Thursday, January 26, 2012

Trend Letak anak patung bawah kereta

Selalu tengok ada kereta yang letakkan anak patung di bawah kereta/bumper.Macam-macam jenis anak patung diorang letak-ada teddy bear,hello kitty,spongebob dan macam-macam lagi.Perasan hairan tue datang sebab anak patung yang diletakkan tue jadi hitam sebab kena debu /asap jalan.Ye ar patung kan cute,jadi bila jadi hitam hilang cute dia(hehe).So,apa lagi,tanya pakcik google ..
Jawapan dia:

 Ini kerana ia diambil dari budaya Thailand yang meletakkan patung di bumper.Orang Thailand percaya jika mereka meletakkan anak patung pada bumper,roh-roh yang mati di jalan akan bermain dengan patung tersebut dan tidak menganggu pemandu.Sebabnya -roh-roh yang mati menunggu pemandu untuk melanggar mereka dan mereka dapat dilahirkan semula(reborn).Golongan yang mempopularkan nya adalah pemandu-pemandu teksi Thailand.Budaya ini sebenarnya wujud daripada orang Korea.
Sekarang ini,ramai pemandu yang ikut trend tersebut tanpa mengetahui sebabnya..

Jadi bagi sesiapa yang buat tapi sebab ikut sebab ini,baik dihentikan sebab ini boleh menjebak diri ke arah khurafat!


For those who want read in english you can read it here: Why people put small doll at rear bumper.

2 comments:

  1. do ur research first...jgn main ambil dn telan bulat2 apa org ckp..search d google, drift charm..
    ini bkn budaya org korea,tpi sbnrnya dri jepun..dn org2 jepun nmakn bnda ni sbgai drift charm..not superstitious bulls@#t yg kmu ckp dtg dri thailand atau pn korea tu...search d google taip drift charm..bru kmu taw apa motif sbnar..jgn d sbbkan satu artikel yg d publish, fitnah besar-besaran brlaku...

    ReplyDelete

haip.nak kena ni.anonymous tak diterima.comment as pilih name/url then letak nama.boleh kan yunk.tq