Tuesday, April 23, 2013

Tempat-tempat menarik di Jakarta


 Assalammualaikum,
Entri yang lepas kita bercerita pasal tips bercuti di Bandung. Sekarang kita tinjau pulak tempat-tempat menarik yang boleh dilawati di Jakarta.
Ada apa dengan Jakarta?
Kalau Bandung terkenal dengan syurga membeli belah,Jakarta pun tak kurang hebatnya juga.

Jom kita intai-intai tempat-tempat menarik di Jakarta.


1) Menara Monas
Yang ni antara tempat wajib dilawati jika melawat ke Jakarta.Monas atau nama panjang dia Monumen Nasional Indonesia. berada di tengah-tengah kota Jakarta.

Yang menarik Monas ni,kalau siang boleh naik ke menara untuk melihat permandangan.Malamnya pula boleh bersantai bersama keluarga sambil bergambar dengan Monas yang bertukar-tukar "color"-sekejap biru,pastu tukar merah,hijau.

2) Taman Tema Ancol
Taman Tema yang terbesar di Indonesia. Ala-ala Sunway Lagoon.Yuran rp 150(lebih kurang rm50).tapi kami tak masuk pun sebab perlukan sehari suntuk untuk bermain di sini. Kalau bercuti panjang boleh la pergi sini. Sebab tu,takde gambar..hehe

Pantai Ancol
bukan main lagi adikku berposing

Kalau tak nak masuk Taman Tema Ancol,boleh jalan-jalan kat Pantai Ancol.Luas gak. Masuk Pantai ni kena bayar. Tapi,berbaloi. Kita orang pergi waktu petang. Best la. Ambik Angin Jakarta.hehe
Siap  naik boat lagi pusing Ancol -tambang :100 ribu rupiah.
Nampak saya tak?
sibuk menyelit nak bergambar


3) Taman Mini Indonesia

Taman Mini Indonesia ni ada  pelbagai koleksi rumah suku-suku kaum di Jakarta.Taman mini ini ala-ala Taman Mini Malaysia di Melaka.Kawasan dia sangat luas.Lebih elok kalau menaiki kenderaan. Kalau tak mau jenuh kaki nak berjalan.Sebab banyak betul rumah nak singgah. Dalam rumah pun ada pameran. Ada rumah Bali, Minangkabau dan lain-lain.Kat taman mini ni pun ada cabel car, taman burung.


4) Kota lama Jakarta



Kota lama Jakarta. Ada pelbagai Muzium di sekitar tempat ni. Kira Jakarta kota sejarah.Tapi time kami datang Hari Isnin,Muzium tutup.Jalan-jalan kat luar je. Ramai jugak orang Jakarta bersantai di sini petang-petang.Ada budak sekolah, orang berdating, dan tak lupa pelancong macam kami.

Kat sana-boleh sewa basikal -siap dengan topi sekali.(macam ayah i tu)- gaya macam zaman kolonial pulak bila tengok..
Yang gambar belah kanan,adik bergambar dengan om(pakcik) yang pakai ala-ala tentera. Mula-mula ingatkan patung,rupanya manusia. Lepas bergambar-bagila derma ikhlas.-dorang cari makan tu.

5) Tanah Abang
Gedung Membeli belah. Tanah abang ni sangat besar. Jenuh nak jalan dan cari baju.Kalau berkenan terus beli,kalau idak, tak jumpa la kedai tu. Kami sampai tersesat-sesat sebab banyak betul block dia. Tapi gedung ni macam GM-kena beli borong.  Contohnya kalau beli baju- satu design minimum 3 pasang. Tak boleh beli satu. So,kalau nak bisnes boleh la datang sini. Nasib kami 3 beradik. Beli satu design dapat sorang satu. Kalau satu design minimum enam -sorang dapat dua pasang baju.Yang kelakarnya nak beli baju anak buah. Satu design kena ambik semua size dari size S hinggal XL. Mujur anak buah beza umur, boleh la beli.hehe. Nak beli jeans- Kena ambik semua size dari S sampai XL. ha,sape nak pakai size yang lain tu kalau tuan punya badan size M?

