Tips Bercuti ke Phuket


Assalammualaikum,
Kita ke mana? Kita ke Krabi,Phuket kali ini. Jom pi bercuti ^_^
Entry ini adalah untuk tips sebelum bercuti ke Phuket. Destinasi Bajet la kiranya.

Trip ke Krabi

Sebelum berlepas:

  1.  Tiket mesti book/tempah dulu. 

Tips dapat tiket murah -selalu pi lawat air asia web. Kalau boleh, elakkan book time weekend- harga promo biasanya sold out. 
Oleh kerana "travel journey" kali ini  Phuket- Krabi jadi admya memilih, melawat ke Phuket dahulu. Kiranya turun ke Phuket then baru travel ke Krabi. 
Harga tiket  - RM79.00( Kuala Lumpur - Phuket). 
Return ( Krabi- Kuala Lumpur)
  • Pastikan passport  lebih 6 bulan dari tarikh tamat tempoh
  • Print tiket "flight" pergi dan balik -mudah. 



 Best time nak melancong ke Phuket/ Krabi( Disember- Mac) Kat sana musim panas. Tapi time ni crowded giler-giler.

 Hot Time - April-Jun - sebabnya ada pesta Songkra ( terutamanya di Phuket)
Low Season-  September- Oktober - pelancong kurang tapi aktiviti pulau tak dapat buat. Sebabnya air laut tengah monsun. Kalau hujan, korang melancong le dengan ditemani payung.

Pilihan admya -  HujungNovember- Awal Disember ( Time ni takdelah sesak sangat, cuaca still hujan tapi takdelah sepanjang hari. Alhamdullilah, Allah permudahkan perjalanan kami. Hujan waktu duduk kat hotel je. Masa pi island, cuaca cantik dan cerah.

  2.  Tempah/ Book Hotel

Tips tempah hotel,  
a) review hotel dulu. 
Kalau dah berkenan dengan sesuatu hotel, baca komen-komen pelancong yang pernah menginap di hotel tersebut.
b) Jarak hotel dengan kemudahan yang lain seperti Mall, tempat makan, lokasi menarik yang ingin dikunjungi. Kalau komen kata- jalan kaki pun boleh, 10-20 min je sampai, bolehlah book.
Ketika melancong, penjimatan masa amat penting. Banyak tempat nak melawat, kang disebabkan hotel, masa banyak terbuang.  Sebabnya, ada hotel terletak di ceruk-ceruk kawasan(walaupun cantik, tapi kalau nak duduk dalam bilik je no hal)

Pilihan admya:
Hotel Silver Resortel. Admya booking through Agoda.( Hotel pernah dapat award pilihan pelancong tripadvisor)

 gambar bilik - comel je towel tu dia bentuk gajah


front desk

  • Harga murah,  service cantik,  signal wifi terbaik (sebab ada dalam bilik..haha) jauh dari kebisingan,  bilik cosy
  • Tempat sewa motor, kereta sebelah je dengan hotel. Senang je.
  •  Dekat dengan Pantai Patong Beach,- jalan kaki pun dah sampai.
  •  Dekat dengan Tempat Makan Halal.
  • Yang paling penting van airport atau lebih dikenali kat sana Mini Bus senang cari.
Selepas check in imgresen Thailand,  admya beli sim card di Airport( Package terbaik- hingga 10 gb you)
kedai simcard di airport.

 pakej internet.

Then keluar pintu airport terus cari Mini Bus. 
Tambang : 180 bath seorang.
inilah mini bus dia. Sebenarnya van.

Tapi Bus Mini kena tunggu full baru dia jalan. 
 Dalam perjalanan, Mini Bus tu akan berhenti di sebuah kedai perlancongan,
jangan panik, tunggu je, sebabnya dia nak tackle pelancong untuk beli pakej percutian.  Tapi tak payah ambik sebab mahal.

    3.    Island Hopping.

Tips admya- beli pakej island tour selepas check in hotel, bersepah  kedai agent kat tepi jalan. Boleh banding-banding harga dengan tenang.  Kalau korang pi Phuket sahaja, then plan nak pergi ke  James Bond Island  bolehlah pilih package yang harganya mesti bawah 1,500 bath.( Yang ni kira antara yang murah) Lebih 1,500 bath MAHAL tau.
Kalau pergi Phuket- Krabi- island tour/hopping beli je kat Krabi sebabnya Krabi lagi dekat jadi harga lebih murah.  Di Phuket, jalan-jalan di land, banyak tempat menarik berbanding Krabi yang tarikannya hanya di Pulau.

