Monday, January 16, 2017

Tips Bercuti ke Phuket


Assalammualaikum,
Kita ke mana? Kita ke Krabi,Phuket kali ini. Jom pi bercuti ^_^
Entry ini adalah untuk tips sebelum bercuti ke Phuket. Destinasi Bajet la kiranya.

Trip ke Krabi

Sebelum berlepas:

  1.  Tiket mesti book/tempah dulu. 

Tips dapat tiket murah -selalu pi lawat air asia web. Kalau boleh, elakkan book time weekend- harga promo biasanya sold out. 
Oleh kerana "travel journey" kali ini  Phuket- Krabi jadi admya memilih, melawat ke Phuket dahulu. Kiranya turun ke Phuket then baru travel ke Krabi. 
Harga tiket  - RM79.00( Kuala Lumpur - Phuket). 
Return ( Krabi- Kuala Lumpur)
  • Pastikan passport  lebih 6 bulan dari tarikh tamat tempoh
  • Print tiket "flight" pergi dan balik -mudah. 



 Best time nak melancong ke Phuket/ Krabi( Disember- Mac) Kat sana musim panas. Tapi time ni crowded giler-giler.

 Hot Time - April-Jun - sebabnya ada pesta Songkra ( terutamanya di Phuket)
Low Season-  September- Oktober - pelancong kurang tapi aktiviti pulau tak dapat buat. Sebabnya air laut tengah monsun. Kalau hujan, korang melancong le dengan ditemani payung.

Pilihan admya -  HujungNovember- Awal Disember ( Time ni takdelah sesak sangat, cuaca still hujan tapi takdelah sepanjang hari. Alhamdullilah, Allah permudahkan perjalanan kami. Hujan waktu duduk kat hotel je. Masa pi island, cuaca cantik dan cerah.

  2.  Tempah/ Book Hotel

Tips tempah hotel,  
a) review hotel dulu. 
Kalau dah berkenan dengan sesuatu hotel, baca komen-komen pelancong yang pernah menginap di hotel tersebut.
b) Jarak hotel dengan kemudahan yang lain seperti Mall, tempat makan, lokasi menarik yang ingin dikunjungi. Kalau komen kata- jalan kaki pun boleh, 10-20 min je sampai, bolehlah book.
Ketika melancong, penjimatan masa amat penting. Banyak tempat nak melawat, kang disebabkan hotel, masa banyak terbuang.  Sebabnya, ada hotel terletak di ceruk-ceruk kawasan(walaupun cantik, tapi kalau nak duduk dalam bilik je no hal)

Pilihan admya:
Hotel Silver Resortel. Admya booking through Agoda.( Hotel pernah dapat award pilihan pelancong tripadvisor)

 gambar bilik - comel je towel tu dia bentuk gajah


front desk

  • Harga murah,  service cantik,  signal wifi terbaik (sebab ada dalam bilik..haha) jauh dari kebisingan,  bilik cosy
  • Tempat sewa motor, kereta sebelah je dengan hotel. Senang je.
  •  Dekat dengan Pantai Patong Beach,- jalan kaki pun dah sampai.
  •  Dekat dengan Tempat Makan Halal.
  • Yang paling penting van airport atau lebih dikenali kat sana Mini Bus senang cari.
Selepas check in imgresen Thailand,  admya beli sim card di Airport( Package terbaik- hingga 10 gb you)
kedai simcard di airport.

 pakej internet.

Then keluar pintu airport terus cari Mini Bus. 
Tambang : 180 bath seorang.
inilah mini bus dia. Sebenarnya van.

Tapi Bus Mini kena tunggu full baru dia jalan. 
 Dalam perjalanan, Mini Bus tu akan berhenti di sebuah kedai perlancongan,
jangan panik, tunggu je, sebabnya dia nak tackle pelancong untuk beli pakej percutian.  Tapi tak payah ambik sebab mahal.

    3.    Island Hopping.

Tips admya- beli pakej island tour selepas check in hotel, bersepah  kedai agent kat tepi jalan. Boleh banding-banding harga dengan tenang.  Kalau korang pi Phuket sahaja, then plan nak pergi ke  James Bond Island  bolehlah pilih package yang harganya mesti bawah 1,500 bath.( Yang ni kira antara yang murah) Lebih 1,500 bath MAHAL tau.
Kalau pergi Phuket- Krabi- island tour/hopping beli je kat Krabi sebabnya Krabi lagi dekat jadi harga lebih murah.  Di Phuket, jalan-jalan di land, banyak tempat menarik berbanding Krabi yang tarikannya hanya di Pulau.

Pemilihan package - berdasarkan minat dan duit poket korang..haha
Banyak duit, beli pakej yang pi banyak pulau contoh Island Hopping untuk 7 pulau. Makan tengahari dan minum petang dah termasuk dalam harga package.
Admya pilih pakej average:

James Bond Island(4 pulau)


Kayak di James Bond Island




Phi Phi Island.


      4 . Pakaian
        Bawak yang simple. Yang boleh Mix dan Match. Tak perlu tebal sebab cuaca dia panas lit-lit tau. Malam pun tidaklah sejuk sangat.

  •  Yang planning untuk island Hopping -wajib bawak sunblock, selipar, sun glasses, topi, pakaian mandi (sebab boat akan berhenti untuk mandi manda dan see sight)
  • Towel Pantai- dont worry, pihak  hotel ada sediakan sewa towel kalau nak,  sewa dia murah je. Dalam rm3 satu hari. 
  • Tudung untuk wanita -pilih yang tak perlu iron(Sebab hotel Thailand tak sediakan iron service)
Nak tahu pilihan admya:
Tada:
kami semua pakai baju mandi  siap-siap. :) Luar cover la dengan cardigan or tshirt.
Sebab kalau pi Island Hopping, kebanyakan masa kena terjun laut. Tak dan nak salin-salin.



