Saturday, May 11, 2013

Tips: Tempat-tempat Menarik di Bandung


Assalammualaikum,

Ok,kali ni kita sambung travelogue kita tentang percutian di Bandung.Atas permintaan ramai,admya akan senaraikan tempat-tempat menarik di Bandung.
Bandung memang terkenal dengan tempat-tempat Shopping.Maknanya, kaum Hawa la happy kan. Tapi kaum Adam pun boleh bersantai-santai di tempat perlancongan yang menarik di Bandung.

Tempat Shopping 

1)Pasar Baru








Tempat wajib di pergi bila sampai Bandung.Ada pelbagai pakaian di jual di sini.Kain pasang,Kain batik,Baju siap,Telekong. Kalau korang memang shopaholic-pastikan korang bawak duit secukupnya. Ramai rakyat Malaysia sampai kehabisan rupiah bila shopping kat Bandung..hehe
Kitaorang pun.last-last money changer dengan Supir.
Kat sini je macam-macam kami rembat-Telekung 5 pasang, kain batik, baju tshirt Bandung.skirt jeans,keychain.
Tips:
-Pasar Baru ni tutup dalam pukul 5.Pukul 4.30 pun ada banyak kedai dah tutup. So dinasihatkan pergi pagi@tengahari ye.
-Kat sini ada banyak maling,so hati-hati. Jangan tunjuk beg yang penuh duit masa nak bayar.Kira korang dah prepare duit dalam begla.Bila nak bayar-keluarkan amount yang cukup je
-Beg semua galas@letak kat depan ye.

2)Outlet
Kat Bandung, tak banyak Mall tapi banyak Outlet. Kalau rumat outlet kebanyakannya bukak dari 9 pagi-9 malam.

a)Rumah Mode
Baju cantik-cantik,harga pun cantik..huhu
Dinasihatkan jangan pergi hari Sabtu sebab sesak-Time ni orang jakarta turun Bandung-tuk shopping

Grande

Donatello- Kedai yang jual barangan kulit jenama tempatan-kasut,tali pinggang,beg.

the Secret

Harga kat Heritage ni boleh tahan murah.


  • Jet set
  • Blossom Outlet-baju comel-comel
  • Nike Outlet,Polo Outlest
ada banyak lagi outlet..

b) Chimpelas Shopping Street


Kat sini banyak kedai berderetan- Baju pun murah-murah,tapi kami tak beli pun..hehe.Dah banyak shopping kat Pasar Baru dan Outlet.
Yang uniknya,kat kedai ada banyak replika  macam Superman,BatmanSpiderman.Lebih ambik gambar kat sini.

c)Cibaduyut
Crutty-salah satu kedai kat Cibaduyut.

Terkenal dengan barangan kulit.

3)Tangkuban Perahu

Ni pun tempat wajib dilawati-Tangkuban Perahu. Recommendation- Pergi waktu pergi sebab orang tak ramai.

Tips:
Jangan lupa pakai baju sejuk@sweater sebab kat atas ni cuacanya sejuk, lagi pulak,siap berangin lagi.
Kat sini ada ramai penjual jalanan. Dinasihatkan kalau korang tak nak beli-ucap terima kasih,dan jangan marah2.Diorang memang akan ikut korang ke mana-mana. Setiap penjual yang datang,kami ucap terima kasih.Jenuh jugakla,tapi nak buat camana-dorang kan orang susah,macam tu je nak cari makan.Jangan sentuh barang diorang-kalau tak nak beli-sebabnya diorang akan pastikan korang beli dengan cara ikut je kemana korang pergi. Keychain-boleh beli kat kedai yang ada.
Ramai pelancong terpedaya,so hati-hati ye.

Kalau korang nak beli baju kait- kat deretan kedai kat sini ada jual.
Key chain Tangkuban Perahu-beli kat sini ye.Kat bandar tak jual.Nasib baik beli,kalau tak melepas.Key chain Bandung boleh beli kat Pasar Baru,kat kedai2 lain.

Ciater Hot Spring
Kalau ada banyak masa, korang boleh pergi ke Kolam Air Panas.Boleh merendam kaki@mandi.Masuk berbayar ye.Kami tak sempat nak pergi sebab ada banyak lagi tempat nak lawat.