Pemilihan package - berdasarkan minat dan duit poket korang..haha
Banyak duit, beli pakej yang pi banyak pulau contoh Island Hopping untuk 7 pulau. Makan tengahari dan minum petang dah termasuk dalam harga package.
Admya pilih pakej average:

 Pakej James Bond Island(4 pulau)



Hong Island- serius cantik.


Kayak di James Bond Island


Ini bayangan kami. Boleh swafoto lawa

Realiti
Amatlah ramai orang. haha
Kira nasib la kalau time korang pergi tu tak ramai orang. Time kami pergi low season pun dah pack macam ni. Kalau high season lagi ramai kut.

Lawa island. secantik nama dia. Kat sini -aktiviti mandi-manda,lepak santai.

Lepas island tour, kita pergi town tour - still ada pakej.(untuk yang tak tahu nak jalan mana) Korang boleh je pilih mana-mana pakej di agent tepi jalan sana. Harga boleh tawar menawar lagi- Ikut bajet dan masa korang.

Yang ni tour de phuket town- Pakej 1- Full day

Pakej 2 - half day

kalau berani, boleh pergi Tiger Kingdom macam admin.. Bergambar bersama pak belang.(ni takde dalam pakej-pergi sendiri)

atau  ATV


atau 
Tunggang gajah(ada dalam pakej)
'

 nak yang tour de town paling murah. dont worry ada. Jalan-jalan kat Old town Phuket






      4 . Pakaian
        Bawak yang simple. Yang boleh Mix dan Match. Tak perlu tebal sebab cuaca dia panas lit-lit tau. Malam pun tidaklah sejuk sangat.

  •  Yang planning untuk island Hopping -wajib bawak sunblock, selipar, sun glasses, topi, pakaian mandi (sebab boat akan berhenti untuk mandi manda dan see sight)
  • Towel Pantai- dont worry, pihak  hotel ada sediakan sewa towel kalau nak,  sewa dia murah je. Dalam rm3 satu hari. 
  • Tudung untuk wanita -pilih yang tak perlu iron(Sebab hotel Thailand tak sediakan iron service)
Nak tahu pilihan admya:
Tada:
kami semua pakai baju mandi  siap-siap. :) Luar cover la dengan cardigan or tshirt.
Sebab kalau pi Island Hopping, kebanyakan masa kena terjun laut. Tak dan nak salin-salin.



5. Wajib dalam bag

  •   International Plug
  • Ubat-ubatan untuk sakit-sakit ringan

6.  Transport
      Boleh sewa motor
Sewa motor dikira by hari. Kena bayar dulu dan cagar passport kepada mereka( Sebab tu digalakkan sewa sekitar hotel) Minyak dorang mahal, so kena la tong-tong.
Tapi hati-hati ye bawa motor. Polis Thailand suka gak menyaman pelancong. Pastikan ada lesen motor. Lesen Motor/ kereta kita valid di Thailand.
Mulanya nak ambil sewa motor, then tukar plan.
Sian mamat ni, siap2 tulis then kami tukar ambil (taxi) sebab harga lebih murah -sebab nak pi sekejap je. Motor sewa kira hari.

Pilihan admya


Naik tuk-tuk  dan sewa kereta. Deal sampai harga murah baru naik.  Selebihnya kami jalan kaki, selain untuk menjimatkan duit, sebenarnya antara satu tempat tu takdelah jauh sangat. Antara Sanggup jalan ke tidak je. Sakit kaki  jalan banyak pi spa massage, haha

7. Makanan Halal entry di sini


Itinerary Kami: 4 days 3 night- Phuket-Krabi
Tiba malam - Check In Hotel
Hari pertama ni kami cari agen untuk book pi island hopping-James Bond Island sebab biasanya island hopping start 8 am. Makan malam di  Kusuma Seafood, ( jalan kaki je pergi)  kira2 10minit dari hotel. Guna google maps cari.

