Monday, September 9, 2013

Episode 24: Episode akhir Cinta Jannah

Sinopsis episode akhir update: tonton online




Damia dan Jannah melahirkan di hospital yang sama.  Bonda menemani Jannah.Tanpa diketahui, Aryl mengamatkan anaknya sendiri ketika menunggu Damia.

Sembilan tahun berlalu,
Izaryl masih merindui Jannah. Anak Damia semakin rapat dengan Izaryl. Anak Izaryl Batrisya semakin membesar dan asyik bertanya pasal ayahnya. Jannah hanya mampu menjawab yang ayahnya tinggal jauh.
Izaryl masih rindukan Jannah. Bila Aiman tanya siapa dalam gambar.Izaryl jawab bidadari.


  Suatu hari,Secara tidak sengaja,Izaryl jumpa Bonda depan kedai.Kebetulan,Jannah sampai.
 berlakulah pertemuan Jannah dan Aryl setelah 9 tahun. Jannah serba salah,dan berlalu pergi.Aryl cuba memanggil Jannah. Mummy menjerit2 dalam kereta memanggil Jannah.
Damia cuba minta tolong dari Bonda untuk jumpa Jannah. Damia dan Mummy minta maaf dan minta Jannah kembali ke pangkuan Izaryl.
Jannah malu untuk kembali kepada Aryl.Damia terus merayu pada Jannah.
Mummy menangis penyesalan di pangkuan Jannah.


Akhirnya Jannah datang ke rumah Aryl dan meminta ampun pada Izaryl.aduh syahdunya waktu ni.Rupa-rupanya Aryl dah takde hubungan dengan Izaryl.cuma masih tinggal bersama sebab nak jaga Mummy Izaryl.- kira jadi bibik mummy,sebab dia dibuang keluarga.




ENDING:
happy ending tapi nampak banyak scene tergantung.
apa jadi dengan pak ustaz?perkahwinan abang hakim?hubungan izaryl dengan suffian?baik ke tak? family jannah tahu ke tak jannah dah kahwin?adus-citer tergantung.tunggu cinta jannah telemovie
Rating?4.2 JUTA.PECAH REKOD SLOT AKASIA SHN.









download



66 comments:

  1. Replies
    1. bila tunggu episode akhir tak sabar
      bila dah episode akhir sedih pulak :)

      Delete
  2. harap2 happy ending...

    ReplyDelete
  3. kami semua nk happy ending....

    ReplyDelete
  4. please yg tuan pengarah.....buat la penonton pun gembira...nk happy ending

    ReplyDelete
  5. Nak yang happy ending... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. a arr kan...klaw boleyh nk happy ending mcm teduhan kasih...bru la gempak..;)

      Delete
  6. Nk yang happy ending sebab drama demi dia kan dah sad ending hari tu. Tak kan la drama ni pun nak sad ending jugak. :(

    ReplyDelete
  7. Boring la klau tak hapi ending... da la stat2 sedih... ending kasi la wd al hapi...

    ReplyDelete
  8. please la happy nding... dah boring la asyik asyik sedih jer

    ReplyDelete
  9. Happy ending please

    ReplyDelete
  10. Happy ending please

    ReplyDelete
  11. woww semua orang nak happy ending... me too :)

    ReplyDelete
  12. me pung nak 100% happy ending....

    ReplyDelete
  13. Harap2 last (happyyyy ending )aminnnnnnn.........

    ReplyDelete
  14. Harap2 (happyyyyy ending)*^▁^*aminnnnnnnn......tk sabar nye sye nk tengok...

    ReplyDelete
  15. Sy pon nk hepi2...nk ade jeling2 kt opis dgn flying kiss comel...hahaha

    ReplyDelete
  16. lamanya izaryl dgn jannah terpisah....9 tahun tu.....jgn la ending sedih....cerita ni terlalu sweet...so xleh ending sedih2...hurmmm....ni yg suspen ni........

