Wednesday, April 23, 2014

Gerik Part 2





Assalammualaikum,

Sungguh tak sangka, Gerik dah makin popular. Dulu dengar nama pun tak pernah,tapi sekarang dah jadi sebutan. Terima kasih kepada pembaca yang memberi komen dan pandangan.

Dah banyak perubahan ,antaranya:


  • Pengangkutan( makin banyak syarikat bas beroperasi)
Transnasional( Kuala Lumpur -Gerik-Kuala Lumpur
Syarikat Kulim Baling ( Pengkalan Hulu -Baling
Perak Roadways ( Sempadan Thailand- Gerik-Lenggong- Ipoh
Syarikat Red dan Yellow ( Lenggong-Kuala Kangsar)
SKMK (Gerik- Kelantan)
Shamisha Ekspress ( Gerik- Kuala Lumpur- Shah Alam- Kajang
S.P Bumi Ekpress ( Gerik- Jertih, Kuala Terengganu)
Maju Ekpress - Gerik -Kuala Kangsar, Ipoh(Meru,) KL(TBS)Puduraya, Klang,Shah Alam,Melaka, Johor Baharu, Pasir Gudang

 jadi korang boleh pilih yang mana satu untuk datang ke Gerik.
Tapi kalau naik kenderaan perjalanan dari Kuala Lumpur -Gerik memakan masa lebih kurang 3-4 jam.


  • Tempat makan
# KFC
#Pizza Hut#Medan Takong
# Pasar Tani(setiap selasa)
# Pasar Malam( setiap jumaat)
# Medan Selera di Stesen Bas, Gerik(  dibuka waktu malam sahaja)


  • Makanan  yang femes di Gerik
# Ikan Perkasam
# Gulai daging masak hitam
#Kerabu Umbut Bayas


Pembaca sekalian, dialu-alukan kongsikan makanan yang best di Gerik(terutamanya makanan tradisi)

  • Telekomunikasi
# Broadband
 Celcom/Maxis/ TMnet streamix/ Yes(baru)

  • Pasaraya
# The Store
# Fresh Mart
# A-Wang
#TF 
  • Hotel/Penginapan
#Rumah Rehat Sri Inai
# Hotel Temenggor
# Hotel  Sri Bintang
# SMZ Hotel
#Belum Rainforest Resort,Banding
# Banding Lakeside Resort,Banding,
#Homestay 
  - Arizana Homestay(taman gemilang,gerik) contact num- rizuan34@yahoo.com(013-5817421/013-5847421


  • Bahasa


  • Perbankan/ATM
# Maybank
# CIMB
# Bank Rakyat
# Agro Bank
# BSN


  • Tempat Menarik untuk bersantai:
# Lata Lawin, Gerik
# Lata Tanjung Kala
#Dataran Loma- Pesta Ikan Loma
#Castela Cafe 



Mana-mana anak jati Gerik,meh share apa yang korang nak promosikan pasal Gerik sempena Tahun Melawat Perak/ Malaysia.

admya:
maaflah jika entri ini ada kesilapan,mohon pembaca sekalian membantu ye.

5 comments:

  1. salam akak, sy org grik, excited ble akk dok promote Gerik.. hehehe

    ReplyDelete
  2. Menarik!! At least ada guide nak datang Gerik hujung minggu ni. :)

    ReplyDelete
  3. Gerik ada Dataran Loma...
    Tempat dimana ramai penggemar pekasam loma berpesta menangkap ikan loma untuk buat pekasam.

    ReplyDelete
  4. Tempat wiata yang cukup menarik untuk dikunjugi

    ReplyDelete

haip.nak kena ni.anonymous tak diterima.comment as pilih name/url then letak nama.boleh kan yunk.tq