Hari kedua:
Island Hopping - Makan tengahari dah termasuk dalam package. island tour Agent ambil di hotel jam 8 pagi.
 Aktiviti habis jam 5 petang. Rehat di bilik
Malam 
Jalan-jalan di Old town Phuket,  Patong Beach, Juncyelon Mall, Bangla Road( beli cenderahati di sini murah).

Hari ketiga
Breakfast Roti di Bilik
Naik teksi dari hotel ke Tiger Kingdom
Makan tengahari di  Family Restaurant.

Naik  Teksi ke Stesen Bas Phuket  untuk naik Bas express ke Krabi


admya: ada sebarang pertanyaan, tulis di ruangan komen ye.


sambungan - Bercuti ke Krabi



Comments

  1. Hi awak, kiranya yang ni pergi sendiri kan bukan under pakej mana2? Boleh dapatkan email atau nombor tak. sy nak tanya detail sikit. Nak tau pergi sendiri ke under pakej yg ok. boleh contact norshaidasaufi@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tahu jugak pasal trip phuket dan krabi..plz pm 0143375142

      Delete
  2. Hi, salam. boleh tak email saya azila.idris1994@gmail.com
    Saya nak tany lebih lanjut lagi tentang Phuket :) Terima kasih awak.

    ReplyDelete



  3. Azila IdrisMarch 22, 2017 at 6:52 PM

    Hi, boleh tak email saya leznavida@yahoo.com
    Saya nak tany lebih lanjut lagi tentang Phuket :) Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Hai boleh email saya falah_16@yahoo.com.my untuk lebih detail. Thanks :)

    ReplyDelete
  5. Salam. Saja nak bagitau kalau makan kat foodcourt Junceylon mall tu mintak bungkus kerana pinggan mangkuk food halal dan tak halal adalah sama. Mintak sudu dan garfu plastik

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kami tak makan pun di Junceylon mall. cuma bagi pilihan pada yang nak

      Delete
  6. Kalau nak ke Pulau boleh ambik kat seberang jalan hotel sleep with me. Ada 2 org lelaki jaga counter boleh cakap Melayu. Saya dapat Baht RM2500 utk 2 org ke 7 point Phi phi Island.
    Ke Phuket Fantasea booking melalui 11street RM 496 / 2 pax.

    Maaf Fara. Bukan nak promote cuma berkongsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi awak, kiranya yang ni pergi sendiri kan bukan under pakej mana2? Boleh dapatkan email atau nombor tak. sy nak tanya detail sikit. Nak tau pergi sendiri ke under pakej yg ok. boleh contact nurulnafis@gmail.com

      Delete
  7. salam , sy azlin ..boleh share kan agent mana awk amik tok percutian ni ? blh email admin@vindersdesign.com atau 0192994358 .. terima kasih ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh emailkan sy jg details agent azizul5ad@yahoo.com , munirah_19@yahoo.com tQ

      Delete
  8. salam boleh tak email saya sbb nk details amirulputraiman@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Salam boleh email saya arisa7376@gmail.com utk nak dptkan detail percutian ke phuket

    ReplyDelete
  10. hi admya! nak tanye pasal phuket. buzz me 016-8908720. thanks deary :)

    ReplyDelete
  11. Salam Hi. Kami nak pergi ke phuket ujung bulan 7...20.7...nk tgk details percutian. taqiyasshari@gmail.com...thanks

    ReplyDelete
  12. Boleh tahu route mcm mana dari phuket boleh ke krabi tu. Dekat ke ? Huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh baca bercuti ke krabi
      http://admya.blogspot.my/2017/07/bercuti-ke-krabi.html

      Delete
  13. Assalamulaikum Boleh tak email saya utk dpt kan info Yg detail aminrasyid96@gmail.com

    ReplyDelete
  14. hai bole x email info ttg phuket.. hazzathatta@gmail.com.. thank you

    ReplyDelete
  15. As salam, Hai boleh share info terperinci tentang itinerary holiday ke phuket & krabi.. email ya
    isle_mine07@yahoo.com
    Thanks

    ReplyDelete
  16. Sis...nk tanya..sis pegi 2 tmpat kan..minta sis emel detail bole sis..hehehe wanisaarani@gmail.com..tq in advance

