Cara terbaik kurang kolestrol dalam badan



Suatu hari dalam perjalanan ke tempat makan.
me:Kita nak makan kat mana?
friend: Tak tahu.tapi yang pasti,saya nak diet.
me: nape?
friend:huhu, kelmarin pergi check,kolestrol tinggi.lepas ni,tak nak makan KFC lagi.Doktor kata nanti boleh kena sakit jantung,takut.lepas ni nak diet

Kebanyakan daripada kita memang begitu,saya  pun kekadang gak.Makan banyak,senaman kurang.Hasilnya,badan kita akan menghasilkan sesuatu yang boleh memudharatkan diri kita sendiri.

Apa itu Kolestrol?Kenapa makanan jadi bagus kalau kandungan kolestrol dalam badan rendah?

Hati menghasilkan kolestrol dalam badan.Kita boleh mendapatkan kolestrol melalui makanan yang kita makan seperti daging,ikan,telur,cheese,butter dan lain-lain

Kita hanya perlukan sedikit kolestrol
 Badan kita masih perlukan kolestrol untuk membolehkan organ-organ tertentu berfungsi,tapi ia tidak bermakana kita perlu ambil dalam kuantiti yang terlebih had.
Badan kita perlukan HDL -kolestrol yang baik
Ingat H-untuk healty.


Makanan yang tinggi kolestrol.

  • Makanan tenusu- penuh krim
  • Makanan laut- udang
  • Organ dalaman haiwan- hati,limpa
  • Bancuhan kek
  • Kopi susu krim
  • dAGING
  • Butter
  • Kuning telur
  • Minyak kelapa
  • Minyak sawit
  • Makanan proses- sosej,hot dog,sasami,
  • Makanan bergoreng-ayam goreng,kentang goreng
  • Snek- biskut
Cara nak kurangkan kolestrol dalam badan/darah:
Amalkan diet yang mengandungi ikan dan ayam yang dimasak setelah dibuang kulitnya.



Jika memasak daging merah (lembu, kambing), gunakan bahagian-bahagian tanpa


lemak, buang lemak berlebihan dan hidang dalam kuantiti kecil


* Gunakan sedikit minyak sayuran dan majerin "polyunsaturater" seperti minyak jagung,


kacang soya dan bunga matahari ketika memasak.


* Gunakan hasil susu tanpa lemak.


* Hadkan pengambilan kuning telur tidak lebih daripada 3 biji seminggu. Gunakan


bahan-bahan lain (tanpa kolesterol) untuk menggantikannya.


* Gunakan kaedah memasak tanpa minyak seperti membakar, memanggang, merebus dan mengukus; elakkan menggoreng.

  • Minum orange juice setiap hari
  • Makan oatmeal setiap hari
  • Digalakkan makan anggur setiap hari
  • Letak madu untuk gantikan gula
  • Gantikan susu dengan susu soya
  • Senam 10  minit setipa hari
Mencegah lebih baik dari mengubati
Bersedehanalah dalam makanan
Memiliki Badan yang sihat tidak mampu dibayar walau dengan jutaan ringgit sekalipun

Terima kasih la  kepada my friend yang pergi check doktor,kerana dirimu,artikel ini dikeluarkan.Ingatan kat tuan punya blog gak..hehe

Comments

  1. Terima kasih,info yg sgt berguna.

    ReplyDelete
  2. Thanks for valueable information...

    ReplyDelete
  3. Info yang berguna...thanks

    ReplyDelete
  4. thank you for the info :)

    ReplyDelete

Post a Comment

haip.nak kena ni.anonymous tak diterima.comment as pilih name/url then letak nama.boleh kan yunk.tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...