    ReplyDelete
  17. oh tidakkkk...nak hepi ending jugak..klu blh jangan le abis cte ni...best sgt2...boring le jam 7 aku takde tgok izaryl & jannah lagi...so pengarah ka luar tu pls gandingkan lagi Aeril & Nelydia dlm drama bersama lagi...mesti gempak lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju! Setuju! Setuju! Gandingkan lagi aeril zafrel & nelydia senrose....

      Delete
    2. sangat2 100% setuju hehe...

      Delete
  18. Iye la...punye la lama terpisah...tp izaryl & jannah x bercerai kan...nk jgk tgk airmata bahagia jannah...

    ReplyDelete
  19. mcm drama putera rayyan la pulak....sampai bertahun tahun terpisah....

    ReplyDelete
  20. satu je yang pelik.... tak kan pak su aka ustaz tak cuba nak satukan jannah & izaryl....

    ReplyDelete
  21. seriously x pnah aku angau ngan drama sblm ni..aku sanggup cari link utk dwload...giler beb xpnah buat sblm ni...mimpi ke apa haha...tapi sure drama ni mmg the best la...maybe sbb pelakon utamanya pandai bawak watak diorg..tak penah aku minat kat Aeril ni tiba2 minat plak..si Nelydia ni plak aku tak kenal pon sblm ni wlpun org kata drama Setia Hjg nyawa tu best...xdapat mnarik minat aku pon...yg ni plak x pnah miss tiap episod ngadap tv jam 7..aku setuju klu ada pengarah kat luar tu gandingkan Aeril & Nelydia lagi....serasi betul diorg ni...comel gilerrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan ceritanya agak kelamkabut nasib baik barisan pelakon yg bagus buat drama ni best

      Delete
  22. Lamanya 9 thn terpisah.. Pelik x dpt cr diorg.. Agaknya ustaz pun x sempat jumpa Jannah kot sblm Jannah kena halau lg.. I siap edit video part Jannah nak mulakan tjwb as a wife..so sweet part tu..sampai abis 1 lagu..
    Pastinya happy ending..they will meet together..Tengku mummy pun akan insaf..

    ReplyDelete
  23. Salam,

    Sy pun turut teruja sejak drama Cinta Jannah ini ditayangkan. Bukan mcm cerita dari Novel sebab kita dah tahu jalan cerita dan endingnya. Bila tengok cite 'Cinta Jannah' ni mmg lain sikit sebab kita tak tahu apa yg akan berlaku seterusnya sehinggalah hari cite itu ditayangkan. X sabar nk tggu part last 2 episode hari ini (isnin) dan selasa. Heeheee... by the way, gandingan Ariel Zafriel dan Nelydia Senrose memang sesuai sangat.

    ReplyDelete
  24. nape lahhhhh kawin ngan pompuan gedikkkk tuuu..ishhhhh geram tulllll...si Izaryl tu pun mengong gak apsal g terima..cari lah wife dia...yg pelik tuuu kwan Jannah yg girlprend pd kwan Ariel tu x plak nmpak gmbar Jannah mase tlg Ariel yg pengsan kat kolam...eeeiiiii berpisah lama la plak...aishhhhh tak best tul...!!

    ReplyDelete
  25. OMG....kawin ngan Damia yg dh sah2 ngandung ank org lain..kenape2222222...tak puas ati niiii...berpisah mak aii lamenye..tak ke si Izaryil cari bini dia...dah tentu lame bersama ngan si Damia tuu...yg tersiksa si Jannah...ini tidak adilll..kan bagus dah akhir2 ni bg la pengajaran kat Damia tu..tak pun Razak kan nmpak Damia brjumpa ngan laki2 yg buat Damia mengandung..jadi la penyelamat hubungan Jannah & Izaryl..huhu sedihnye...best tgk waktu diorang bahagia sooooo sweeettttttt...!!Harap2 endingnye HAPPY...