    ReplyDelete
  17. Nak tanya berapa total duit korang abiskan dari KL-Phuket-Krabi

    ReplyDelete
  18. Nak tanya berapa total duit korang abiskan dari KL-Phuket-Krabi

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM800 termasuk flight, makan,souvenir,melawat

      Delete
  19. Assalamualaikum. Hai boleh share info terperinci tentang itinerary holiday ke phuket & krabi.. email saya ismadatul26197@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum.... boelh share details ni emel saya roxette.zeck@gmail.com.. tq

    ReplyDelete
  21. Hi blh info ttg phuket. mohdanuarmdyusuff@gmail.com...tqq

    ReplyDelete
  22. salam, boleh email detail g phuket ni tak? tenkiu so much farah :* fizaabkarim@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Aslm..blh hantar itinerary utk ke phuket tak...mgu dpn sy dan hubby nk pergi tanpa guna ejen
    lailaisabella19832@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry...nama sy laila

      Delete
  24. salam. hi boleh emailkan itinerary ke phuket tak tanpa guna. untuk overall bajet ke sana. thankyouuu :) nurazlinbz@gmail.com

    ReplyDelete
  25. hi, boleh saya tau lebih lanjut tentang perjalanan di phuket. boleh email ke aunirazali05@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  26. Hi kak. Boleh share full itenarary tak? Include krabi. Email sy di hm93_love@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. Hi...sy plan nk ke phuket pertengahan bln 11 ni..skrg tgh fikir nk ambik agent ato g seniri jee..boleh share ur opinion...email sy izb_1203@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  28. Hi...sy plan nk ke phuket pertengahan bln 11 ni..skrg tgh fikir nk ambik agent ato g seniri jee..boleh share ur opinion...email sy izb_1203@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  29. already email and sharing pada semua yang bagi email.

    ReplyDelete
  30. salam sis. share kpd sy jgak bleh. fitrishuhada3@gmail.com

    ReplyDelete
  31. salam sis. share kpd sy jgak bleh. fitrishuhada3@gmail.com

    ReplyDelete
  32. hi boleh email sy utk thu lebih lanjut tyrakhaisara@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Haii awak..nak tanya jugak pakej ke phuket tu...boleh email x tempat yg best..sbb sy pergi sendiri tak amek tour guide pon...or ade contact no...email kat aj.yaya2010@gmail.com or wassap 0134899609.tq

    ReplyDelete
  34. Haii awak..nak tanya jugak pakej ke phuket tu...boleh email x tempat yg best..sbb sy pergi sendiri tak amek tour guide pon...or ade contact no...email kat aj.yaya2010@gmail.com or wassap 0134899609.tq

    ReplyDelete
  35. hi awak, saya nak ke phuket januari 2018. bole tak wassap sy kat number 0132248616 atau email kat tika_sa8987@yahoo.com. Sy pegi sendiri so nak tau travel guide kat sana. Thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pakai travel guide ke phuket

      Delete
  36. hye boleh x email saya tempat yang menarik di sana dan mcm mana nak jadikan pelancongan disana erupakan pelancongan budget ( omarts1u8@gmail.com)

    ReplyDelete
  37. Plan nak pi awal Dec 17 ke Krabi terus ke Phuket, drive dari Penang..harap2 semuanya ok..terima kasih di atas info dlm blog ni..lepas balik, semua akan di share dalam blog saya https://jomronda-mozag02.blogspot.my/

    ReplyDelete
  38. Hai awak, boleh tak share kepada saya jugak yg nk ke Phuket hujung Jan 2018. rosminhasan@gmail.com

    ReplyDelete
  39. Hai wak... wak.. bnyk jasa awak moga pahla banyak Allah bagi kat awk...

    ReplyDelete
  40. salam. sy kak aizah. tlg whats up kat akak nbr adik ke `0193622058. akk nak pi phuket 8 hb ni..ganti Bali. Tak tau apa pasal thailand ni

    ReplyDelete
  41. salam... bole emailkan details ke norwani.zainal@gmail.com

    ReplyDelete

Post a Comment

haip.nak kena ni.anonymous tak diterima.comment as pilih name/url then letak nama.boleh kan yunk.tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...