Tips: Berhati-hati shopping kat sini sebab banyak Maling(pencuri)


6) Kompleks Mangga Dua
Kompleks Membeli -belah. Kalau tak pergi tanah abang boleh pergi sini. Besar giler. Bertingkat-tingkat. Kalau nak beli cenderamata di Jakarta.Boleh beli kat sini macam tshirt,key chain.

7) Taman Safari
Zoo Indonesia. Tapi kami tak pergi sebab jauh dari Kota Jakarta. Masa tak cukup. Kalau korang sempat,apa kata korang singgah melawat zoo di Indonesia.

admya:  Berbanding Bandung, Jakarta lebih banyak tempat yang boleh dilawati. Yela- Bandung kan tempat shopping.
Nanti kita letak gambar-gambar lain. jenuh nak bukak album..

Thanks for reading.

66 comments:

  1. at least kalau nak borong baju kanak2... brp rm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah nak cakap.bergantung pada orang sebenarnya.suka shopping banyak ongkosnya.
      kalau shopping di tanah abang.boleh dapat murah-sebab harga borong- tapi yang susahnya satu design kena beli semua saiz dari s sampai xl.kalau di jakarta nak beli baju satu2-elok beli di mangga dua.
      dalam sejuta rupiah boleh kut.rm300>

      Delete
  2. nak tanye..menara monas tu kalau nak naik kene bayaran x? berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk perkarangan monas tak kena bayar.tapi kalau nak naik monas kena bayar
      rp2500 untuk bayaran masuk setiap seorang dan tambahan
      rp7500 untuk lihat di pelantar peninjau

      Delete
  3. kat jakarta uols tay kat mane yer??akak tgh duk googling ni hotel bajet hehhehe share skit dik...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. maxwell hotel. kemudahan banyak kat situ.dekat stesen keretapi.dekat 7eleven,kedai makan,nak gi monas pun dekat.
      ada wifi-laju lagi. tapi bilik dia agak kecil.
      bilik standard- katil size queen.elok ambik family room

      lagi satu pilihan studio one.

      Delete
    2. g je kt jln Wahid Hashim kt situ byk hotel..pilih je yg mna berkenan dn bersesuaian dgn budget..

      Delete
  4. boleh recoment hotel yang best tak ? bagaimana nak booking hotel maxwell tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam-macam hotel ada.dekat mangga dua pun ada.kalau booking hotel maxwell boleh booking kat agoda. Boleh search pelbagai hotel ikut budget dan keselesaan kat agoda.com

      Delete
    2. susah nak recommend.cari kat agoda- ada hotel,kalau datang dengan family -apartment pun ada- Batavia apartment(kalau nak banyak bilik dalam satu rumah
      harga lebih murah berbanding direct to hotel

      Delete
  5. Nak tanya, dari bandung nak ke Jakarta berapa jam ? transport apa yg kena amek ? sebab lyn plan nak pergi Bandung tp nak ke Jakarta sekali .

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang 3 jam(macam KL-Seremban)transport boleh naik kereta,atau keretapi(kalau nak nikmati pemandangan kampung)turun kat stesen Gambir jakarta

      Delete
  6. Salam, nak tanya, tanah abang tu hari ahad bukak tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikummussalam
      tak pasti pulak
      sebab saya pergi weekday
      maaf ye

      Delete
  7. Salam..saya akan ke jakarta hujung bulan ni..planning nak ke bandung..maybe 2 hari kat jakarta.dua hari kat bandung..dpt tiket murah td kat matta fair MAS offer hihi..so kalo naik tren ok ke? Nak tau kiraan currency boleh bg contoh tak? Lg..dr airport jakarta nak ke pusat bandar anggaran bape jauh?nak ckp apa kat teksi? Pusat bandaraya? Sy tak booking hotel pun lg..hihi..hope dpt bantu..wasap ke 0177311559 atau email ke..hope sgt u dpt bantu thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi email ye.nanti saya send info

      Delete
    2. Slm.. blh email dkt sy jg ka? Tq.. satiah_my@yahoo.com.my

      Delete
    3. Slm.. blh email dkt sy jg ka? Tq. Satiah_my@yahoo.com.my..