5. Wajib dalam bag

  •   International Plug
  • Ubat-ubatan untuk sakit-sakit ringan

6.  Transport
      Boleh sewa motor
Sewa motor dikira by hari. Kena bayar dulu dan cagar passport kepada mereka( Sebab tu digalakkan sewa sekitar hotel) Minyak dorang mahal, so kena la tong-tong.
Mulanya nak ambil sewa motor, then tukar plan.
Sian mamat ni, siap2 tulis then kami tukar ambil (taxi) sebab harga lebih murah -sebab nak pi sekejap je. Motor sewa kira hari.

Pilihan admya


Naik tuk-tuk  dan sewa kereta. Deal sampai harga murah baru naik.  Selebihnya kami jalan kaki, selain untuk menjimatkan duit, sebenarnya antara satu tempat tu takdelah jauh sangat. Antara Sanggup jalan ke tidak je. Sakit kaki  jalan banyak pi spa massage, haha

7. Makanan Halal entry di sini




8. Tempat- Tempat Menarik di Phuket entry di sini

admya: ada sebarang pertanyaan, tulis di ruangan komen ye.


sambungan - Bercuti ke Krabi


jom lawat ke ecoworld weekend ni -Di buka sekarang

WE BARE BEARS EXPO



38 comments:

  1. Hi awak, kiranya yang ni pergi sendiri kan bukan under pakej mana2? Boleh dapatkan email atau nombor tak. sy nak tanya detail sikit. Nak tau pergi sendiri ke under pakej yg ok. boleh contact norshaidasaufi@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tahu jugak pasal trip phuket dan krabi..plz pm 0143375142

      Delete
  2. Hi, salam. boleh tak email saya azila.idris1994@gmail.com
    Saya nak tany lebih lanjut lagi tentang Phuket :) Terima kasih awak.

    ReplyDelete



  3. Azila IdrisMarch 22, 2017 at 6:52 PM

    Hi, boleh tak email saya leznavida@yahoo.com
    Saya nak tany lebih lanjut lagi tentang Phuket :) Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Hai boleh email saya falah_16@yahoo.com.my untuk lebih detail. Thanks :)

    ReplyDelete
  5. Salam. Saja nak bagitau kalau makan kat foodcourt Junceylon mall tu mintak bungkus kerana pinggan mangkuk food halal dan tak halal adalah sama. Mintak sudu dan garfu plastik

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kami tak makan pun di Junceylon mall. cuma bagi pilihan pada yang nak

      Delete
  6. Kalau nak ke Pulau boleh ambik kat seberang jalan hotel sleep with me. Ada 2 org lelaki jaga counter boleh cakap Melayu. Saya dapat Baht RM2500 utk 2 org ke 7 point Phi phi Island.
    Ke Phuket Fantasea booking melalui 11street RM 496 / 2 pax.

    Maaf Fara. Bukan nak promote cuma berkongsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi awak, kiranya yang ni pergi sendiri kan bukan under pakej mana2? Boleh dapatkan email atau nombor tak. sy nak tanya detail sikit. Nak tau pergi sendiri ke under pakej yg ok. boleh contact nurulnafis@gmail.com

      Delete
  7. salam , sy azlin ..boleh share kan agent mana awk amik tok percutian ni ? blh email admin@vindersdesign.com atau 0192994358 .. terima kasih ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh emailkan sy jg details agent azizul5ad@yahoo.com , munirah_19@yahoo.com tQ

      Delete
  8. salam boleh tak email saya sbb nk details amirulputraiman@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Salam boleh email saya arisa7376@gmail.com utk nak dptkan detail percutian ke phuket

    ReplyDelete
  10. hi admya! nak tanye pasal phuket. buzz me 016-8908720. thanks deary :)

    ReplyDelete
  11. Salam Hi. Kami nak pergi ke phuket ujung bulan 7...20.7...nk tgk details percutian. taqiyasshari@gmail.com...thanks

    ReplyDelete
  12. Boleh tahu route mcm mana dari phuket boleh ke krabi tu. Dekat ke ? Huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh baca bercuti ke krabi
      http://admya.blogspot.my/2017/07/bercuti-ke-krabi.html

      Delete
  13. Assalamulaikum Boleh tak email saya utk dpt kan info Yg detail aminrasyid96@gmail.com

    ReplyDelete
  14. hai bole x email info ttg phuket.. hazzathatta@gmail.com.. thank you

    ReplyDelete
  15. As salam, Hai boleh share info terperinci tentang itinerary holiday ke phuket & krabi.. email ya
    isle_mine07@yahoo.com
    Thanks

    ReplyDelete
  16. Sis...nk tanya..sis pegi 2 tmpat kan..minta sis emel detail bole sis..hehehe wanisaarani@gmail.com..tq in advance

    ReplyDelete
  17. dear, boleh share more about tempt menarik phuket? thanks ��
    othman.diyana@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Nak tanya berapa total duit korang abiskan dari KL-Phuket-Krabi

    ReplyDelete
  19. Nak tanya berapa total duit korang abiskan dari KL-Phuket-Krabi

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM800 termasuk flight, makan,souvenir,melawat

      Delete
  20. Assalamualaikum. Hai boleh share info terperinci tentang itinerary holiday ke phuket & krabi.. email saya ismadatul26197@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete

haip.nak kena ni.anonymous tak diterima.comment as pilih name/url then letak nama.boleh kan yunk.tq