Friday, September 24, 2010

Tips Interview SPA


Hari ini, saya hadiri interview SPA. bole la....tak tahu dapat ke tak....
so Tips untuk interviewee yang lain..
Tak salah kan kita share..
Hasil nasihat dari senior-senior yang sedang bekerja gomen.

SEBELUM HADIRI INTERVIEW
1) rajin2 tgk berita.baca surat khabar pasal isu semasa
2)baca semula nota2 pasal kaunseling@bidang berkaitan terutama teori
3) ambil tahu tentang tugas jawatan di pohon
4) ambil tahu pasal Malaysia- ibu negeri,negeri2 di Malaysia

SEHARI SEBELUM
1) gosok baju- perempuan Muslim - pakai baju kurung,Non- Muslim- yang formal dan sopan
...sediakan kasut bertutup,warna hitam /coklat tinggi lebih kurang 2 inci
Jangan pakai sandal,,kasut tak bertumit..beg,
2) check file,sijil2- dari sekolah rendah- ijazah(semua mesti ada copy)sijil koku bawa yang original shj
ada calon tak bawa,so kena hantarsijil copy tue kat SPA PUTRAJAYA

Time Interview
1) Relax
2)Jawab dgn confident
3)smiles

Tips soalan temuduga:
Biasanya ada 2 bahagian
bahagian 1- tentang hal umum( lebih kepada personal dan personaliti)
cth soalan -sila perkenalkan diri,asal mana, latar belakang pelajarn, isusemasa-hot topik di new,
yang ni semua lebih nak tengok cara jawab dan kepekaan kita

Bahagian 2:
lebih kepada bidang tugas@jawatan kita
soalan biasa:
a) teori yang dipelajari
b) aplikasi kes - diberi kes dan cuba selesaikan.
c) tugas2 anda dalam jawatan.


good luck untuk calon yang lain....


Tambahan
Sambungan Tips Interview

Monday, September 20, 2010

Selamat Hari Raya



Selamat hari raya aidilFitri buat semua
Maaf Zahir Batin....
Maafla korang,tak dapat datang open house
keje la....