 4) Kebun Teh Gunung Mas, Kebun Strawberry.



Tempat ni pun kami tak pergi gak,sebab hari tu adalah hari shopping kami di Pasar Baru.Kalau korang suka,boleh singgah melawat. 
Kami tak singgah-sebab kata ayah -kebun teh dan strawberry sama je kat mana-mana.Kat Cameron pun ada.Bila tengok memang pun -sama je. Tapi kami tetap beli strawberry. Sekelip mata je habis.

 5)Trans Studio
Game Indoor terbesar di dunia.Dinasihatkan pergi jika korang ada banyak masa@duduk lama kat Bandung.
Kalau datang sini,alamatnya seharian la kat sini.Sebab ada banyak game.Sesuai untuk hiburan keluarga.
Jadi,kalau masa terhad,tangguhkan dulu la ye.Pergi lain kali. Nanti tak sempat shopping pulak.hehe




6) Taman Safari

Taman safari terletak di Sicarua, Puncak. Taman Safari ini sesuai untuk hiburan anda sekeluarga terutama jika anda membawa anak-anak. Taman ini menempatkan lebih 2,500 jenis haiwan yang tinggal di dalam habitatnya yang asal (bukan macam zoo). Anda boleh melihat haiwan-haiwan tersebut dari tingkap kenderaan

7) Kek Lapis Bandung
Korang boleh kek lapis Bandung di Kartika Sari atau Amanda.
Kartika Sari harganya boleh tahan..tapi keknya sedap. Boleh la bawak balik sbg ole-ole.

8)Kawah Putih
Tempat yang cantik dan harus dilawati. Tempat ini pernah menjadi salah satu tempat penggambaran Filem Heart lakonan Irwanshah dan Acha time candle light dinner. Filem Indonesia Butterfly juga turut mengambil lokasi yang sama.





9) Pasar terapung Lembang(Floating Market Lembang)
Jangan ingat kat Thailand je ada pasar terapung,kat Bandung pun ada gak.




10) Rumah kain

Yang ni,kami pergi sebab supir yang bawakkan. Harga kain pasang kat sini murah-murah dan pelbagai corak dan pattern. Yang sulam,yang tak sulam. lebih kurang rm35 sepasang. Yang bestnya lepas beli,bawak kat tukang jahit suruh dia jahit-kat tempat yang sama gak. Macam-macam fashion baju diorang boleh buat.Jangan terkejut diorang memang mahir jahit fashion baju kurung orang Malaysia. Yela, customer paling ramai-orang kita.
Baju kurung kedah,johor,pahang, moden,kembang payung semua boleh buat. semua fashion harga sama.Kalau kat Malaysia,tak dapat harga macam ni. Nanti diorang akan hantar ke hotel.sehari je siap.Hari tu pagi tengahari.Malam diorang dah hantar kat bilik.
Bila delivery-cuba lagi.kalau tak puas hati@ada jahitan yang salah,diorang akan ambil auter balik.baik punya service kan..

admya:
Lepas korang baca entri ni,pasti korang faham  naper rakyat Malaysia suka gi Bandung kan.

Kepada yang nak melancong@shopping di Bandung.Happy Holiday!

wah banyaknya soalan yang admya terima.terima kasih kerana sudi melawat blog admya. untuk senarai hotel boleh lihat sini

ada pertanyaan? boleh tak send terus ke email admya di  fr.lisa10@gmail.com

cara berjimat bila travel

129 comments:

  1. Salam,


    Nak tanya kilang kain kat Bandung ni lokasinye dekat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf,
      tak ingat namanya
      agak jauh jugak dari bandar.
      minta supir bawakan ye.kilang ini sebenarnya rumah persendirian.

      Delete
  2. rumah kain tu dekat jalan kopo ke??

    ReplyDelete
  3. Bolela kalau cuti di bandung lagi, mampir ke Butik Batik Pranandari, Jl. Laswi No. 1H ;)

    ReplyDelete
  4. saya dah lama cadang nk ke bandung ni..nk tanye u tukar duit berapa sblm pergi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. berapa lama pergi bandung?
      kalau dalam 5 hari 4 malam - tukar dalam rm3000-rm4000.tukar sesiap senang
      tapi spare kan jugak duit RM dan ATM international withdrawal.senang kalau duit tak cukup.