      Delete
    4. salam..boleh bg info kepada saya sekali? s.hakim94@yahoo.com
      thanks

      Delete
  8. Sy pun sudah booking flgh mas ke jakarta 4h3m.tp blom booking apa2.sama dgn ptyaan puteri riz.blh email sy info husnaradzi87@yahoo.com.tq sudi membantu.

    ReplyDelete
  9. Bln 12 ni flight sy :-)

    ReplyDelete
  10. ada sesiapa yang gi bandung x dlm bulan Feb 2014? Just nak lagi 2 org. Leh la kita share charge supir.. Kalo ada yg berminat, boleh je wechat. ID:
    kamarulljall.

    ReplyDelete
  11. taman safari isn't in jakarta, it's in Bogor, if you want to visit a zoo, there's Ragunan Zoo in Jakarta. Use Trans Jakarta for easiness :) #justinfo

    ReplyDelete
  12. sis, nak tanya apa nama hotel yang berhampiran di mangga dua.. maxwel hotel booking agoda ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.booking di agoda.senarai hotel boleh cari di agoda

      Delete
  13. minta nama supir dan hp no utk booking sewa van ke Jkarta Bandung, jika ada........

    ReplyDelete
  14. bole kasi info detail x berkaitan hotel, teksi(transport), keretapi jakarta-bandung?? dan anggaran kos sekali ye. antar ke bustlehustle@yahoo.com. terima kasih.

    ReplyDelete
  15. Nk tny,travel agent utk jakarta n bandung, org yg sm ke?sy nk detail anggaran kos kat jakarta.tlg email ke nurulasmak89@gmail.com.tq

    ReplyDelete
  16. thanks fr info..slm kenal..from goldfinger..

    ReplyDelete
    Replies
    1. youre welcome,salam perkenalan gold finger

      Delete
  17. ejam_rosli@yahoo.com
    Ada no contact supir dgn kenderaan tlg email

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Sia boleh arrange utk mobil dan supir krn sia punya rental car. Sia jiga boleh bantu utk booking hotel.

      Silahkan kirim email ke flosids@gmail.com.

      Thanks
      flo

      Delete
  18. ejam_rosli@yahoo.com
    Ada no contact supir dgn kenderaan tlg email

    ReplyDelete
  19. salam sis, nak tanye. agoda.com blh dpercayai ke? kalau xde credit card xpe ke? email saye blh? fara.ameri@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikummussalam.agoda boleh dipercayai.saya pergi oversea semua guna agoda. tak pasti pula boleh ke tidak kalau tak guna kad kredit,sebab duit book perlu dibayar sebelum check in.ada hotel boleh kembalikan duit jika tak jadi check in. tapi bukan semua

      Delete
  20. salam.
    saya akan ke jakarta pd januari 2014. sudah booking flight tp masih blum booking hotel sbb byk sgt hotel x tau nk pilih. sy bercadang menginap di tanah abang nk hotel yg dekat boleh ke tmpat shoping dgn berjalan kaki je. juga ingin minta maklumat or contact no supir untuk bajet transportation 4D/3N.
    hrp dpt emel ke: awra.hasnah@gmail.com
    tqvvvvm

    ReplyDelete
  21. Sia adalah personal guide di Jakarta dan currently sia sedang membawa rombongan 7 orang dari sabah, malaysia utk kunjumgan selama 8 hari di Jakarta.

    Sia boleh bantu dgn accomodationand hotel booking selama kunjungan di Jakarta.

    Sia familiar dengan tempat2 shopping murah di Jakarta dan Bandung.