    ReplyDelete
  26. drama ni mmg terbaik la..klu tengok muka Aeril & Nelydia tu mcm serasi je...org tua kata klu pasangan muka hampir sama/serasi memang ada jodoh...mmg la si Nely ni dh de pakwe...tp tu blm gi kawin pon...arap2 la si Nely ni jgn le kawin awal,umur masih muda remaja..bakat mmg ada...tgu la umur tu tua sikit...capai la banyak award..baru puas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada pandangan saya drama ni gagal jd yg terbaik sbb cacat jalan cerita dan plot nya tetapi barisan pelakon menyelamatkan ratingnya.

      Delete
    2. Pada pandangan saya drama ni gagal jd yg terbaik sbb cacat jalan cerita dan plot nya tetapi barisan pelakon menyelamatkan ratingnya.

      Delete
  27. dek kerana nak tau siapa Aeril Zafrel ni...aku cari le filem lama2 dia...dlm filem Aku Tak Bodoh tu mmg mcm bebudak je...ni klu buang misai & janggut tu kompom macam budak sekolah...dh de misai baru le nampak matang...suka betul tengok muka die dlm drama ni...

    ReplyDelete
  28. apasal tengku mummy tu tak mati, elok2 izaryl nak pg cari jannah lepas ceraikan damia tu.

    ReplyDelete
  29. Saya tak faham la ...kenapa pengarah tak bagi peluang kepada ustaz untuk maklumkan perkara sebenar kepada ayah Jannah. Aril pula satu hal dah tahu Jannah lari nape tak cari call ker...kan phone ada. Hiiiiii geram betul la..harap ending jangan mengecewakan. Biar yang jahat jahat tu terima balasan baru padan muka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang geram pun tengok episode 23
      susah sangat ke nak bagitau

      Delete
    2. Cik Fara,

      Cite ni tergantung la..cian kat Jannah. Bukan ke Izaryl dh ceraikan Damia, kenapa masih tinggal serumah lagi. X faham..

      Delete
    3. Setuju bangat!! Memg tak logik jalan cerita ni towards the end.

      Delete
  30. Betullh cite nie x faham lh..mulanye damai kene cerai.lps tu duk satu umah..pelik la.sian jannah

    ReplyDelete
  31. Serius... suke sgt ngan jannah n izaryl.

    ReplyDelete
  32. damia tgh mengandung.... talak jatuh lepas beranak... tu pasal masih tinggal sebumbung... * pada pendapat saya.

    ReplyDelete
  33. comeback aeril zafril menjadi kali ini..selalu sangat berlakon filem..buat drama terus meletup...kalu watak ustaz talha(nizem ayub-('said' dlm asmara luna) dikembangkan lagi dramatik...nizem tu asyik bawa watak antogonis dlm skop production boring jugak..nelydia pun bagus..gandingan serasi...

    ReplyDelete
  34. Byk sgt tergantung, mcm dipotong. Dahla x kemas bila dh diedit, semuanya tergesa gesa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. last minute edit ni.kesian drama yang best-ending jadi macam ni

      Delete
    2. Setuju bangat!! Memg tak logik jalan cerita ni towards the end.

      Delete
  35. Mintak pihak tv3 tayang semula episod2 celaru yg dipotong!