      Delete
  5. nk tyer nk masuk Trans Studio bpe hrge tiket msuk duit mata wang sane ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari biasa-150rpiah
      weekend- 250rpiah

      Delete
  6. boleh tolong tanyakan pada doni kalau kami nak book dia berapa dia chages?
    dia bawak naik apa?kami kemungkinan dalam 8org dewasa 1 kanak2..
    awak boleh trus hubungi saya AZA 0126765176

    ReplyDelete
  7. tumpang tanya, ade no phone supir tu tak? tgh cari2 jugak ni transport kat sana. berapa bayaran dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. email pada fr.lisa10@gmail.com
      nanti saya bagitau

      Delete
  8. nak tanye
    kat floating market lembang tu ada jual apa. jauh dari bandung berapa jam perjalanan. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jual macam-macam.
      boleh naik sampan, bersiar-siar naik basikal,flying fox
      harga masuk rp10 ribu

      Delete
    2. pasar terapung 35 minit dari bandar

      Delete
  9. salam, boleh tahu tak awak pergi ke bandung ni pakai pakej ke sendiri ? kalau pakej boleh suggest kan tak pakej apa yg murah dan selesa. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pergi sendiri.tapi kalau nak pergi by pakej- boleh je
      give me your email.i will give the pakej name

      Delete
    2. bleh emel sye x...all the detail..

      Delete
    3. ni emel sye..misilin90#yahoo.com
      tlg emel..detail pakej..

      Delete
    4. salam.nak juga detail pakej tu...bluerose_eika@yahoo.com.sg
      tq :)

      Delete
    5. assalam me_fara.. boleh x email kat saya jugak pakej name tu?
      pdt292@gmail.com thanks a lot ;)

      Delete
  10. salam..
    boleh tanya no supir tu? ok x service dia? nak pergi bulan 9 ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam,
      no telefon supir- chepy
      +6281322511883
      service ok

      Delete
  11. salam...nak tnye laa...sy baru 1st time nk g bandung ni..klu by pakej yg mane murah ye..??supir yg awk guna tu ok x servis die?? plz email kat khaty_khalish@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Assalam. Nak mintak tolong brkan kos untuk charge supir dan no tel supir tu boleh?

    ReplyDelete
  13. Tolong email ke fitrisukses@gmail.com. Tq

    ReplyDelete
  14. Assalam. Nak mintak tolong brkan kos untuk charge supir dan no tel supir tu boleh?

    ReplyDelete
  15. klu nak dptkn khidmat supir masa kat hotel boleh ker mcm tu..boleh tak klu nk suruh pihak hotel yang carikan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jugak..tapi lebih mudah kalau kita dah contact dorang sebelum datang.biasanya rakyat Malaysia lebih suka booking supir lebih awal.

      Delete
  16. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan/ Puan
    Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong. Mutiara Bandung sewa kereta menawarkan beberapa pakej untuk kereta sewa tempatan yang anda boleh pergi ke mana-mana sahaja di Bandung.

    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com


    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung Dalam Bandar

    Kereta Taip Daily/14 jam
    Suzuki APV ( 7seat ) Rp 450,000

    Toyota Avanza ( 6seat ) Rp 450,000

    Toyota Innova ( 7seat ) Rp 600,000

    KIA Pregio ( 10seat ) Rp 650,000

    Isuzu Elf ( 11-15 tempat duduk ) Rp 750,000

    Isuzu Elf Long 16 tempat duduk IDR 950,000

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, fee parking tiket, makan pemandu.

