Sunday, February 16, 2014

Telemovie Pondok Pak Ya



Sinopsis:
Mengisahkan 27 orang pelajar yang mati syahid dalam Tragedi Kebakaran yang berlaku di Sekolah Menengah Agama yang lebih dikenali sebagai Pondok Pak Ya. 



Tayangan: sepanjang bulan februari 
channel; astro box office

Para pelakon:
Sobri Anuar- Ustaz Manan
Hira Hassan- Kak Jah


adik-adik yang berlakon sebagai para syuhada

ceramah oleh Ustaz Ahmad inilah yang membuatkan 27 pelajar nak mati syahid.
watak inilah yang terbakar seluruh badan-tak silap Maznah nama dia


Gambar dari kejadian sebenar:



jenazah pelajar yang terbakar
gambar  cr: sumber

admya: Punca kebakaran adalah disebabkan lilin-pengakuan mangsa kebakaran yang terselamat
Memang sedih bila tengok drama ni.Lagi-lagi bila tengok telemovie then tengok pula Dokumentari dia.Mengalir air mata,(T_T).

ada yang kata pihak sekolah salah,sebab kunci pintu ,jadi ramai tak boleh keluar dan meninggal berpelukan.Tapi,jika dilihat semula, ada pelajar yang pasang lilin sedangkan mereka harus belajar di kelas jika mahu study selepas jam 11 malam.

tak perlu salah sesiapa.Yang pasti mereka ditakdirkan mati syahid,kerana mereka semua menunjukkan perubahan beberapa hari sebelum tragedi seperti tahu ajal akan menjemput mereka.SubhanaAllah.

8 comments:

  1. Sy dh tgk cite nie ..mmg sedey sgt2 ...semoga 27 syahadah ditempatkan bersama2 org yg beriman ...

    ReplyDelete
  2. saye dah tengok dokumentari pondok pak ya ni....tapi saya x tengok lagi telemovie pondok pak ya so,boleh tak klau tolong siarkan dekat astro ria (ch 104) dan astro maya hd (ch 135) sebab kan ramai yg x ada astro box office dan lain-lain(astro tayangan hebat,dan sebagainya) so,apa kata klau disiarkan dekat astro yg kebanyakannya orang lain ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar ye.nanti astro akan tayang kat citra then baru ria/prima

      Delete
    2. Dekat youtube ade ..byk kali tgk pon still nges . :(

      Delete
  3. saya minta maaf sebab x letak nama ,k? sebab saya x tahu nk buat cam nma? k? sorry....nama saya nursyazwani,sorry.......??????

    ReplyDelete
    Replies
    1. syazwani lihat pada comment as:pilih name/url kemudian letak nama saudari ye

      Delete
  4. kalau boleh nak suruh tayangkan lagi telefilem nih...

    ReplyDelete
  5. ulangan dah ditayangkan di astro oasis/maya hd pada 20/9/14

    ReplyDelete

terima kasih atas komen uolls. bila nak komen pilih name/url. kemudian letak nama. beri kerjasama ye.