    ReplyDelete
  36. Kebanyakan komen di sini saya setuju...nampaknya majoriti fans bersetuju. Komen saya PANJANG NIH...Fans Cinta Jannah jgn marah ye...ini just kesimpulan dan komen dari sudut pandangan saya selepas tamat drama ni...hopefully selepas ni penulis skrip dan pengarah boleh tingkatkan karya mereka yg akan dtg...WE SHOULD AGREE TO DISAGREE..To be frank drama ni agak kelam kabut plotnya dan agak jauh dari realiti...memg le drama tapi ini bukan fiksyen dan harus ada logiknya...Berikut ANTARA komennya...
    1. Nama Nur Jannah memg sesuai, maknanya pun..Cahaya Syurga...di sini syabas whoever decide tukar dr skrip asal.
    2. Karektor Izaryl jd mcm tak bertggjwb apabila biar 9 thn berlalu (4 thn seems ok) dan terpisah dari anak isteri. Sepatutnya dicari. Tggjwb sbgai lelaki dan suami. Bukannya susah sgt pun sbb dia ada opah, datuk dan Pak Su (ustaz Talha) yg mengenali keluarga Nur Jannah. Di sini nampak tak logiknya in reality seseorg tu akan allout cari bukan menyerah. Tapi mgkin Izaryl 'jenis' tu...Wallahualam.
    3. Terlalu byk watak antogonis dlm drama ni...semua nak buli Jannah..dgn si Balqis 'orang2' tu, dgn si Damia gedik, dgn Tengku Mummy yg sombong, dgn si ayah yg tak cukup akal sbgai ayah, dgn ibu yg lembik tak boleh protect Jannah dari Balqis si 'org2', dgn Razlan yg jahat dan curang dgn si Suffian yg asyik nak tambah bini....saya rasa dah overkill. Logik ke in reality hidup kita dikelilingi dgn org jahat dan tidak bertimbang rasa? Rugi plot dok cerita bab dia org ni sdgkan tumpuan harus kpd Izaryl dan Jannah.
    4. Sikap Datuk Khalid yg lembik tak ambik tahu sikap anak bini dan Tengku Mummy yg asyik menekan Izaryl kawin dgn anak dia.
    5. Sikap Izaryl yg lsg taktau Tengku Mummy dan damia dok buli Jannah, klau tau pun dia tak buat apa2? Logik ke? Klau saya suami...dah lama dah saya tendang org yg buat mcmtu kat isteri saya...he he...just joking...
    6. Taat pada ibu itu WAJIB tapi klau apa yg ibu tu buat adalah salah dari segi syarak (cth : cuba runtuhkan masjid) wajib taat ke? Dan seorg suami bukan saja brtggjwb atas Ibu tapi juga anak isteri...penulis skrip kena buat kajian lebih dalam. Saya rasa ketidak tegasan izaryl melemahkan karektornya.
    7. Jika ikut komen Nelydia Senrose kekuatan drama ni sbb semua watak kuat dan ada cerita mereka tersendiri. Dalam WHI, Nelydia sebut episod akhir akan rungkai segalanya, malangnya not to expectation sbb tak ckup masa dan seolah2 tergopoh gapah nak habiskan atau wrap up drama ni,
    8. Aeril Zafrel komen dlm WHI sebenarnya watak Izaryl cari Nur Jannah..tapi di mana silapnya ntah, kita lsg tak nampak plotnya (deleted scenes kot?) kecuali ronda2 dgn kereta cari tepi jalan mcm cari anak kucing hilang? Kesian....
    9. Kisah curi2 baby tu mcm saya lihat komen di atas memg betul kurg relevan dan xtra2 tu semua kaku buat spoil je drama ni. Lagi baik ganti dgn plot2 tentang apa yg dah jd pada Ustaz dan apa akhirannya hubungan Jannah dgn ibu dan ayah. Tak bersihkan nama Jannah dari dituduh mengandungkan anak luar nikah? Fuhh.....seorg isteri taknak pertahankan maruah dia yg tercemar? Kurg logik!!
    10. Drama ini berkisarkan Cinta Jannah dan Izaryl tapi malang saat bahagia mereka bersatu semula terlalu pendek hanya dlm beberapa minit dlm episod terakhir....Pengarah ada alasan tersendiri mungkin sbb tdak boleh lari dari norm...mgkin itu cara ending bagi mana2 drama??? tapi adakah itu yg majoriti penonton suka??? klise.