    Pemandu Bandung Sedia Perjalanan dengan Anda. Pemandu Bandung berpusat di Bandung. Pemandu bersedia untuk menerima banyak pesanan. Mereka boleh menyediakan banyak jenis kereta. Dari minivan kecil sederhana sehingga bas besar. Harga kereta boleh dipratonton dalam harga kereta lengkap. Harga termasuk kereta, pemandu , petrol, letak kereta dan tol. Kebanyakan pemandu Bandung tahu sedikit bahasa Inggeris. Mungkin anda memerlukan panduan berbahasa Inggeris juga. Pemandu Bandung boleh menyediakan keperluan anda semasa perjalanan. Malah bagi pakej makan. Dengan Pemandu Bandung anda membayar harga hanya untuk menyewa kereta , perkhidmatan pemandu dan petrol dalam satu harga. Anda juga boleh hanya membayar kereta dan pemandu tanpa petrol jika anda want.Anything yang tidak disebut di sini boleh dibincangkan dengan lebih lanjut melalui e-mel jika anda memerlukan destinasi yang berbeza. pemandu berbahasa Inggeris yang tahu Bandung juga
    Anda boleh berbincang tentang di mana untuk pergi dan mencari hotel yang anda suka apabila tiba di Bandung. Jangan teragak-agak untuk menghubungi kami espescially jika anda kali pertama di Bandung.

    Harga murah untuk mengupah pemandu di Bandung adalah 450,000 WPI. Ia adalah untuk Bandung bandar pelancongan. Harga termasuk pemandu, petrol, tol, kenderaan , makanan pemandu dan lain-lain Anda membayar terus kepada pemandu apabila anda sedang duduk dalam kereta. Ini bermakna pembayaran pada hari pertama lawatan. Anda juga boleh membayar di akhir lawatan . Kadang-kadang pada akhir hari.

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.


    CALL / hubungi / sms / Nego / konsultasi percuma :
    HP / SMS / CALL : +62 858 6137 8328
    telefon office : +62 8888 9177 00
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan/ Puan
    Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong. Mutiara Bandung sewa kereta menawarkan beberapa pakej untuk kereta sewa tempatan yang anda boleh pergi ke mana-mana sahaja di Bandung.

    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com


    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung Dalam Bandar

    Kereta Taip Daily/14 jam
    Suzuki APV ( 7seat ) Rp 450,000

    Toyota Avanza ( 6seat ) Rp 450,000

    Toyota Innova ( 7seat ) Rp 600,000

    KIA Pregio ( 10seat ) Rp 650,000

    Isuzu Elf ( 11-15 tempat duduk ) Rp 750,000

    Isuzu Elf Long 16 tempat duduk IDR 950,000

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, fee parking tiket, makan pemandu.

    Pemandu Bandung Sedia Perjalanan dengan Anda. Pemandu Bandung berpusat di Bandung. Pemandu bersedia untuk menerima banyak pesanan. Mereka boleh menyediakan banyak jenis kereta. Dari minivan kecil sederhana sehingga bas besar. Harga kereta boleh dipratonton dalam harga kereta lengkap. Harga termasuk kereta, pemandu , petrol, letak kereta dan tol. Kebanyakan pemandu Bandung tahu sedikit bahasa Inggeris. Mungkin anda memerlukan panduan berbahasa Inggeris juga. Pemandu Bandung boleh menyediakan keperluan anda semasa perjalanan. Malah bagi pakej makan. Dengan Pemandu Bandung anda membayar harga hanya untuk menyewa kereta , perkhidmatan pemandu dan petrol dalam satu harga. Anda juga boleh hanya membayar kereta dan pemandu tanpa petrol jika anda want.Anything yang tidak disebut di sini boleh dibincangkan dengan lebih lanjut melalui e-mel jika anda memerlukan destinasi yang berbeza. pemandu berbahasa Inggeris yang tahu Bandung juga
    Anda boleh berbincang tentang di mana untuk pergi dan mencari hotel yang anda suka apabila tiba di Bandung. Jangan teragak-agak untuk menghubungi kami espescially jika anda kali pertama di Bandung.

    Harga murah untuk mengupah pemandu di Bandung adalah 450,000 WPI. Ia adalah untuk Bandung bandar pelancongan. Harga termasuk pemandu, petrol, tol, kenderaan , makanan pemandu dan lain-lain Anda membayar terus kepada pemandu apabila anda sedang duduk dalam kereta. Ini bermakna pembayaran pada hari pertama lawatan. Anda juga boleh membayar di akhir lawatan . Kadang-kadang pada akhir hari.

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.


