna dan sma seperti kt dlm novel.. Ni komen buruk2 psal nadiya nissa. . Judge x tentu psal. . Cer korg yg blakon dlm tu. . Ntah2 lintang pukang watak ain hawani. , *stupid judges. .

    ReplyDelete
  54. dah, dah, takmo gaduh2, takmo marah2, chilll!

    semalam dah sampai episod 12, ok, not bad! best part yang ain mengamuk! terbaik! i pun nangis jugak masa part am nangis sampai meleleh air mata dia tu! so real! :) bukan eye mo, ok! hahahahaha! tak sabar tunggu episod seterusnya! hero + heroin berjaya bawak watak masing2. mmg best! anzalna pun ok, mmg menjadik kan watak die jadi jahat mcm tu sekali! suke suke suke!

    ReplyDelete
    Replies
    1. minggu pertama tersenyum je bila tengok drama ni,minggu kedua rasa sedih plak...memang tak sangka aaron nangis,semua lakonan tunjuk lakonan yang berkesan..

      Delete
  55. NADIYA NISSA MEMANG THE BEST LA..pandai betul dye menjiwai watak..rasa nk nagis je..feel gile..:}:0:);)...love you..

    ReplyDelete
  56. dah dua minggu bersiaran,masih ada lagi yang tak dapat menerima nadia nissa sebagai ain hawani
    I think people should stop complaining about the choice of actress to potray Hawani in Adam & Hawa.. Saya fikir itu memang disengajakan kerana jika yang dipilih berlakon sebagai Hawani terlampau cantik sangat, it would have contradicted the plot kerana Adam seorang playboy yang boleh mendapat mana2 perempuan cantik, tapi dia menikah dengan seorang perempuan yang sederhana tetapi sangat cantik di dalamnya..
    Nadiya Nisaa did a good job.. Syabas!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  57. kiter suka ain hawani nadiya yg berlakon...memang ada org suka muka cantik nak syok tengok...tapi kali ni drama melayu pengarah semua memang more realistic, carik pelakon yg betul2 kena dgn cerita dan character org dlm novel...better amik yg sederhana macam ni, manis, tak la cantik sgt macam supermodel, tak la hodoh sgt sampai tak der lelaki yg minat...dlm dunia mesia kan ke gitu, ramai muka sederhana jer..tak semua cantik2 macam supermodel nak jadi isteri....lagipun cantik pun subjective, in the end, lelaki atau perempuan kalau nak carik isteri atau suami mesti nak yg baik bukan setakat nak cantik aje..dlm dunia realistic memang macamtu...cantik tak kekal, rumah tangga boleh melayang pinggan mangkuk piring bagai, kalau bini cantik atau lelaki encem tapi tak der tanggungjawab...itu la reality hidup...

    ReplyDelete
  58. mmg bes ler..I dh jd pnunggu setia, mmg nangis la..I bli novel ni msa scol2 dlu, time2 bru kluar..mmg bes giler..bila tgok yg di dramakn..mmg xfrust la, nk dbndingkn gn Bicara Hati n Ombak Rindu yg mmg totally hancur laa, drama AH ni..I rsa, ayt dlm novel n dlm drama..lbih kurang sma je..kta bukan tgok cntik mna pelakon tu, tp sjauh mna ssorg tu bo wat watak tu jdik bkesan n pnonton pon tkesan smp bleh ngis sma2, syum sma2..xkisahle spa pon blakon jnj pdai mjiwai, xdla pminat2 novel yg mnonton ni frust bla tgok tp I rs Nadiya nissa ni cantik ap..

    ReplyDelete
  59. As i go though the comments, rmai yg ckp x suke wtk heroin tu..nvl ni one of my fav nvl sbb jatuh cinta dgn wtk adam tu...really excited bile taw nvl ni di adaptasi..at the beginning, sy pn x brpe suke jgk pilihan pelakon nadia nisa as the heroin..sbb last time tgk movie die is cun..but when i watch the drama, my perception on her changed..die b'jaya bawa watak sbg ain..hope bile part die dh b'tudung nnt, nmpk lbey cntek dan realistik compared to maya karin as izzah in ombak rindu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju sgt..dalam ombak rindu cara maya karin pakai tudung langsung tak lawa tp kebanyakkan filem or drama melayu,kalau pelakon tak bertudung ditudungkan jarang nampak yang elok kalau pakai tudung bawal..tp kalau pakai tudung express/syria baru elok sikit..tak paham betul..cube la pakai tudung tue elok2..

      Delete
  60. JGN KUTUK MAYA KARIN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  61. For me lakonan nadia nissa as ain mmg menjadi.

    ReplyDelete
  62. ceteknya pemikiran oang yg komen about cantikni,Tak tahu ke CANTIK itself very subjektif..if Koang2 tuh PERASAN yg koang2 tuh CANTIKLA SANGAT....xyahla kutuk oang yg kononnya pd U all sgtla Tak CANTIK atau HODOH diMALAYSIA...Lu sapa nk komen oang nya kcantikan,RATU CANTIK ke? Brani tujuk sikit muka....meh kte tgk CANTIK sgtke smpai leh kata mcm2....biar muka xcntik asal budi bahasa cntik....Mulut ngan ati pun dah Bau longkang,ckp ikut sdp mulut je...mcm x der SIVIK ...Xpernh blajar mcmana nk bbahasa ke...Kutukan koang ni samalah cm Mngutuk KURNIAAN ALLAH...Belajar untuk x sakitkan ati oang lan,klo empunya diri bace xke oang leh rse kcik ati...tpt ni toktgk ngan download..klo x sker xyah komen atau TENGOK,Ada oang pkse tenguk ke?...YOU R NOT WELCOME HERE

    ReplyDelete
  63. Saya suka Nadia Nissa! Sangat sweet and penampilan sebagai perempuan Melayu terserlah! Yang penting, lakonannya bersahaja dan tidak kekok! Syabas Nadia!! Tingkatkan usaha dan anda akan berjaya suatu hari nnt.

