Wednesday, April 23, 2014

Gerik Part 2





Assalammualaikum,

Sungguh tak sangka, Gerik dah makin popular. Dulu dengar nama pun tak pernah,tapi sekarang dah jadi sebutan. Terima kasih kepada pembaca yang memberi komen dan pandangan.

Dah banyak perubahan ,antaranya:


  • Pengangkutan( makin banyak syarikat bas beroperasi)
Transnasional( Kuala Lumpur -Gerik-Kuala Lumpur
Syarikat Kulim Baling ( Pengkalan Hulu -Baling
Perak Roadways ( Sempadan Thailand- Gerik-Lenggong- Ipoh
Syarikat Red dan Yellow ( Lenggong-Kuala Kangsar)
SKMK (Gerik- Kelantan)
Shamisha Ekspress ( Gerik- Kuala Lumpur- Shah Alam- Kajang
S.P Bumi Ekpress ( Gerik- Jertih, Kuala Terengganu)
Maju Ekpress - Gerik -Kuala Kangsar, Ipoh(Meru,) KL(TBS)Puduraya, Klang,Shah Alam,Melaka, Johor Baharu, Pasir Gudang

 jadi korang boleh pilih yang mana satu untuk datang ke Gerik.
Tapi kalau naik kenderaan perjalanan dari Kuala Lumpur -Gerik memakan masa lebih kurang 3-4 jam.


  • Tempat makan
# KFC
#Pizza Hut#Medan Takong
# Pasar Tani(setiap selasa)
# Pasar Malam( setiap jumaat)
# Medan Selera di Stesen Bas, Gerik(  dibuka waktu malam sahaja)


  • Makanan  yang femes di Gerik
# Ikan Perkasam
# Gulai daging masak hitam
#Kerabu Umbut Bayas


Pembaca sekalian, dialu-alukan kongsikan makanan yang best di Gerik(terutamanya makanan tradisi)

  • Telekomunikasi
# Broadband
 Celcom/Maxis/ TMnet streamix/ Yes(baru)

  • Pasaraya
# The Store
# Fresh Mart
# A-Wang
#TF 
  • Hotel/Penginapan
#Rumah Rehat Sri Inai
# Hotel Temenggor
# Hotel  Sri Bintang
# SMZ Hotel
#Belum Rainforest Resort,Banding
# Banding Lakeside Resort,Banding,
#Homestay 
  - Arizana Homestay(taman gemilang,gerik) contact num- rizuan34@yahoo.com(013-5817421/013-5847421


  • Bahasa


  • Perbankan/ATM
# Maybank
# CIMB
# Bank Rakyat
# Agro Bank
# BSN


  • Tempat Menarik untuk bersantai:
# Lata Lawin, Gerik
# Lata Tanjung Kala
#Dataran Loma- Pesta Ikan Loma
#Castela Cafe 



Mana-mana anak jati Gerik,meh share apa yang korang nak promosikan pasal Gerik sempena Tahun Melawat Perak/ Malaysia.

admya:
maaflah jika entri ini ada kesilapan,mohon pembaca sekalian membantu ye.

4 comments:

  1. salam akak, sy org grik, excited ble akk dok promote Gerik.. hehehe

    ReplyDelete
  2. Menarik!! At least ada guide nak datang Gerik hujung minggu ni. :)

    ReplyDelete
  3. Gerik ada Dataran Loma...
    Tempat dimana ramai penggemar pekasam loma berpesta menangkap ikan loma untuk buat pekasam.

    ReplyDelete

haip.nak kena ni.anonymous tak diterima.comment as pilih name/url then letak nama.boleh kan yunk.tq