    CALL / hubungi / sms / Nego / konsultasi percuma :
    HP / SMS / CALL : +62 858 6137 8328
    telefon office : +62 8888 9177 00
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

    ReplyDelete
  18. SALAM. CIK MNTA TOLONG, SY BERMINAT UTK DAPATKAN SERVIS PAK DONY ..CAMNE NAK CONTACT.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pada entri tips ke bandung ada num telefon dia

      Delete
  19. salam.. hye..
    nk mintak no supir..

    lagi satu..kalau hotel, elok kat area mana ye?

    writetoayien@yahoo.com

    ReplyDelete
  20. cas utk supir 2 brape ek?lau g sndri nk kne naik trnsprt wpe?
    ni email sy.. aisyah.wellness@gmail.com

    ReplyDelete
  21. Fara,berminat nk tau kalo stay di orion swiss hotel jarak utk ke rumah kain,facyory outlet dan brgn kulit di cibaduyut, tangkuban perahu dan kolam air panas tu seme berapa jam. Sb nk mengejar masa utk shopping. Saya pergi cuti sek nov ni selama 3 mlm 4 hari. Dn kalo tak pergi ke kebun strwberry ada ke jual kt pasar baru atau kdai dekat2.?

    ReplyDelete
  22. kalau pergi tangkuban perahu tak sempat nak shopping.biasanya pelawat akan spend 1 hari untuk prgi TP. sebab dekat TP ada kolam air panas.(kalau nak masuk-bayar), kebun strawberi,kebun teh.dari bandung ke TP-pergi balik 2 jam.belum lagi masuk masa jalan2. traffic jam lagi
    hari lain boleh pergi factory outlet(bukak sampai 9 malam),
    pasar baru kena pergi awal sebab tutup 4.30 petang

    ReplyDelete
  23. Fara...transtudio tutup pukul berapa? Hari Jumaat dah kira weekend charge ke? Baik beli ticket kt sana hari yg sama atau beli melalui supir?

    ReplyDelete
    Replies
    1. malam. tapi kalau pergi transtudio perlu spend satu hari sebab banyak permainan-ala2 Genting, .kena pergi pagi.baik beli sendiri.

      Delete
  24. Salam...

    tips yang menarik..aduhh tertarik tul aiii..hehehe..membilang hari untuk ke sana..hmm..tak lama lg..hehee

    ReplyDelete
  25. Salam
    Ada yg nak pergi bandung pada 23 - 27 November ni ...boleh kongsi supir ...saya berdua ...

    ReplyDelete
  26. Salam.. boleh tlg bg tahu hotel mna yg murah dan berdekatan dgn bandar? Klau nk ke tangkuban perahu ada tour information yg murah2 kt sana x atau patut booking awal? Pls email detail pd sy karlboyz85@yahoo.com thanks. :)

    ReplyDelete
  27. Salam.. boleh tlg bg tahu hotel mna yg murah dan berdekatan dgn bandar? Klau nk ke tangkuban perahu ada tour information yg murah2 kt sana x atau patut booking awal? Pls email detail pd sy karlboyz85@yahoo.com thanks. :)

    ReplyDelete
  28. Salam kak..nak details service supir.berapa yer sehari. Email atiqahmstp@yahoo.com

    ReplyDelete
  29. boleh x email saya pakej ke bandung tu? terima kasih... znyelly@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. hi bole bagi saya list hotel murah n selesa...sbb saya bawak anak2 kecil

    ReplyDelete
  31. salam saya tengah cari hotel budget yang sesuai gan saya dan anak2...kalo bole hotel dekat dengan pasar baru... bole email kat saya faraduhana@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  32. Salam,

    Saya nak tanya psl supir kat Jakarta - Bandung. Saya plan pg Bandung pada 09-12 Februari 2014 ni. Nak tahu rate supir? Pick up at Jakarta Airport. Terima kasih ye.

    emel : rafidahyasin@gmail.com

    ReplyDelete
  33. SALAM..

    Bole email ke saya nama pakej ke Bandung utk 3 hari 2 malam ....TQ

    ReplyDelete
  34. sis....tolong bagitahu hotel yang berdekatan dengan pasar baru??sy ada membawa anak2 kecil...hotel yang biasa2 aja..janji cukup masa untuk sy melawati pasar baru,cindabayut,katrika sari..he..he..mohon bantuan sis.. email saya norhasnani@kkr.gov.my

    ReplyDelete
  35. Salam..saya 1st time nak g bandung.
    Nak tanya tempat2 yang menarik yg awk ceritakan 2 dekat2 @jauh2?
    Perkhidmatan supir tu awak ambik sepanjang percutian ke?
    Sehari bape rm?