    Yg minat utk memakai jasa sia, silahkan kirimkan email ke flosids@gmail.com. Dan sia akan berikan referensi, apabila diperlukan

    Cheers
    flo

    ReplyDelete
  22. Sis blh email sy tuk service supir tq... dksrafizah@gmail.com

    ReplyDelete
  23. salam boleh tk email kn sy no pak supir utk travel di jakarta nti...dan berape hari ckup utk bercuti di jakarta serta bajetnya...email sy ijah.ammar@gmail.com...tq

    ReplyDelete
  24. Assalamu'alaikum sis fara, mohon emel kpd sy juga contact supir yang murah dan terbaik di jakarta. hujung bulan ni mau ke sana. terima kasih sis. ni emel sy paxegramme@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Salam sis..mohon email no pak supir. Ni email saya : hanaharraz@gmail.com
    Tq

    ReplyDelete
  26. Salam sis..mohon email no pak supir... saya pergi bulan 10 tp nk prepare siap2..... Ni email saya : jet5ive@gmail.com
    Tq

    ReplyDelete
  27. Salam boleh mailkan tak contact no atau mail supir di Jakarta pd mail sy: ridzuanjaafar21@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. Hi,saya Ann.Flight ke Jakarta bulan 10 ni tp tak tau nak stay kt mne.ada info tak..numb fon pak supir ke..hotel yg fara leh rekomen ke..Ada plan gak nak ke Bandung. Yg pasti,tiket dah settle..tu jer.(emel:put382@yahoo.com.my)

    ReplyDelete
  29. Salam boleh mailkan contact no atau mail supir di Jakarta pd mail sy: kecik_atie@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. Salam puan, blh sy dptkn cntct no supir n tmpt2 mnrik di jkrta ke ferdiajiero@gmail.com. TQ

    ReplyDelete
  31. Salam puan, blh sy dptkn cntct no supir n tmpt2 mnrik di jkrta ke ferdiajiero@gmail.com. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. supir boleh dapat sebaik keluar shj dri air port..ambik supir yg diluar jgn di kaunter krn yg diluar lebih murah n keselesaan ny terjamin..hihihi boleh deal dgn mereka mahu guna brp hari..harga boleh bincang..kebanyakan mereka sgt baik krn mrk bersaing untuk mmberikn servis yg terbaik dri klangan mereka...klu tidak mahu guna supir di sana teksi blue bird tu bersepah n murah juga, klu stakat nk round dekat2 ni guna bajaj pn bole..kite dtg sana semua jd murah hihihi


      Delete
  32. salam...bole emel kan no ctct supir dan tmpt menarik di jakarta..pd saya somarina08@gmail.com tq

    ReplyDelete

  33. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  34. salam.. sy plan nak jakarta hujung bulan ni.. ada email/contact supir
    mohon email mazlan3161@salam.uitm.edu.my

    ReplyDelete
  35. As salam..saya akan ke jakarta dan bandung bulan nov ini..mohon utk emel supir yang boleh dipercayai serta cara utk ke bandung menaiki keretapi..juga supir d bandung...najihah33@gmail.com

    ReplyDelete
  36. salam. sis boleh emailkan saya no. supir di Jakarta. email saya cmien86@gmail.com. tqvm

    ReplyDelete
  37. Assalam sis... Byak info yang berguna kat sini... Boleh saya minta jasa baik sis emailkan kepada saya info lengkap yang sis ada sbb saya becadang untuk ke jakarta hujung dec. 2014 ni... email saya sitirohaiza_arahman@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. Salam sis. Mohon contact no supir yang bagus di jakarta. Email saya myhasya@yahoo.com. Thanks

    ReplyDelete
  39. Assalam sis, mohon emailkan contact no supir di jakarta, saya nak ke sana december ni...azie0312@gmail.com...tq sis

    ReplyDelete
  40. hay sis..blh email sya..sbb nk tahu lbih lnjut tentang jkarta n bandung,,harap dpt email sya ..flight bulan feb ni..ni email sya..norbilabella@yahoo.com

    ReplyDelete

haip.nak kena ni.anonymous tak diterima.comment as pilih name/url then letak nama.boleh kan yunk.tq