    Jgn kutuk saya pulak atas komen ni, boleh bagi pandangan masing2...akhirnya saya simpulkan mcm ni....DRAMA INI SAYA ANGGAP BUKAN ANTARA YG TERBAIK wlaupun berpeluang jd antara yg terbaik dgn barisan pelakon yg hebat. MUNGKIN atas beberapa kelemahan berkenaan. APAPUN... SYABAS KPD PELAKON2 YG MEMBAWA WATAK DGN BAIK IAITU AERIL ZAFREL, NELYDIA SENROSE, RAMONA ZAM ZAM, DIAN P.RAMLEE, SHAHARUDIN TAMBY, RAHIM JAILAINI, SAIFUL NIZAM DAN RAMAI LAGI YG SAYA TAK INGAT NAMA...2 ORG YG MELAKONKAN WATAK OPAH DAN DATUK IZARYL ITU JUGA BAGUS. Tahniah kpd para pelakon. Kpd Pengarah, penulis skrip dan penerbit....anda berpeluang meningkatkan mutu dlm karya yg akan datang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju sgt...kekuatan drama ni pada pelakonnya..terutama Aeril & Nely sgt berjaya & serasi..watak Damia mbuat kita myampah...mmg x logik sgt Izaryl & Nely tpisah 9 tahun..lama sangat...bukan ke Uztaz tu kenal Jannah..x mungkin x tau Izaryl khilangan Jannah...patutnya watak Uztaz tu dkembangkan dan dia blh tolong cari Jannah...x betul sangat..Jannah plak x dtunjukkan jumpa keluarga dia & bgitau hal sebenar yg dia dh kawin...kan bagus kakak dia minta maaf,baru le best..

      mmg x puas dgn 2 episod terakhir tu...mcm watak Izaryl tu lembik sangat dgn mami dia padahal asalnya dia tegas...tapi blh dimaafkan sbb Aeril berjaya membuatkan saya tpacak depan tv selama 1 jam..mmg Aeril sgt2 best dlm drama ni dgn stail lakonan dia...drama ni berjaya membuat namanya naik & mmg tengah meletop...maybe pelakon lelaki paling femes kat Msia skrg ni...klu tgok kat instgram dia penuh ngan komen yg sangat positif...xde yg kutuk2..mmg menjadi pelakon kegilaan wanita2 d Malaysia skrg ni...tmasuk Spore & Brunei...rasanya tak lama lagi Anugerah Skrin mmg ada peluang le dpt award...maybe Bintang Popular jugak...Nelydia pun mmg hebat sbb 2 drama dia dlm Akasia mmg meletop....arap2 TV3 pun pertimbangkan supaya mereka dgandingkan semula dlm drama/film ke...gerenti meletop.

      Delete
  37. TAMBAH SKET LAGI...
    11. Amina kan isteri Suffian? Dia pernah kerja dgn Jannah, takkan Suffian tak pernah cerita bab Jannah? tak mgkin tak berhubung lsg? Peluang Izaryl cari Jannah sgt2 besar, apatah lagi bila dia berkenalan dgn Bonda diwaktu kelahiran anaknya. Terpisah 9 thn jauh tersasar dr realiti.
    12. Kawan2 baik Izaryl (housemate) dan Jannah sendiri kebetulan kenal dan bertunang. takkan mereka ini tak pernah bertemu dgn pasangan Izaryl dan Jannah?? Si kwn Jannah yg tukar ke Terengganu tu takkan tak balik2 lsg jumpa Jannah di KL? Watak2 awal tu hilg camtu je?? Nampaknya watak antogonis lagi galak diceritakan sdgkan watak baik lenyap dari scenes? Sesuatu yg harus difikirkan. UNLESS penerbita ada niat nak sambung cerita...tapi kemungkinannya amat sedikit.
    Kwn2 klau ada komen boleh tambah sbb kita nak tgk mutu drama Msia yg lebih berkualiti dan memberi pengajaran berguna kpd masyarakat bukan skadar hiburan yg melalaikan (siar waktu maghrib kurg sesuai). nasib baik ada PVR...he he..