    ReplyDelete
  36. Salam sis...bokeh email detail x utk pkej 3d2n.. nk jgak.no tel. Supir yg bleh dipercayai..

    ReplyDelete
  37. Salam sis

    Blog n comment2 akk sgt menarik utk djdkn panduan..blh akk share dgn sy tip utk bejalan sendri w/o pak supir sb..sy n suami akn kesana bln 2 nnt..tp blm booking mane2 pun lg hotel n mahupn package...akk blh email sy di faizal_mosnon@yahoo.com atau faiqma_mutuk@yahoo.com...thanks akk

    ReplyDelete
  38. Salam saya nak ke bandung pada awal bulan 3 boleh tak bagi no hp supir yg boleh di percayai dan harga kereta sewa email saya di waiee 2004 @yahoo.com

    ReplyDelete
  39. salam. blh tak emailkan pd sy no. supir yg ok di syazul_zain@gmail.com

    ReplyDelete
  40. Salam,
    Sy nak tanya. Sy bcadang tok stay di hotel yg berdektn dgn pasar baru n outlet2 terdekat. Jarak antara setiap outlet tu jauh ke? Sy ingin guna supir utk ke tangkuban perahu dan trans studio shj. Utk ke hotel n disekitar bndr, sy gunakn teksi bermeter. Ok x? @ lg mahal. Cadangan awk mcm mne?
    Email sy : norazlinmathusin@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  41. Salam,

    Sis, blog dan perkongsian yang sangat membantu dan pastinya saya tak sabar ke Bandung pada Mac ini. Cuma, saya memerlukan bantuan sis dari segi harga:-
    - penginapan utk 2 org (1 bilik) dan berdekatan Pasar Baru (bandar) - budget hotel dan selesa.
    - khidmat penghantaran dari airport-penginapan-airport & kami bercadang ingin ke Kawah Putih.
    - tumpuan kami lebih kepada shopping
    -Mohon bantuan sis email kepada saya:- ayiE_aziEma@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. tolong email pada sy juga berkenaan hotel & pengangkutan spt aziema.. mohamadhalif@yahoo.com
      thks

      Delete
  42. Salam..bleh emelkn pakej/supir/hotel yg murah dan selesa tuk 2org 1infant..yg brdekatan dgn pasar baru..tq
    dme446@yahoo.com

    ReplyDelete
  43. Tolong email saya hotel yg murah dkat bandung.. ladyyeana279@hotmail.com

    ReplyDelete
  44. Salam. Boleh email saya pakej kereta & supir & no. Tel supir tak. Sy nak gi bandung 20 - 25 feb 2014 ni.seramai 7 org. Email kat ismailpaee@yahoo.com Tqvm

    ReplyDelete

  45. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  46. Salam sis.bleh x email pakej ke bandung utk 2 org lengkap hotel,pengangkutan,makan n melawat tpt2 menarik.kalu bleh hotel tu nk dkt ngan psr baru.ni email sye :adlinabintiawang@gmail.com

    ReplyDelete
  47. assalamualaikum..mencari2 tips utk ke bandung..in sha allah..awal bulan 3..niat utk survey harga utk jualan online..mohon sis sudi beri panduan utk saya.. million tqs in advance ..ye sis..

    ReplyDelete
  48. lupe nak bagi emel address : iltizamria@gmail.com
    tqs sis..

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. Sis.blh tnya..brp bajet supir dkt bandung tu?
    Email khadijahmezlan@gmail.com
    0165777785
    Trip for 6 orang

    ReplyDelete
  51. Salam sis..blh tanya berapa bajey supir? Sg pergi dlm 6org.. Email khadijahmezlan@gmail.com
    016-5777785

    ReplyDelete
  52. Sy nak tanya.. brapa rupiah kita perlu byar tips kpd supir ?

    ReplyDelete
  53. tak pasti pulak...sebab bayaran supir yang saya bayar dah termasuk semua sekali.agak berpatutan.