    ReplyDelete
  64. stress ke uolssssss xterpilih and not even tercalon nk bawak watak ain hawani tu.....sedehhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  65. Siapalah yg memilih pelakon-pelakon drama ni...memang semuanya best & sesuai dengan watak memasing. Syabas Nadia Nissa kerana menjiwai watak Ain. Saya suka... begitu juga dengan watak-watak lain. Tabik untuk pengarahnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. casting pelakon dipilih sendiri oleh aisha sofea..
      nadia nissa memang berbakat :)

      Delete
  66. bg sy, aaron n nadiya nissa sgt sesuai.. nadiya nissa x terlalu over and aaron pun ok je.. cool~

    ReplyDelete
  67. bagi saye semuanya ok adam dan ain tak lama lagi akn kembali arron aziz dan nadiyanisa mantap

    ReplyDelete
  68. x nak tgk sudah.x de org paksa pun..x nak tgk,lpas tu kutuk2 org....drama je pun,pelakon tu dapat je gaji dia kalau korang duk kutuk2 dia x lawa...x de makna nya...jgn jd mcm budak2 sngt...ada akal fikir elok2....

    ReplyDelete
  69. wah~ dgn bestnyer korang kutuk Nadiya nisa yerp .. untungnyer tuan badan pahala masuk duit pun masyuk .. korang jer bodoh sombong tak bertempat .. bajet muka lawa cantik sangat .. kalau kpop punyer bkn main duk puja-puja.. realitynye plastik kang .. atleast NN asli beb .. entah ape2.. tuh pun nak kepoh .. biarlah dia.. asal lakonan menjadi sudah arh .. itulah orang melayu, semua tak kene .. kalau industri lain bukan main duk puja tinggi melangit .. bila nak maju kalau terus begini??

    ReplyDelete
  70. best la lakonan heroin.....selamber je....mcm bukan lakonan...watak dia hidup sebagai ain hawani....orang yang kutuk tu, rasanye tengok cerita dengan mata je,bukan dengan mata hati. tgk paras rupa je..tak tengok bakat orang...dia jeles sebab tak dipilih sebagai heroin kot.....

    ReplyDelete
  71. ape ek name muzaffar yg sbnr? *sajenaktau

    ReplyDelete
  72. ala best ape heroin citer nih...yg dok kutuk tu mcm la cantik sgt....sbnrnya korang jeles kan....xyah nk kutuk2x laaa.......korang mampu ke nk belakon mcm tu.....

    ReplyDelete
  73. Saya rasa heroin tu memang sesuai utk menjadi Ain. Dia ada muka org cerdik pandai, sesuailah dengan watak Ain yang berpelajaran kerana penulis lebih tahu memilih watak-watak yg sesuai dgn orang-orang yg tertentu ok, jangan banyak sangat komen dan yang komen tu cantik-cantik belaka ke?.

    ReplyDelete
  74. can't wait adam dan hawa @104..rindu sangat2 kat watak2 ADH. kalau tak best tak kan la jadi fenomena ;)

    ReplyDelete
  75. setia hujung nyawa 5juta coz kat saluran tv biasa..ce tgk Adam dan Hawa @104 sure lebih nanti..hope!

    ReplyDelete
  76. kata ndak paya judge pelakon lain tpi kenapa org tu judge juga aiyer x paham aku . adam hawa top sbb aaron aziz jer .tht the truth !

    ReplyDelete
  77. NADIYA NISAA - HEROIN PALING HODOH KAT MALAYSIA

    ReplyDelete
  78. NADIYA NISAA - HEROIN PALING CANTIK JELITA KAT MALAYSIA

    ReplyDelete
  79. kira lakonan Nadiya Nissa ok la, tak ada la mcm kayu je. Best tgok citer Adam dan Hawa. Berulang kali sanggup tgok.

    ReplyDelete
  80. penyokong nadiya nisaa ( AHLI NNS - NADIYA NISAA SUPPORTED )March 7, 2013 at 3:46 AM

    saya pun tertanya-tanya apa masalah ko ye...
    ke ko ada masalah atau pun musuh gan nadiya nisaa ni ataupun
    ko x dpt nk terima hakikat pelakon muka yg konon-konon ko kata xlawa ni(bagi saya nadiya nisaa cantik) b'lakon disamping pelakon idaman malaya ni...

    ReplyDelete
  81. xbaik kutuk2 kejadian allah..tgk la diri sendiri 2 dulu perfect ke x..nadiya nisa mmg brbakat..paras rupa x penting..yg penting dia dpt menghayati watak ain hawani dgn baik..

    ReplyDelete

senang je nak komen.pastikan ada nama ye