    ReplyDelete
  38. bagi saya,drama ni berjaya diminati adalah kerana lakonan yg mantap oleh Aeril & Nelydia...jalan cta sbenarnya biasa je & byk kisah yg tak perlu pun...watak2 yg tak perlu juga...mcm kisah anak kena culik tu...mati2 aku ingat yg kena culik tu Jannah @ Izaryl...tapi kita tercuit dengan watak Izaryl & Jannah yg memang menjadi malah nampak real..dua2 pelakon ni mmg berbakat besar...saya teringat Aeril ni penah blakon dlm KLIK & Nely plak mmg tak kenal sgt sbb saya tak nonton Setia Hjg Nyawa pun ( sbb x minat heronya)...cta ni pun saya mula follow episod 3...terpaku tengok muka Izaryl yg mcm dia ada aura yg suruh kita tpacak depan tv hehe...Nely plak cute je...mmg ayu btul jd kampung girl tapi ganas jugak tolak Aeril...so bagi saya watak Jannah & Izaryl akan kekal dlm diri peminat sbg watak yg berjaya mencuri perhatian ramai...mmg 2 episod yg last tu x sempurna sangat....seperti kata Aeril,byk scene kena potong tp apa blh buat...maybe kita salahkan tv3 sbb lajukan episode..apapun Cinta Jannah berjaya capai rating tertinggi 4.2 juta penonton...arap2 Nely & Aeril dpt anugerah Skrin ke @ Bintang Popular...comeback Aeril dlm drama mmg berbaloi..

    klu nak tau apa diorg kata...tengok link ni...comel sangat....Jannaryl :)

    http://www.ustream.tv/recorded/39181431

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju...Memg sweet giler dia org berdua ni wlau di luar drama. Tapi yg sorg tu dah berpunya...ha ha...

      Delete
    2. takpe le tu hehe..blm kawin kan...aku mmg suke klu diorg ni jd real couple..aku suke dgr jawapan Aeril,klu le Nely tu blm ada boyfren,die mmg nak masuk jln haha...best tul....tp boyfren Nely tu ramai sangat le ex-gf die...

      Delete
    3. Approved!! Sbb usia mereka lebih sesuai dan serasi nampaknya...hi hi,,,..Aeril usik camni...saya ni hanya menunggu Nely,,,kalau dia single saya masuk jarumlah...ha ha..Dia org ni melawak spontan nampak?? Nely siap gurau dia hanya nak berlakon dgn Aeril shj...Bila Aeril kata Nely lebih selesa berlakon dgn hero SHN, Nely cepat2 jwp awak tu Cinta Jannah saya kannn..??? Bertepuk krew TV3 nampaknya.. mcm support je..he he..Apapun kita doakan yg terbaik utk 2 org rising superstar ni.....Tahniah utk mereka berdua.

      Delete
  39. klu tgok gambar kat atas ni...mg ada scene diorg balik kampung kan...tp kena potong plak...klu nak kejar rating pun..buat le elok2 tak le peminat sakit hati haha...nak salahkan siapa?editor atau tv3?tp congrats to Aeril & Nely...sbb buat saya minat sangat dengan korg...klu takde watak Izaryl & Jannah ni kompom tak best punya..so drama baru yg ganti CintaJannah sama je kawin paksa...jln cta lbh kurang je,org ketiga jd pengacau...

    ReplyDelete
  40. ulang laa CINTA JANNAH dekat tv3 mesti ramai yang tengok kan
    sape setuju tolong laa reply

    ReplyDelete
  41. CINTA JANNAH niy mmag x de novel kew ??
    klou adew please laa beri tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cinta jannah memang bukan novel
      percayalah....CJ adalah skrip drama

      Delete
  42. hi admin,blh x buat petition/request utk CJ 2 & hantar ngan TV3...haha...pasti ramai peminat CJ kat luar yg akan join...film @ telemovie ke x kisah janji ada Aeril Zafrel diganding dgn Nelydia hahaha...ni la 2 pelakon muda yg sgt berbakat sebagai pelapis plakon sedia ada yg bakal pencen hehehe...sapa sokong ?

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi memberi komen.please letak nama-jangan pilih anonymous.yang tiada id pilih name/url pastu letak nama.selepas ini jika masih ramai pilih anonymous, admin terpaksa kunci balik ruangan komen ini.Sila beri kerjasama ye.