    ReplyDelete
  54. assalam..
    sy akan ke bandung 4D3N pd 1/6 ni..4org dewasa, 1 kanak2
    bole x gtau hotel yg murah dkt dgn pasar baru, servis supir yg ok,tmpt mkn best..
    kami nk shopping, pegi tangkuban perahu gak, sapu lidi..
    email ke: adawiah.akhbar@gmail.com

    ReplyDelete
  55. jika perlu kreta+driver (Rp.450.000/day include minyak+parking tax)boleh call/WhatsApp saya +6288809418183 (Panji)

    ReplyDelete
  56. ikut2 pergi bandung

    kunjungi dulu

    http://www.padmatnt.com/

    supaya senang hati hehehe

    ReplyDelete
  57. Saya nk ke bandung 2-5 nov ni... 2 org je... nk tya tips psl hotel (budget) n keta n driver..nk tau budget... nk hotel dkt ngan tempat shopping... cz ni at mmg nk shopping n nk lawat tempat menarik....
    fiedza38@yahoo.com

    ReplyDelete
  58. Saya merancang ingin ke Bandung bulan 10 nie. Boleh tak sis bagi saya panduan hotel budget yg dkt dgn pasar baru dan tmpt2 shopping yang lain. Saya hanya memerlukan supir ke safari n tmpt2 yg jauh dari hotel. Dan juga tips2 ke bandung tanpa supir.

    Email saya :: sue_bmi@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  59. Saya merancang ingin ke Bandung bulan 10 nie. Boleh tak sis bagi saya panduan hotel budget yg dkt dgn pasar baru dan tmpt2 shopping yang lain. Saya hanya memerlukan supir ke safari n tmpt2 yg jauh dari hotel. Dan juga tips2 ke bandung tanpa supir.

    Email saya :: sue_bmi@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  60. Salam sis. Rasa berkobar pulak baca entri ni. Cuma saya nak minta tips berkenaan supir sewaktu di sana. FYI saya akan ke sana 11-14 March 2014 ni. Berdua dengan hubby. Boleh advice? Tq so much sis

    zatulnur@gmail.com

    Hajjar

    ReplyDelete
  61. Assalamualaikum sis...sy dan suami berxadang nak ke bandung pd bln 4 ni,tp blum pun pilih hotel...boleh sis bg cadangan hotel mana yg sesuai dan selesa tuk 2 dewasa n 2 infant...4 star pun ok tp senang nak shopping n bwak anak2 jalan...dan boleh emailkan sy no phone supir yg sis pergi tu skali x...ni email sy ziera4evr@yahoo.com t.kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum sis...mta maaf banyak2...sy salah bg email...patut x dapat...bleh sis emailkan skali lg x....ziera4evr@yahoo.com.sg...t.kasih

      Delete
    2. Assalamualaikum sis...mta maaf bnyak2...sy salah bg email add la...ptut x dpt email...boleh tlg emailkan skali lg x...ni email yg betul ziera4evr@yahoo.com.sg t kasih ye

      Delete
  62. Salam sis....saya dan family bercadang tuk kebandung ogos ni...3hari 2mlm....4dewasa 3 kanak2. ...mohon pertolongan tuk cadangan hotel yg berpatutan, pakej lawatan dan juga supir....jutaan terima kasih diucapkan....email saya amyr2411@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies

    1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

      Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

      Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
      Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

      KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
      Tour operator & Travel Agency

      Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

      Contact person : Amsyahril
      Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
      E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



      Delete
  63. Assalamualaikum..sy dan isteri berxadang nak ke bandung pd bln 4 ni,tp blum pun pilih hotel...boleh tlg bg cadangan hotel mana yg sesuai dan selesa tuk 2 dewasa n 1 infant...yg senang nak shopping n bwak anak jalan...dan boleh emailkan sy no phone supir yg sis pergi tu skali x...ni email sy mohamadhalif@yahoo.com t.kasih

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum sis...saya nak ke bandung 12-15 april ni...seramai 4org...boleh suggest package yg budget tak? sama nak tanya boleh tak supir tu ambil kitaorg drpd airport jakarta..

    ni email saya... samsulbahri1984@gmail.com

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum sis....
    boleh sis bg cadangan hotel mana yg sesuai dan selesa tuk 2 dewasa n 3 kanak2.
    fishazam@gmail.com

    TQ.

    ReplyDelete
  66. salam,

    Saya Syuhada dr Kajang.Bole tak bagi list hotel yang berdekatan dengan Pasar Baru (walking distance).

    email:syuhadarazlan@gmail.com

    TQ :)

    ReplyDelete
  67. Salam sejahtera...
    Ikut promo jika nak melancong di Bandung kami sediakan package dengan harga murah, utk lebih jelas sila tengok website kami :
    http://www.davintour.com

    Terima Kasih.

    ReplyDelete
  68. Saya lebih suka stay kat fave premier hotel.. lokasi dia lebih happening dan dkt dgn factory outlet .. tp kalau nk murah sikit dkt victoria guesthouse pn ok.. cume lokasi kat area2 rumah org...

    ReplyDelete
  69. Salam, rumah kain kat jalan kopo itu mcm mall atau bagaimana? Saya akan ke bandung lusa ni, mohon bantu. Ada jahit baju blazer utk laki ? atau perempuan sahaja ? Harga jahit berapa pulak? mohon nasihat

    ReplyDelete
  70. boleh email kat saya di boylaksamana85@gmail.com

    ReplyDelete
  71. Salam.leh email kt sye di sandonyx2086@yahoo.com

    ReplyDelete
  72. Assalam...blh bg sy no supir coz 21/5 sy 1st nk ke sne..thanks..email sy tasfitri@hotmail.com

    ReplyDelete
  73. Kami plan nk p bandung cuti sek bln 5.. Mmg tk de pgalmn.. Cmneye crnye.. Sis leh email sye tk...email sye suriyanasamaludin@gmail.com

    ReplyDelete
  74. Hi Fara,

    Bole tak emailkan harga transport & supir dari jakarta ke Bandung..day trip & Day package di Bandung kalo stay kat Bandung.. sebab tak decide lagi nk stay Jakarta atau Bandung.. Email : mirisya.ent@gmail.com TQ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak ikut trip/package
      pergi sendiri

      Delete
  75. nak tanya. ada tak contact number driver di bandung? TQ

    ReplyDelete
  76. salam fara,
    Emailkan dekat saya no supir serta caj harga mereka sehari. Jika kita ingin pergi sendiri tanpa melibatkan travel guide, adakah supir tu akan ikut kemana sahaja yang kita nyatakan hendak pergi? cth : saya nak pergi TK pada 1st day, 2nd day, nak pergi pasar, 3rd day-nk pergi rumah kain,safari,kedai atas air..
    jika kita hendak berhenti makan, adakah kita perlu menanggung kos makan supir sekali?
    boleh fara bagi anggaran range harga hotel tak? dari rm... - rm ...?
    saya ingat nak pergi 20hb June ni bersama isteri dan seorang anak.
    email saya : nmizwan@yahoo.com

    ReplyDelete
  77. Im going to Bandung via Jakarta 26 sept 2014 - 28 sept 2014. Di mana boleh saya dapatkan harha pakej yang terbaik untuk 18 orang? Termasuk penginapan juga lebih baik

    ReplyDelete
  78. APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com


    1 CAR TOYOTA AVANZA FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "6" JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS


    NEED APARTMENT
    NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    email : adrianiku@gmail.com
    info package & itinerary : info@kya-travel.com
    customer service : cs@kya-travel.com
    blog travel : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    blog apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
    homepage travel : www.kya-travel.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete
  79. Sis,boley email kt sy?
    furrahasfarezza@gmail.com

    ReplyDelete
  80. Salam..
    Boleh email kan juga kt saya..
    Pakej untuk ke bandung tak..
    Saya pergi dlm group of 18 people..
    Ada tips untuk saving tak untuk kami?..
    Phoenix_rulez6161@yahoo.com

    ReplyDelete
  81. assalam sis.
    ada lagi x info @ contact transport dgn supir,penginapan di bandung.
    saya pergi trip uni dalam 20 in group.
    ad tips x untk pilih penginapan yg murh dan
    berdekatan dgn tmpt2 nk jalan.
    boleh email saya x.
    kami nk pergi buln oktober nie tp xguna pakej.
    anasuhamohdali@yahoo.com

    ReplyDelete

terima kasih atas komen uolls. bila nak komen pilih name/url. kemudian letak nama. beri kerjasama ye.